op
×

Συσσίτια στο Κολωνάκι! της Ναταλίας Μηλιώκα

Καταγράψαμε και παρουσιάζουμε μέσω google map 439 συσσίτια και συλλογικές κουζίνες σε όλη τη χώρα. Στα προαύλια των εκκλησιών, στα στέκια των αντιεξουσιαστών, σε κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, δήμους, ιδρύματα, που βάζουν καθημερινά τσουκάλι στην φωτιά.
Περισσοτερα...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

“Εξω από το ευρώ όποιος δεν παραδίνει την κυριαρχία του!” Γ. Δελαστίκ

Ανατριχίλα προκαλούν οι «σοφοί» της Γερμανίας : Οποια χώρα αρνείται να παραδώσει την εθνική κυριαρχία της, πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ! «Η Γερμανία έχει ένα πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα είναι η Γαλλία» γράφει χωρίς περιστροφές ευθύς εξαρχής ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Γκλομπ, μέλος της Γαλλογερμανικής Οικονομικής Επιτροπής.

Να είσαι και να πωλείσαι: συνέντευξη με την Κάισα Έκις Έκμαν

Η Κάισα Έκις Έκμαν είναι Σουηδή δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Να είσαι και να πωλείσαι: πορνεία, παρένθετη μητρότητα και διχασμένος εαυτός» που μεταφράστηκε πρόσφατα στα γαλλικά και στα αγγλικά.

211 αυτόνομες κοινότητες αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα!

Tου Ανδρέα Ρουμελιώτη: Στους Αυτοδιαχειριζόμενους Κοινωνικούς Χώρους συστεγάζονται ανεξάρτητες ομάδες και σχήματα που κυοφορούν τις νέες ιδέες και κουλτούρες στην Ελλάδα της κρίσης.  Δείτε εδω όλες τις παρουσιάσεις.

Γιάννης Μαυρής - Η ακτινογραφία της Χρυσής Αυγής

Μία απάντηση στον μύθο ότι οι πλατείες ανέδειξαν την Χρυσή Αυγή. Η ανατροπή του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης, που επιχειρεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μνημονίου, έχει ως αποτέλεσμα να διαρραγεί η κοινωνική συμμαχία που συγκρότησαν μετεμφυλιακά οι κυρίαρχες τάξεις στην Ελλάδα   

Η περίπτωση της Ουκρανίας και της Βοσνίας Του Πάνου Κομπατσιάρη

Περί του κινδύνου απόδοσης συμπαγών εξεγερσιακών ταυτοτήτων: Η περίπτωση της Ουκρανίας και της Βοσνίας - Πάνος ΚομπατσιάρηςΌταν πρωτοξεκίνησαν αυτές οι  εξεγέρσεις, παρατηρήθηκε αρχικά μεταξύ εγχώριων και ευρωπαίων «κινηματικών» συνομιλητών ένας μάλλον ενθουσιασμός, πλαισιωμένος από έναν λόγο που θεωρεί κάθε «αντίσταση ενάντια στην εξουσία» καλή.

Όλα δωρεάν!

Ένας οδηγός με όλα τα "δωρεάν" που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μπες και δες τα εδώ!

"Σε λίγο καιρό θα ζούνε μόνο όσοι έχουν γερή κράση" Του Κώστα Θ. Βασιλάκη

Σκηνές που ξεπερνούν κάθε φαντασία και δοκιμάζουν την αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων διαδραματίζονται καθημερινά στα Τμήματα Εξωτερικών Περιστατικών των νοσοκομείων του Ηρακλείου. Η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική μετά και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζονται πάνω από τις δυνάμεις τους και ασθενείς να εκλιπαρούν για παυσίπονα γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν αν και στοιχίζουν 1,5 ευρώ.

Π. Πάντος, Π. Σκοτειδάκης - Kίνημα Χωρίς Μεσάζοντες: προκλήσεις και προοπτικές

Γράφουν οι: Παναγιώτης Πάντος, Παναγιώτης Σκοτειδάκης - Μπορούν οι οµάδες «Χωρίς µεσάζοντες» να διερευνήσουν τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, για Έλληνες και µετανάστες εργάτες γης.

Υπό διωγμόν το κίνημα χωρίς μεσάζοντες του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Στην Ε.Ε. διευκολύνουν τις αγορές απευθείας διάθεσης τροφής. Εδώ κυνηγάνε τους "χωρίς μεσάζοντες" για να επανέλθουμε στην εποχή του Θωμά Μπακαλάκου... Καταγγελία του Δικτύου Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου.

Αντώνης Κοκορίκος: Προετοιμάζεται άλλη μια κρίση του ευρώ!

Γράφει για το enallaktikos.gr ο Αντώνης Κοκορίκος - Πριν από λίγες ημέρες το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, αποφάσισε ότι δεν είναι αρμόδιο να κρίνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «να κάνει ότι μπορεί» για να σώσει το ευρώ.

Ο Πωλ Λαφάργκ, η τεμπελιά και η εργασιακή προπαγάνδα του καπιταλισμού του Θ. Μπαντέ

Γράφει ο Θανάσης Μπαντές - Και τι δεν ειπώθηκε για την εργασία. Για την προσφορά της εργασίας στην κοινωνία, αλλά και στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Για την αναγκαιότητα της εργασίας που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Για τον άνθρωπο που δάμασε τη φύση χάρη στην εργασία και μόνο. Για το πόσο οξύνει το πνεύμα και ενεργοποιεί όλες τις ανθρώπινες δεξιότητες.

Εργατικές κολεκτίβες, κοινωνική αυτοδιαχείριση και αλληλέγγυα οικονομία

Εργατικές κολεκτίβες είναι οι επιχειρήσεις, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διευθύνουν απ΄ ευθείας τα μέσα και την επιχειρηματική πολιτική της επιχείρησης, την παραγωγική διαδικασία και τα οφέλη της εργασίας τους.

Οι Ρίζες του Μίσους του Κορνήλιου Καστοριάδη

του Κορνήλιου Καστοριάδη - Υπάρχουν δύο ψυχικές εκφράσεις του μίσους: το μίσος για τον άλλο και το μίσος για τον εαυτό μας, το οποίο συχνά δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι και τα δυο έχουν κοινή ρίζα, την άρνηση της ψυχικής μονάδας να δεχθεί αυτό που για την ίδια είναι ξένο.

Σάκης Μπουλάς: Μας έμεινε τουλάχιστον η ροκιά. Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Μ΄ αρέσει να θυμάμαι τον Μπουλά ως ένα από τα αντίδοτα της μεταπολιτευτικής σοβαροφάνειας και του νεόπλουτου «δηθενισμού», ασχημούλη αλλά γοητευτικό, με το σκουλαρίκι στο αυτί από την εποχή που κάτι μπορεί να σήμαινε αυτό.

Γ. Κολέμπας Οι δομές της κοινωνίας της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης

Του Γιώργου Κολέμπα - Μια τέτοια κοινωνία θα χρειασθεί να επαναπροσδιορίσει τις βασικές της ανάγκες και τον τρόπο ικανοποίησή τους με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα, επιδιώκοντας την «ευημερία της λιτότητας» και την αυτοανάπτυξη-αυτοπραγμάτωση των ανθρώπων-που θα χρειασθεί να εξελιχθούν σε πρόσωπα πολύπλευρα, με πολλές δεξιότητες και να μη παραμείνουν σαν μονοδιάστατα σημερινά άτομα, που το μόνο που ξέρουν καλά είναι να καταναλώνουν.

H Λαβούσα, του Κώστα Καρτελιά

Φαίνονται οικονομικά καλοβαλμένες κανα δύο μου είναι και γνωστές, χήρες...Θυμάμαι από το Άξιον Εστί του Ελύτη “Τα κορίτσια τα γεμάτα ως πάνω και τα απύθμενα”. Η ορχήστρα παίζει το “αχάριστη δεν πόνεσες για μένα”, κάποιες έχουν αρχίσει και λικνίζονται...

Ντέιβιντ Γκρέιμπερ: Το χρέος ως εργαλείο κυριαρχίας

Το χρέος είναι το πιο αποτελεσματικό πολιτικό εργαλείο που επινοήθηκε ποτέ από τους πλούσιους και τους ισχυρούς: διακοσμεί τις πιο βίαιες ανισότητες μεταξύ πιστωτών και οφειλετών με ένα επίστρωμα ηθικότητας και φιλοδωρεί τα θύματα, τους οφειλέτες, με το συναίσθημα ότι είναι ένοχοι.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×