op
×

«Ελεύθερη οικονομία», ή ελεύθερη κοινωνία; Του Κώστα Λάμπου

Ο κανιβαλισμός του κεφαλαίου οδήγησε στη διαμόρφωση των κολοσσιαίων μονοπωλιακών οικονομικών συγκροτημάτων που με τον πλούτο τους υπέταξαν όλες τις λειτουργίες του κράτους, του υποτιθέμενου εγγυητή του γενικού κοινωνικού συμφέροντος
Περισσοτερα...

Κώστας Λάμπος

Για την έννοια και τον εξουσιαστικό ρόλο της θρησκευτικής πίστης. Του Κώστα Λάμπου

Όλοι πιστεύουμε κάτι και μάλιστα πολλά κάτι που έχουν να κάνουν με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Θεωρούμε δηλαδή κάτι δεδομένο, υπαρκτό, χειροπιαστό, αποδείξιμο και επαληθεύσιμο, είμαστε για κάτι βέβαιοι και με αυτή τη βεβαιότητα παίρνουμε αποφάσεις, ρυθμίζουμε τη ζωή μας.

Περί ιερότητας! Του Κώστα Λάμπου

Οι θρησκείες ορίζουν ως ιερό ότι ανήκει ή αναφέρεται στον υποτιθέμενο ‘θεό’, ή γίνεται προς χάρη του, ότι μας προκαλεί φόβο και αντιμετωπίζεται με επιβαλλόμενο σεβασμό και δέος. Ιερό χαρακτηρίζεται λ. χ, ο χώρος της εκκλησίας που προορίζεται αποκλειστικά για τους ‘άγιους παπάδες’ και τους ‘παναγιότατους’ υψηλόβαθμους μουλάδες και απαγορεύεται η είσοδος των ‘αμαρτωλών πιστών’. 

Η Λατινική Αμερική στο δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Του Κώστα Λάμπου

Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτού του συστήματος αμεσοδημοκρατικής διακυβέρνησης είναι, ότι έχει διαμορφωθεί ένα πρότυπο σύστημα υγείας που αρθρώνεται σε 800 περίπου Κοινοτικά Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας, 18 κλινικές και δύο μεγάλα νοσοκομεία πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα που παρέχουν δωρεάν όλο το φάσμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Το πρόβλημα της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα. Του Κώστα Λάμπου

Η Δημοκρατία ως αντίληψη και τρόπος κοινωνικής συμβίωσης είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Τη συναντάμε με τη μορφή του ‘πρωτόγονου κομμουνισμού’ στο πολύ μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας σε όλο τον πλανήτη. 

Έξω η Μανωλάδα από την Ελλάδα. Του Κώστα Λάμπου

Υπάρχουν ακόμα αφελείς που πιστεύουν σε πολλές σκοταδιστικές, παραμυθιακές και ιδεολογικές ανοησίες. Όπως υπάρχουν επίσης πολλοί που νομίζουν ότι σε συνθήκες ενός μανιακού καπιταλισμού, μιας αχρείας εξουσίας και μιας εξαχρειωμένης κοινωνίας, ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη’.

Αρχηγοί-τσομπαναραίοι, πολιτικές στρούγκες και «πρόβατα». Του Κώστα Λάμπου

Σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας και καπιταλιστικής παρακμής οι εκλογές έχουν υποβαθμιστεί σε νομιμοποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται θεσμικά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, πράγμα που υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του εργαλείου των εκλογών με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει, να απογοητεύει και τελικά να απομακρύνει τον ίδιο το λαό από τη χρήση του με αποχή από τις εκλογές

Οι Ευρωπαίοι και πάλι ενώπιον της Ιστορίας. Του Κώστα Λάμπου

Οι πολιτικοί σχηματισμοί που συνωστίζονται για τους θώκους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναγωνίζονται στην απόκρυψη του τι πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη και προσπαθούν να αναδείξουν τους κομπάρσους ως πρωταγωνιστές της κρίσης και ως απειλή για τη δημοκρατία και την Ευρώπη.

Θρησκείες και ιερατεία στην υπηρεσία της εξουσίας. Του Κώστα Λάμπου

Ο Πορτογάλος Νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου χαρακτηρίζει τις θρησκείες ‘δεινά της ανθρωπότητας’ και παρατηρεί ότι, « ποτέ στην ιστορία οι θρησκείες δεν χρησίμεψαν για να συμφιλιώσουν τους ανθρώπους.
« 12
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×