op
×

Η σημασία της πόλης στην κοινωνική οικολογία | Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Σε πολλά κείμενα του Μάρρεϋ Μπούκτσιν, θεμελιωτή της κοινωνικής οικολογίας, συναντάμε γραμμένη στο αρχαιοελληνικό πρωτότυπο τη λέξη πόλη (πόλις).
Περισσοτερα...

Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Το Νερό (πάλι) στο Στόχαστρο

Μήπως παγκοσμίως βιώνουμε επεισόδια ενός τέτοιου πολέμου, ο οποίος αφορά ένα φυσικό αγαθό με την ιδιαιτερότητα ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την ύπαρξη της βιόσφαιρας;

Τα δικά μας κοιτάσματα, πέρα από τις κάλπες. Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Η υπογραφή του πρώτου μνημονίου (2010) υπήρξε τομή στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Μια νέα εποχή άρχισε – και τυπικά. Εκτός από απόδειξη της χρόνιας οικονομικής – πολιτικής εξάρτησης της χώρας, εντός της οποίας παράλληλα, ήδη από την εποχή του «εκσυγχρονισμού», διευρύνονταν οι ανισότητες δύναμης και πρόσβασης στα κοινά αγαθά, αποτέλεσε (κι αποτελεί) ιδανικό ιδεολογικό εργαλείο

Ας επιστρέψει η πλατεία. Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Την Κυριακή η ψήφος πολλών φίλων θα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Με δισταγμό, με μισή καρδιά που λένε. Επειδή έχουνε δει πολλά τα μάτια τους, πολλά ακούσει τ’ αυτιά τους και κυρίως βιώσει πολλά από το παραμύθι της μεταπολιτευτικής αντιπροσωπευτικής ασυδοσίας, παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε ενεργά ΚΑΙ η αριστερά. 

«Πλημμύρισε» αλληλεγγύη η λαϊκή αγορά του Αγ. Νικολάου

Από νωρίς το πρωί μέχρι που έπεσε ο ήλιος, δεκάδες συμπολίτες πέρασαν μία βόλτα από τη λαϊκή αγορά και είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν, να ανταλλάξουν ρούχα, βιβλία, παπούτσια, παιχνίδια, να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν, στα πλαίσια του ανταλλακτικού-χαριστικού παζαριού «άμα θέλεις φέρνεις ό,τι θέλεις παίρνεις».

Όταν το ertopen συνάντησε την αλληλεγγύη στα Γιάννενα. Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Με αφορμή και τη συμπλήρωση (την Τετάρτη, 11 Ιουνίου) ενός χρόνου από το μαύρο στις οθόνες και τους δέκτες, η τρίτη ημέρα του 1ου Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αυτοδιαχείρισης Ιωαννίνων το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8/6, στο θεατράκι στη Σκάλα, ήταν αφιερωμένη στον αγώνα των απολυμένων-εργαζομένων και των αλληλέγγυων για ανοιχτή, ελεύθερη ΕΡΤ.

Το καραβάνι για τους σπόρους πέρασε από την Παμβώτιδα

Το μήνυμα της διεθνούς και τοπικής αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σπόρων από τις πολυεθνικές και τους κρατικούς μηχανισμούς έστειλε, κι από τα Γιάννενα, το διεθνές καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους στο οποίο συμμετέχει το «Πελίτι», η εναλλακτική κοινότητα η οποία ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Ιωάννινα: Ο «μπαχτσές» ετοιμάζει παζάρι αλληλεγγύης

Ο «μπαχτσές» και το Δίκτυο Αλληλέγγυας Συνεργατικής Οικονομίας Ιωαννίνων σχεδιάζουν το πρώτο παζάρι αλληλεγγύης της νέας χρονιάς, για το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στη λαϊκή δημοτική αγορά του Αγίου Νικολάου (οδός Ανεξαρτησίας).

Them party is over, δικέ μου! OK; Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Γράφει ο συνεργάτης του enallaktikos.gr Γιώργος Παπαχριστοδούλου - Η έκρηξη των μορφών αλληλεγγύης στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης εντυπωσιάζει. Μας υπενθυμίζει ζωηρά ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντιστέκονται, η κοινωνία κινείται, η ιστορία δεν τελείωσε.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×