op
×

Φονταμενταλισμός: Η βία της θρησκείας | Του Ηλία Γιαννακόπουλου

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν για το γεγονός αυτό – ψυχολογικές, κοινωνικές, πολιτικές – για να αιτιολογηθεί το φαινόμενο του θρησκευτικού φανατισμού
Περισσοτερα...

Θρησκεία

Γιατί στο μέλλον δε θα υπάρξει ποτέ κοινό Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών

Γιατί υπάρχει η απόκλιση ανάμεσα στο Ορθόδοξο και το Χριστιανικό Πάσχα και γιατί στο απώτερο μέλλον θα πάψει να υπάρχει κοινό Πάσχα. Πώς αυτό σχετίζεται με την αστρονομία.

"Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια": Η ιστορία μιας φράσης

Ποιο τρίπτυχο αποτελεί την πιο διαδεδομένη συνθηματική φράση της ελληνικής ιστορίας; Ποιο σύνθημα κρεμόταν από τα χείλη των απανταχού Ελλήνων αντιδραστικών και ακροδεξιών; Ποια φράση ενώνει τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τις δικτατορίες του Μεταξά και του Παπαδόπουλου; Μία και μόνο, υπεράνω όλων: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Θεός και Κεφάλαιο». Κριτική της Κριτικής* | Γράφει ο Κώστας Λάμπος

Θα ήθελα αφού ευχαριστήσω τον Χάρη Ναξάκη για την καλοσύνη του να κρίνει το τελευταίο βιβλίο μου ‘Θεός και Κεφάλαιο. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας’, να του ζητήσω συγγνώμη που δεν τον φώτισα καθόλου

"Αν είχα γεννηθεί στο απέναντι σπίτι θα ήμουν 'χριστιανός', στο πίσω σπίτι 'σουνίτης"...

Αν είχα γεννηθεί στο απέναντι σπίτι θα ήμουν 'χριστιανός', στο πίσω σπίτι 'σουνίτης', σε κάποιο από τα σπίτια δεξιά μας, Άρμένιος', ίσως αν γεννιόμουν σε ένα μικρό σπιτάκι να ήμουν 'αλεβίτης'.

Η ανθρωπότητα και η επιστήμη μπροστά στην θρησκευτική απάτη και αυταπάτη | Του Κώστα Λάμπου

Αν μας έχουν κοροϊδέψει για αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα, τείνουμε να απορρίπτουμε κάθε ένδειξη της κοροϊδίας. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον να μάθουμε την αλήθεια. 

Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία | Του Κώστα Λάμπου

Η πλαστουργός Μάνα Γη και πιο συγκεκριμένα η Μάνα Βιόσφαιρα, ανάθεσε στη γυναίκα την επίπονη και δύσκολη αποστολή να γεννά, να τρέφει, να μεγαλώνει, να αγαπά, να εκπαιδεύει παιδιά, να προστατεύει και να κάνει ευτυχισμένα τα άτομα που την περιβάλλουν

Κώστας Λάμπος: Είναι προτιμότερος ο θάνατος των ‘θεών’, των θρησκειών και των εξουσιών από το θάνατο των ανθρώπων, του πολιτισμού και του πλανήτη

Ο συγγραφέας Κώστας Λάμπος μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ,με αφορμή το καινούργιο βιβλίο του Θεός και Κεφάλαιοπου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ.

Για την έννοια και τον εξουσιαστικό ρόλο της θρησκευτικής πίστης. Του Κώστα Λάμπου

Όλοι πιστεύουμε κάτι και μάλιστα πολλά κάτι που έχουν να κάνουν με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Θεωρούμε δηλαδή κάτι δεδομένο, υπαρκτό, χειροπιαστό, αποδείξιμο και επαληθεύσιμο, είμαστε για κάτι βέβαιοι και με αυτή τη βεβαιότητα παίρνουμε αποφάσεις, ρυθμίζουμε τη ζωή μας.

Περί ιερότητας! Του Κώστα Λάμπου

Οι θρησκείες ορίζουν ως ιερό ότι ανήκει ή αναφέρεται στον υποτιθέμενο ‘θεό’, ή γίνεται προς χάρη του, ότι μας προκαλεί φόβο και αντιμετωπίζεται με επιβαλλόμενο σεβασμό και δέος. Ιερό χαρακτηρίζεται λ. χ, ο χώρος της εκκλησίας που προορίζεται αποκλειστικά για τους ‘άγιους παπάδες’ και τους ‘παναγιότατους’ υψηλόβαθμους μουλάδες και απαγορεύεται η είσοδος των ‘αμαρτωλών πιστών’. 

Πέντε παιδιά, πέντε χρονών, πέντε θρησκείες - Υπέροχο βίντεο

Ένα υπέροχο φιλμάκι που δείχνει πέντε παιδιά, ηλικίας πέντε ετών από την Ινδία, την Ν. Αφρική, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντα των πέντε διαφορετικών θρησκειών τους.

” Μητέρα ” Τερέζα. Μητέρα, Αγία ή απλά μια κίνηση “βιτρίνας” από την καθολική εκκλησία;

Η Αγκνές Γκόντζε Μποζαντζιού (αυτό είναι το πραγματικό της όνομα), ήταν αλβανικής καταγωγής και γεννήθηκε στην πόλη των Σκοπίων το 1910, όταν αυτά βρισκόταν ακόμα υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εγκατέλειψε το σπίτι και την οικογένειά της, στα 18 της χρόνια, όταν αποφάσισε να ενσωματωθεί στην ιεραποστολική οργάνωση «Αδελφές του Λορέτο» και μέσω αυτής κατέληξε στην Ινδία το 1929.

Θρησκείες και ιερατεία στην υπηρεσία της εξουσίας. Του Κώστα Λάμπου

Ο Πορτογάλος Νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου χαρακτηρίζει τις θρησκείες ‘δεινά της ανθρωπότητας’ και παρατηρεί ότι, « ποτέ στην ιστορία οι θρησκείες δεν χρησίμεψαν για να συμφιλιώσουν τους ανθρώπους.

"Οι θρήσκοι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία"

Λεμεσού Αθανάσιος - Αυτοί οι άνθρωποι να ξέρετε, οι θρήσκοι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία. Αυτοί οι θρήσκοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ο Θεός να μας φυλάει απ’αυτούς.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×