op
×

Κορνήλιος Καστοριάδης - Πλάτων: Ένας μεγαλοφυής... εχθρός της δημοκρατίας

[…] ο Πλάτων έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε καταστροφή του ελληνικού κόσμου...
Περισσοτερα...

Κορνήλιος Καστοριάδης

Κορνήλιος Καστοριάδης: Η ελληνική σύλληψη του κόσμου - Κεντρικές φαντασιακές σημασίες

Κορνήλιος Καστοριάδης - Αυτός είναι, λοιπόν, ο νόμος της υπάρξεως του είναι: νόμος γενέσεως και φθοράς, επιστροφής στο χάος, αν μπορώ να πω, και αναδημιουργίας του κόσμου από το χάος.

Κορνήλιος Καστοριάδης: Άνθρωπος, ο βασικός εχθρός του… ανθρώπου

Ο κύριος κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Καμιά φυσική καταστροφή δεν ισοφαρίζει τις καταστροφές, τις σφαγές, τα ολοκαυτώματα που δημιούργησε ο άνθρωπος εναντίον του ανθρώπου.

Καστοριάδης: “Στην Ελλάδα γελοιοποιήθηκαν και ο σοσιαλισμός και η βαρβαρότητα…”

Eγώ δεν αναζητώ ένα νέο “σύστημα” για να αντικαταστήσει το Μαρξισμό, αλλά δρόμους σκέψης που να είναι επαναστατικοί και να θεμελιώνονται τόσο φιλοσοφικά και θεωρητικά, όσο και πρακτικά, να συνδέονται με τα σημερινά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

"Η κοινωνική και πολιτική σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη, 20 χρόνια μετά": Συνέδριο στο Πάντειο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου έλληνα φιλοσόφου, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου θα γίνει στο Πάντειο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο : «Η κοινωνική και πολιτική σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη,  20 χρόνια μετά».

Καστοριάδης: Η ελληνική σύλληψη του κόσμου

Η θέσμιση της κοινωνίας είναι κάθε φορά θέσμιση ενός μείγματος κοινωνικών φαντασιακών σημασιών, που μπορούμε και πρέπει να καλέσουμε κόσμο φαντασιακών σημασιών. Κεντρική για την αρχαία ελληνική σύλληψη είναι η ιδέα του Χάους.

Κορνήλιος Καστοριάδης: Για την Ισότητα των εισοδημάτων

Για μένα, είναι σίγουρο και φανερό ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει και να μπορέσει να λειτουργήσει μια σοσιαλιστική αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία, είναι η απόλυτη ισότητα των μισθών και εισοδημάτων κάθε φύσης.

Κορνήλιος Καστοριάδης: Tο βαρύ προνόμιο της Δύσης

Στην ιστορία της Δύσης υπάρχουν αναρίθμητες φρικαλεότητες, τις οποίες η Δύση διέπραξε τόσο εναντίον των άλλων όσο και εναντίον του ίδιου του εαυτού της. Οι φρικαλεότητες όμως δεν αποτελούν προνόμιο της Δύσης.

Σαράντα χρόνια από τη "Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας" του Κορνήλιου Καστοριάδη. Του Γιώργου Οικονόμου

Η «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» που καθιέρωσε τον συγγραφέα της ως έναν μεγάλο στοχαστή είναι από τα σημαντικώτερα φιλοσοφικά έργα του εικοστού αιώνα. 

Δημοκρατία, του Κορνήλιου Καστοριάδη

Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία - Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη.

Κορνήλιος Καστοριάδης: «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας». Συνέντευξη στην Τέτα Παπαδοπούλου

Συμπληρώθηκαν δεκαέξι χρόνια. Τέτοιον καιρό, Ιανουάριο του 1998, κηδεύτηκε στο Παρίσι ο Κορνήλιος Καστοριάδης.  Η συνέντευξη είχε αρχικά δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σε δύο μέρη ακριβώς λόγω του μεγάλου μήκους της (20 και 27.3.1994).

Καστοριάδης: Η αντιφατική ταυτότητα των Νεοελλήνων

«…Τα κεντρικά στοιχεία του Ελληνικού δράµατος είναι, από τη µια µεριά, η τριπλή αναφορά που περιέχει για µας η παράδοση: αναφορά στους αρχαίους Έλληνες, αναφορά στο Βυζάντιο, αναφορά στην λαϊκή ζωή και κουλτούρα, όπως αυτή δηµιουργήθηκε στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου και κάτω από την Τουρκοκρατία.

Σερζ Λατούς: ο γκουρού της αποανάπτυξης και της άμεσης δημοκρατίας ήρθε στην Ελλάδα

Μιλάει στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Τρίτη, στην ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ την Τετάρτη και στην ΑΘHNA την Παρασκευή: "Επανιδρύοντας την κοινωνία - ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"

Ο Καστοριάδης και η Ελλάδα που βιώνει ένα νέο 1922...

Πως θα μπορούσε να προσεγγίσει την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο μεγάλος διανοητής Κορνήλιος Καστοριάδης, είναι ένα κεντρικό ερώτημα που τέθηκε στην ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Δημήτρη Ελέα με αφορμή και το πρόσφατο βιβλίο του  «Ιδιωτικός Κορνήλιος: Προσωπική Μαρτυρία για τον Καστοριάδη».
12 »
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×