op
×

Σε αυτόν χρωστάμε την ύπαρξή μας ως κράτος... Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτος 1830-1974), Εκδόσεις του ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Περισσοτερα...

Βασίλης Ραφαηλίδης

Η περίπτωση του διανοητή Βασίλη Ραφαηλίδη | Της Έλενας Ακρίτα

Μια κοινωνία για την οποία ο Ραφαηλίδης μιλούσε όταν κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει.  Διαβάστε τι έγραψε αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος για να διαπιστώσετε τη συνάφεια των «τότε» λόγων του με την «τώρα» ζωή μας. 

Ελλάδα: Η μυθική χώρα του παραλόγου | Του Βασίλη Ραφαηλίδη

"Ο χριστιανισμός όταν δεν είναι μια ελεύθερη και αβίαστη αποδοχή μιας κοσμοθεωρίας και μιας βιοθεωρίας, που είναι στην ουσία του, γίνεται ένας βά­ναυσος καταναγκασμός που επιβάλλεται νηπιόθεν για να μην μπορεί να αντιδράσει ο πιστός όταν αποχτήσει συνείδηση". 

Βασίλης Ραφαηλίδης: "Εις θάνατον διά τυφεκισμού, δεμένος με τον Κοροβέση, ζευγάρι κωμικών στο εθνικό θέατρο του παραλόγου"

Ευτυχώς, να λες, που ήμουν δεμένος με τον Περικλή Κοροβέση –πάντα με τον Περικλή θα με δένουν από δω και πέρα σε κάθε μετακίνηση. Ίσως γιατί στην πρεμιέρα ήμασταν πολύ καλοί σαν ζευγάρι κωμικών. Ασουλούπωτοι και οι δύο, άνθρωποι με χιούμορ και οι δύο, προσφέραμε θέαμα υψηλής ποιότητας στο εθνικό θέατρο του παραλόγου.

Βασίλης Ραφαηλίδης: Ο καπιταλισμός, εδώ και δυο αιώνες, είναι έγκυος. Κυοφορεί εντός του τον κομουνισμό.

Ο καπιταλισμός, εδώ και δυο αιώνες, είναι έγκυος. Κυοφορεί εντός του τον κομουνισμό. Κι αλλού γεννάει εφταμηνίτικα κι αλλού ο μαιευτήτας ετοιμάζει το νυστέρι του για την καισαρική τομή.

Εδώ Πολυτεχνείο | Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Το μπουντρούμι της Ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας βρίσκεται πίσω από το Πολυτεχνείο. Κι όσοι πέρασαν από εκεί, δεν νομίζω πως θα ήταν δυνατό να έχουν διάθεση να συνεορτάσουν με τους πανηγυριώτες της 17ης Νοέμβρη.

‘Αγιε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σε προσκυνώ! Του Βασίλη Ραφαηλίδη

‘Ομως, εμείς οι χωρίς Θεό καλοί χριστιανοί ξέρουμε πως το όνομα του είναι Ερνέστο, Άρης, Μπολίβαρ, Ζαπάτα, Βίλα, Λένιν, Σπάρτακος – είναι όλοι όσοι προσπάθησαν να σώσουν τον άνθρωπο απ’ το προπατορικό αμάρτημα της φτώχειας και της δυστυχίας. Το  να εγκαταστήσουν στη γη τον Παράδεισο φαίνεται λιγότερο ουτοπικό, από τη φαντασιακή εγκατάσταση της Μεγάλης Ουτοπίας του ‘Αλλου Κόσμου.

Πως έγιναν τα μεγάλα τζάκια. Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Ο Άνταμ Σμιθ, ο πρόγονος όλων των οικονομολόγων κάθε θεωρητικής απόκλισης κι ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους του Μαρξ, λέει στο περιλάλητο σύγγραμμά του Ο πλούτος των εθνών (1779), όπου προσπαθεί να εξηγήσει το μηχανισμό συσσώρευσης του πλούτου: 

Βασίλης Ραφαηλίδης: Η αναγκαιότητα της ανηθικότητας

Η ιστορία βαδίζει το δύσκολο δρόμο της, ερήμην της ηθικής. Βέβαια, η ηθική υπάρχει πάντα, αλλά μόνο για να ελέγχονται από την κοινωνία τα καταστροφικά ένστικτα και ο άκρατος εγωισμός, μέσα από ένα πλέγμα απαγορεύσεων, που κατά κανόνα έχουν θεϊκή επικύρωση, ώστε να γίνονται, αν όχι περισσότερο πειστικές οι απαγορεύσεις, τουλάχιστον περισσότερο επίφοβες.

Βασίλης Ραφαηλίδης: Περί φτώχειας

 Ο φτωχός δεν ζει, επιβιώνει όταν μπορεί να επιβιώσει. Το σύνθημα «ζωή, όχι επιβίωση» παραπέμπει στη σταθερή απαίτηση του ανθρώπου, από τότε που έγινε sapiens (σκεπτόμενος), να αποδεσμευτεί κάποτε από τον αγώνα για την επιβίωση και να μπει στη ζωή χωρίς αγωνία.

Ραφαηλίδης: Οι Ευρωπαίοι μας προόριζαν για γκαρσόνια!

Η Ελλάδα είναι χώρα του ευρωπαϊκού περιθωρίου, που μόνο η γεωστρατηγική της σημασία την προφύλαξε απ’ το να γίνει αποικία, λέει ο Γεράσιμος Κακλαμάνης. Είναι τέτοια η θέση της στο χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, που καμιά μεγάλη δύναμη δε θα μπορούσε να τη βάλει στο χέρι χωρίς να ξεσηκωθεί η άλλη.

Εδώ Πολυτεχνείο! Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Ευτυχώς, να λες, που ήμουν δεμένος με τον Περικλή Κοροβέση σε κάθε μετακίνηση. Ίσως γιατί στην πρεμιέρα ήμασταν πολύ καλοί σαν ζευγάρι κωμικών. Ασουλούπωτοι και οι δύο, άνθρωποι με χιούμορ και οι δύο, προσφέραμε θέαμα υψηλής ποιότητας στο εθνικό θέατρο του παραλόγου..

Βασίλης Ραφαηλίδης: Περί αναρχίας

Η αναρχία είναι μια κατάσταση φυσική. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος δε μπορεί παρά να νιώθει άσχημα όταν κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να περιορίσουν τη φυσική για κάθε άνθρωπο τάση να φέρεται φυσικά. Η εξουσία είναι κάτι το παρά φύση.

Ραφαηλίδης: Η ομάδα αίματος των καθαρόαιμων Ελλήνων

ΟΛΕΣ οι συγχύσεις στην Ελλάδα ξεκινούν από την αδυναμία μας να ξεχωρίσουμε τις έννοιες «έθνος» και «κράτος», που σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμα. Η λέξη έθνος είναι σανσκριτικής καταγωγής και, στην κυριολεξία, σημαίνει «ομαιμοσύνη», δηλαδή ομοιότητα του αίματος των ανθρώπων που ανήκουν στην ίδια φυλετική ομάδα.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×