op
×

Ο Πολ Μέισον "στρίμωξε" Γερμανό υπουργό: Οι άνθρωποι της γενιάς του Γλέζου λένε ότι η Γερμανία κατέστρεψε τη δημοκρατία δυο φορές (βίντεο)

Συνέντευξη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Steffen Kampeter πήρε ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason ο οποίος με τις διεισδυτικές ερωτήσεις του κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Γερμανό αξιωματούχο. 
Περισσοτερα...

Δημοκρατία

Stand with Greece: Δείτε την μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια στήριξης της Ελλάδας ΕΔΩ!

Δαδικτυακή πρωτοβουλία με σύνθημα «Stand with Greece» καλεί τους πολίτες του κόσμου να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα δραματικό σκηνικό  της λιτότητας, των τελευταίων 5 ετών. Ανεργία, περικοπή μισθών, φτώχεια, άστεγοι και αυτοκτονίες. Η διαδικτυακή καμπάνια καλεί τους πολίτες του κόσμου να αναλάβουν δράση για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.Δείτε την καμπάνια ΕΔΩ!

Προοπτικές ανανέωσης και διεύρυνσης του Δημοκρατικού Εγχειρήματος. Του Γιώργου Κουτσαντώνη

Πολλοί υπήρξαν οι παράγοντες που καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του αιτήματος για άμεση Δημοκρατία, οι οποίοι και απέτρεψαν τη δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου Πολιτικού Σώματος...

Έτσι απαντούν τα γαλλικά ΜΜΕ στην τρομοκρατία

Τα μεγάλης εμβέλειας γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης Radio France, Le Monde και France Televisions εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μέσω της οποίας δηλώνουν την στήριξή τους στο περιοδικό Charlie Hebdo, ώστε να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του μετά την δολοφονική επίθεση και τον τραγικό απολογισμό των 12 θυμάτων.

Το πρόβλημα της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα. Του Κώστα Λάμπου

Η Δημοκρατία ως αντίληψη και τρόπος κοινωνικής συμβίωσης είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Τη συναντάμε με τη μορφή του ‘πρωτόγονου κομμουνισμού’ στο πολύ μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας σε όλο τον πλανήτη. 

Δημοκρατία. Ο σκοπός, η πολιτεία, οι αξίες | Σεμινάριο του Γεώργιου Κοντογιώργη

Η τέταρτη διάλεξη με θέμα «Ο χρόνος της δημοκρατίας και η ουτοπία» από το σεμινάριο πολιτικής επιστήμης: «Η δημοκρατία. Από τη θεωρία στην πράξη και η εποχή μας», το οποίο έγινε από 19/11 έως 17/12 στο χώρο του Persona Grata1.

Λοβέρδος για Ρωμανό: "Κι αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται"

Αν πάθει κάτι κακό αυτό το παιδί το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του από το βήμα της Ολομέλειας για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Για αυτόνομες και δημοκρατικές συνελεύσεις

Oι Δημοκρατικές Συνελεύσεις κάθε είδους – στα τοπικά κινήματα, στα πανεπιστήμια, στο κίνημα των πλατειών τους τελευταίους μήνες κ.λπ.- είναι ένας χώρος όπου μπορούμε να συνάψουμε ανθρώπινες σχέσεις, να ανακτήσουμε μια εξουσία που μας είχαν στερήσει και ν’ ανακαλύψουμε την αληθινή δημοκρατία.

Κορνήλιος Καστοριάδης: “O κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται”

Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει εποχή που ο λαός να έχει επιβάλει, έστω και στοιχειωδώς, τα δικαιώματά του.  Και η ευθύνη, για την οποία μίλησα, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: «εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;».   -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.

Έτσι χάνεται η δημοκρατική νομιμοποίηση. Του Αντώνη Κοκορίκου

Ας υποθέσουμε ότι στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, η αποχή πλησιάζει το 50% των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων έπιανε το 50% στην κάλπη, θα εκπροσωπούσε το 25% των Ελλήνων πολιτών. Αλλά θα είχε την δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι και πάλι ενώπιον της Ιστορίας. Του Κώστα Λάμπου

Οι πολιτικοί σχηματισμοί που συνωστίζονται για τους θώκους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναγωνίζονται στην απόκρυψη του τι πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη και προσπαθούν να αναδείξουν τους κομπάρσους ως πρωταγωνιστές της κρίσης και ως απειλή για τη δημοκρατία και την Ευρώπη.

Γιατί απορρίπτουμε την καθεστηκυία πολιτική; Του Νίκου Ηλιόπουλου

Αν δεχτούμε ότι η δημοκρατία είναι η εξουσία του δήμου, το καθεστώς δεν είναι δημοκρατικό. Αν πιο συγκεκριμένα θεωρήσουμε ότι το περιεχόμενο της εξουσίας του λαού είναι το δικαίωμα όλων στις αποφάσεις για τις βασικές κατευθύνσεις της κοινωνίας και για τους θεμελιώδεις νόμους της, και η άσκηση επίσης της δικαστικής εξουσίας, επιβεβαιώνεται η μη δημοκρατικότητα του καθεστώτος.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×