op
×

Χειμερινή σύναξη και φυτέματα σπόρων στην Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων "Η Αυλή"

Επίσης καλούμε όλες τις Ομάδες της Αθήνας που ασχολούνται με την καλλιέργεια και διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων να προσέλθουν προκειμένου να συμμετάσχουν και απο κοινού να αποφασίσουμε για τις δράσεις της γιορτής.
Περισσοτερα...

παραδοσιακοί σπόροι

Πείτε "σ' αγαπώ" με σπόρους

Επειδή είμαστε, ως γνωστόν, ενάντια στον ξενόφερτο και ξενέρωτο Άγιο Βαλεντίνο και υπέρ του Ασώτου προτείνουμε φέτος για να δείξετε την αγάπη σας τον παρακάτω τρόπο:

ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: Πόσα μπορεί να χωρέσει μια λέξη; – Πέντε μέρες στο περιβόλι του Νίκου και της Ντίνας στην Κομοτηνή

«Σήμερα θα βοηθήσεις στον κήπο, στο πλάι ενός σπουδαίου ανθρώπου. Έχεις πολλά να μάθεις από τον Νίκο – παρατήρησέ τον μονάχα πώς δουλεύει με τη γη και θα καταλάβεις».

ΠΕΛΙΤΙ: 6η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων

Στο φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών. Καλούνται όλοι οι Καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών, επαγγελματίες, ερασιτέχνες και Ομάδες Διάσωσης Παραδοσιακών Ποικιλιών.

Κάλεσμα σε δράση για τον ζωντανό σπόρο και το ζωντανό έδαφος 2015

Το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων σε καλεί να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους και κοινότητες από όλον τον πλανήτη, από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου, για να γιορτάσουμε τους σπόρους μας, τα χώματά μας, τη γη μας, τα εδάφη μας και να δημιουργήσουμε μια Δημοκρατία της Γης

Οι σπόροι. Της Πέπης Ρηγοπούλου

Αυτοί οι σπόροι, μας λέει ο Γιώργος, είναι οι παλιοί. Μπάμιες, πιπεριές, καρπούζι, πεπόνι, ρεβίθια. Και ντομάτες, τα αληθινά πομιντόρια, όχι τα μεταλλαγμένα, που τις λέμε «βουλγάρικες», γιατί τις πρωτοφύτεψαν εδώ και πάνω από μισόν αιώνα κάποιοι κομμουνιστές. Που είχαν φτάσει στο νησί εκτοπισμένοι. Από γέρους τις βρίσκω.

23 Μαΐου 2015 - Παγκόσμια Κινητοποίηση ενάντια στη MONSANTO

Όλοι εμείς, οργανώσεις και κινήματα που διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση και μονοπώληση των κοινών αγαθών, όπως οι σπόροι και η βιοποικιλότητα, στηρίζουμε τη φετινή Παγκόσμια Κινητοποίηση ενάντια στη MONSANTO στις 23 Μαΐου 2015. Η παγκόσμια κινητοποίηση θα γίνει σε 428 πόλεις 38 κρατών.

Οι σπόροι ως εργαλείο πολιτικού ελέγχου. Της Βάσως Κανελλοπούλου

Οι αποκαλούμενοι «παραδοσιακοί σπόροι ή τοπικοί, ή διατηρητέες ποικιλίες ή σπόροι των αγροτών» παραμένουν μεν Κοινό Αγαθό αλλά απειλούνται από γενετική διάβρωση κυρίως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), to 75% της γεωργικής βιοποικιλότητας έχει χαθεί.

Σταγιάτες Πηλίου: 6η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου - Μπαξέ 2015

Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο. Δράσης και  Αιγίλοπας (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία), Παναγιώτης Μανίκης, Κώστας Νικολάου, Γιάννης Μακριδάκης, ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών, εργαστήρια, συναυλία για το Νερό με τους "Ζωή Τάχα." 

Το Δημοτικό Σχολείο που βοηθά στη διάσωση των ντόπιων παραδοσιακών σπόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν πυκνώσουν οι γιορτές διάδοσης και διάσωσης τοπικών ποικιλιών σε πολλά σχολεία τα Ελλάδας, το 9ο Δημοτικό ήταν το πρώτο σχολείο στη Χώρα μας  που ξεκίνησε αυτές τις δραστηριότητες.

5 βήματα για να κρατήσετε τη Monsanto μακριά από τον κήπο σας

Η σελίδα The Healthy Home Economist προτείνει τέσσερις τρόπους για να κρατήσουμε τους γτο σπόρους της Monsanto, αλλά και τα υπόλοιπα βλαβερά προϊόντα της, μακριά από τις γλάστρες, τους κήπους και τα μποστάνια μας. 

Δεν ξανασπέρνεις, αν δεν πληρώσεις!

Η Γαλλία, εκφράζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία[i], λέει στους αγρότες της:  Δεν είναι  ελεύθερος ο ιδιο-παραγόμενος σπόρος από εμπορικές ποικιλίες.  θα πρέπει να αγοράζετε σπόρο κάθε χρόνο. 

Δωρεάν βιβλία (pdf) από τη Navdanya

Η "Navdanya" ("Εννέα Σπόροι") είναι ένα κίνημα για την προστασία και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων, την προάσπιση του δικαιώματος των αγροτών στη διατήρηση και ανταλλαγή σπόρων, καθώς και για την προώθηση της αειφόρου γεωργίας και του δίκαιου εμπορίου.

Σπόροι Ελευθερίας [ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους]

Η ιστορία του σπόρου από ιστορία ζωής και θρέψης έχει γίνει γίνει ιστορία ιστορία που μιλά για έλεγχο, εξάρτηση και χρέη. Μια ιστορία γραμμένη από εκείνους που θέλουν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη ελέγχοντας το σύστημα διατροφής, χωρίς να νοιάζονται για το πραγματικό κόστος.

Πώς ένας άνθρωπος έφερε την επανάσταση στη γεωργία (βίντεο)

Από τους πιο διορατικούς και ριζοσπαστικούς αγρότες όλων των εποχών, ο Masanobu Fukuoka άφησε πίσω του πλούσια κληρονομιά για την παραδοσιακή καλλιέργεια της γης.  Μέσα σε διάστημα 30 ετών, σταδιακά, εγκατέλειψε τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας, προκειμένου να δώσει τον έλεγχο της γης στον πιο έμπειρο καλλιεργητή... τη Φύση!

Μοιραστείτε: Κάλεσμα δράσης για την Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων σας καλεί να συμμετέχετε με άτομα και κοινότητες από ολόκληρο τον πλανήτη, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, για να επιβεβαιώσουμε ξανά την δέσμευσή μας στην Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×