op
×

Διήμερο για την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση

Η ανάγκη για ριζική αλλαγή του αποτυχημένου πολιτικού οικονομικού συστήματος είναι εμφανής. Μία αλλαγή που θα αγκαλιάσει όλους τους κοινωνικούς τομείς
Περισσοτερα...

άμεση δημοκρατία

Αυτές είναι οι συνεταιριστικές αρχές και αξίες

Συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους δια μέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης.

Τι περιμένουμε; Δεν υπάρχουν "σωτήρες"! Του Γιώργου Κολέμπα

Ήλθε ο καιρός, που τα κοινωνικά κινήματα για την αποανάπτυξη-τοπικοποίηση, του ελευθεριακού κοινοτισμού, της ριζοσπαστικής οικολογίας και προστασίας του κλίματος, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας, θα χρειασθεί να γίνουν και πολιτικά, και συνδεόμενα μεταξύ τους να μετατραπούν σε ενιαίο πολιτικό κίνημα μετάβασης σε μετακαπιταλιστική κοινωνία.

Κάλεσμα για Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση στην Πλατεία Συντάγματος: "Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε" (25/6)

Πάμε πλατεία! Ξαναφουντώνει το κίνημα.  Πρωτοβουλία για την επανασύσταση της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος – Άμεση Δημοκρατία Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 20:00.

Αμεσοδημοκρατικά εργαλεία και κοινοβουλευτισμός. Του Γιώργου Κουτσαντώνη

Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η αποχή διαμορφώθηκε στο 36,13%.  Η αποχή είναι εμμέσως, πλην σαφώς, μια έκφραση δυσπιστίας που αντανακλά την αίσθηση ότι στα πλαίσια αυτού του πολιτικού συστήματος ουσιαστικά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Άμεση Δημοκρατία Rojava: Μαθήματα δημοκρατικής αυτοδιαχείρισης από Κούρδους ΒΙΝΤΕΟ

Η δημοκρατική συνομοσπονδία της Rojava αποτελεί μια προσπάθεια των Κούρδων της Συρίας να ξεπεράσουν τα σύνορα και να οικοδομήσουν μια συμμετοχική εναλλακτική λύση αντιμετώπισης των τυραννικών δυνάμεων της περιοχής.

Για τα αυτοοργανωμένα σχολειά αμεσοδημοκρατίας. Του Νικόλα Κοσματόπουλου

Ας πω λοιπόν από την αρχή ότι προτείνω την ανάσταση των περίφημων πλατειών μέσα από την επανανοηματοδότηση τους ως μόνιμων δομών άμεσοδημοκρατικής δράσης αλλά και συλλογικής, οργανωμένης (αυτο)μάθησης κι (αυτο)μόρφωσης.

Δημοκρατία, του Κορνήλιου Καστοριάδη

Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία - Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη.

Murray Bookchin: Σκέψεις πάνω στον ελευθεριακό δημοτισμό

Με τον όρο κοινοτισμός, αναφέρομαι στα κινήματα και τις ιδεολογίες που επιδιώκουν να μετασχηματίσουν την κοινωνία μέσα από τη δημιουργία των λεγόμενων εναλλακτικών οικονομικών συνθηκών διαβίωσης όπως είναι οι συνεταιρισμοί τροφίμων, τα ιατρικά κέντρα, τα σχολεία, τα τυπογραφεία, τα κοινοτικά κέντρα, οι αγροκαλλιέργειες σε επίπεδο γειτονιάς, οι «καταλήψεις», οι αντισυμβατικοί τρόποι ζωής και τα λοιπά

Ας επιστρέψει η πλατεία. Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Την Κυριακή η ψήφος πολλών φίλων θα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Με δισταγμό, με μισή καρδιά που λένε. Επειδή έχουνε δει πολλά τα μάτια τους, πολλά ακούσει τ’ αυτιά τους και κυρίως βιώσει πολλά από το παραμύθι της μεταπολιτευτικής αντιπροσωπευτικής ασυδοσίας, παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε ενεργά ΚΑΙ η αριστερά. 

"Ας νικήσει η Βαρκελώνη": Τα τοπικά κινήματα πολιτών διεκδικούν τον δήμο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση του δήμου Βαρκελώνης έκανε πρόσφατα την εμφάνιση της μέσω μιας πλατφόρμας που ονομάζεται GuanyemBarcelona [Ας νικήσει η Βαρκελώνη], η οποία ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων της πόλης αποτελούμενη από διανοούμενους, εργαζόμενους  και ακτιβιστές στα τοπικά κινήματα. 

Σερζ Λατούς: ο γκουρού της αποανάπτυξης και της άμεσης δημοκρατίας ήρθε στην Ελλάδα

Μιλάει στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Τρίτη, στην ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ την Τετάρτη και στην ΑΘHNA την Παρασκευή: "Επανιδρύοντας την κοινωνία - ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"

Μέχρι και αύριο 05/09 το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας στον χώρο του ΑΠΘ

Με γενική θεματική, "η Αναμέτρηση με τον παλιό κόσμο για τις νέες κοινότητες των κοινών", το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2014 περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- συζητήσεις και workshops με διεθνείς συμμετοχές, συναυλίες, προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, παιδότοπο, άμεση διάθεση προϊόντων, τουρνουά πινγκ πονγκ και kick boxing, κουζίνα κ.ά.

Πρώτο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, στη Νάουσα

Δύο ημέρες διαλόγου και ποίησης για την επανάσταση της καθημερινής ζωής. Με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, κοοπερατίβων, κινημάτων, ενάντια στην καπιταλιστική περίφραξη των ζωών μας, για τη συλλογική απελευθέρωση και την αυτονομία

Οι Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο: Παρατηρητήριο Δημοτών για διαφάνεια και άμεση δημοκρατία

Έπειτα από δυο χρόνια έργου στην Πλατφόρμα Ισπανών Πολιτών για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους (PACD), σας παρουσιάζουμε ένα εργαλείο για τους πολίτες στο επίπεδο των δήμων: το Παρατηρητήριο Δημοτών.

Στην πλατεία. Του Γιώργου Αναστασόπουλου

Αυτή η συνάντηση του τυχαίου και της ανάγκης, όπως έγραψε ο Εντγκάρ Μορέν, το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της μεταπολίτευσης για τον Χρόνη Μίσσιο, τον Περικλή Κοροβέση και τόσους άλλους και άλλες, έκανε την Αθήνα και πολλές περιοχές της χώρας να ζήσουν τον δικό τους Μάη, 43 χρόνια μετά τον γαλλικό.

Βοτανικός Κήπος: 2ο Φεστιβάλ Ομάδων - Αυτοοργανωση - Αυτονομία Η Προοπτική μας

Από το 2009, όταν έγινε η κατάληψη, η συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Βοτανικού Κήπου και αποφασίζει για τη χρήση και τη λειτουργία του μέσω ανοιχτών και αμεσοδημοκρατικών συνελεύσεων, έχει ως μέριμνα να λειτουργεί ο Βοτανικός Κήπος ως χώρος καθημερινής συνάντησης, πολιτισμικής έκφρασης, οικολογικής και πολιτικής αναζήτησης, μακριά από εμπορευματικές σκοπιμότητες, ιδεολογικές και κομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×