A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κουρεύτηκες; Χάρισε τα μαλλιά σου σε παιδιά με καρκίνο

της Μαρίας Λίτου

agelioforos.gr

Οσοι σκέφτονται να κουρέψουν τα μαλλιά τους έχουν έναν παραπάνω λόγο, αφού το κούρεμα έχει γίνει πλέον ευκαιρία να κάνουν μια καλή πράξη. Με μόλις 20 εκατοστά από τα μαλλιά του μπορεί κανείς να χαρίσει το χαμόγελο σε παιδιά με καρκίνο.


Η 24χρονη Μελίνα Κωνσταντινίδου, σπουδάστρια μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη, πήρε την πρωτοβουλία και εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία συγκεντρώνοντας τρίχες, κοτσίδες και πλεξούδες. 

Με τα μαλλιά αυτά θα κατασκευαστούν περούκες, που θα δοθούν δωρεάν στα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο.

Στόχος της, να αποδείξει ότι ένα παιδικό χαμόγελο αξίζει πολύ περισσότερο από 20 πόντους μαλλιών και μπορεί να το προσφέρει ο καθένας. 

Την προσπάθεια έχουν αγκαλιάσει ήδη περισσότεροι από 400 δωρητές από κάθε γωνιά της χώρας και σύντομα παιδιά μέχρι 21 ετών που έχασαν τα μαλλιά τους εξαιτίας του καρκίνου, αλλά και από αλωπεκία, θα παραλάβουν τις περούκες τους.

«Οταν δώρισα τα μαλλιά μου, δεν πίστευα ότι θα καταφέρναμε να ξεσηκώσουμε όλη την Ελλάδα! Οι δωρητές είναι η κινητήρια δύναμη της προσπάθειας. Από την 3χρονη Μελίνα μέχρι την 74χρονη κυρία Μαρία, όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα πως όταν θέλουμε μπορούμε. 

Ο καρκίνος είναι δίπλα μας, αλλά εμείς θα αποδείξουμε ότι με την προσφορά μας μπορούμε με να ξαναδώσουμε την ελπίδα στα παιδιά», λέει στον «Αγγελιοφόρο» η Μελίνα Κωνσταντινίδου, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα «Donate Hair- Donate Love» («Δώρισε μαλλιά- Δώρισε αγάπη») που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

 
Η ιδέα

Η Μελίνα, «ψυχή» της προσπάθειας, εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας ότι στην Αμερική είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία συγκέντρωσης μαλλιών από πολλές χώρες για την κατασκευή περουκών. Αμέσως κουρεύτηκε και έστειλε τα μαλλιά της στον οργανισμό για να τον στηρίξει, μαζί με άλλα 150 άτομα από την Ελλάδα.

«Είδα ότι είναι πολλές οι γυναίκες που θέλουν να δωρίσουν και έτσι ξεκίνησα με μερικά άλλα άτομα να ψάχνουμε ποια εταιρία θα αναλάβει να φτιάξει τις περούκες. Μια ομάδα επτά ατόμων ‘’τρέχει’’ την καμπάνια και 30 συνεργαζόμενα κομμωτήρια κουρεύουν δωρεάν τους δωρητές και συλλέγουν τα μαλλιά. 

Από αυτά, τα 6 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Προσπαθούμε να στήσουμε νομικά τον οργανισμό και να βρούμε ένα χώρο που θα φιλοξενήσει τη δράση μας. Ελπίζουμε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στον οποίο απευθυνθήκαμε θα μας παραχωρήσει έναν χώρο.

Παράλληλα, ξεκινούμε να καταγράφουμε τις ανάγκες για περούκες, σε συνεργασία με συλλόγους, ενώ μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς και μεμονωμένα όποιος χρειάζεται περούκα», τονίζει η Μελίνα Κωνσταντινίδου.
 

Η ανταπόκριση

Το εγχείρημα κερδίζει υποστηρικτές μέρα με τη μέρα, το ρεκόρ ωστόσο μεταξύ των επαγγελματιών κατέχει η κομμώτρια Τούλα Καρανικόλα, στην Κάρπαθο. Οπως λέει, έχει κουρευτεί η ίδια, ενώ συγκέντρωσε και 40 κοτσίδες από συμπολίτες της.

Υποψήφιοι δωρητές έχουν δηλώσει πάντως και αρκετοί άνδρες όταν έρθει η ώρα να πάνε στο στρατό, όπως και μέλη ροκ συγκροτημάτων με... πλούσια κώμη.

Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος δωρητής είναι τα μαλλιά που θα κόψει να είναι πάνω από 20 εκατοστά, κατά προτίμηση φυσικού χρώματος ή βαμμένα σε υγιή κατάσταση με ημιμόνιμη βαφή η με χένα.

 
Εκδηλώσεις

Με σύνθημα «Δε λυπάμαι.... βοηθάω», η επταμελής ομάδα «Donate Hair - Donate Love», που τη συμπληρώνουν οι Μαρτίνα Κορμέντζα, Ελενα Κούση, Μελίνα Ντισλιάν, Θοδωρής Οικονομάκης, Σταύρος Σπυράκης και Στάθη Κατοπόδης, έβαλε στοίχημα να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, προκειμένου να κόψουν και να χαρίσουν τα μαλλιά τους στους μικρούς αγωνιστές της ζωής. 

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Εβρου «ΣυνεχίΖΩ», διοργανώνουν εκδήλωση μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 10-2 το μεσημέρι. Παράλληλα, ετοιμάζουν εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Δράμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η συγκεκριμένη δομή αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικά, χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, γεγονός που μας επιφορτίζει με ευθύνη, τόσο απέναντι στα παιδιά, όσο και απέναντι στην Κοινότητα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Υπάρχει μια παρέα ανθρώπων, που πάει κόντρα στη γενικευμένη κατάθλιψη! Μια παρέα «τρελών Γαλατών», που αρνείται να παραδοθεί στη μιζέρια, τη μοιρολατρία και την αδράνεια!
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Συμμαχούμε για τα Κοινά,  χακάρουμε την πολιτική, παράγουμε χωρίς περιφράξεις. Με αυτό το μήνυμα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλεί σε Συγκρότηση Συμμαχίας για τα Κοινά.
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ένα νέο συνεργατικό εγχείρημα. Μετά από επίμονες προσπάθειες ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων είναι γεγονός και τώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία των παραγγελιών για την 1η διανομή που θα πραγματοποιηθεί 15-18 Μαΐου.
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Την Κυριακή 14 Μαΐου , στο πάρκο της Καραολή & Δημητρίου απέναντι από το Δημαρχείο, θα διεξαχθεί η κοινωνική δράση “Χωριό Παραγωγών”, που διοργανώνεται από τον Δήμο Βύρωνα με ώρες λειτουργίας 08:00 – 15:00.

ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο Βαρδής Τσουρής ήταν μία σπάνια πάστα ανθρώπου. Μπορεί να ταυτίστηκε με τον αναρχικό χώρο, όμως ξεπέρασε τα όριά του. Έμεινε πιστός στις ιδέες του – για τις οποίες διώχθηκε και φυλακίστηκε όσο λίγοι στα Χανιά – όμως δεν περιχαρακωνόταν πίσω από αυτές.

ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x