A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τι βότανα να φυτέψετε το χειμώνα και πως να τα διατηρήσετε

Ίσως να σκέφτεστε ότι δεν αξίζει τον κόπο να φυτέψετε αρωματικά φυτά σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Εξάλλου, με μια βόλτα στα καταστήματα θα προμηθευτείτε όλα τα μπαχαρικά που χρειάζεστε. Πόσο φρέσκα είναι όμως όλα αυτά και πόσα χημικά περιέχουν;


Ορισμένα αρωματικά φυτά διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες οι οποίες έχουν καλύτερα αποτελέσματα αν τα καλλιεργείτε μόνοι σας και δεν απαιτούν πολύ χώρο. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους αν δεν έχετε κήπο ή αν η περιοχή που μένετε έχει ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα.

Το πιο σωστό είναι να χρησιμοποιήσετε την κουζίνα ή μια περιοχή κοντά στην κουζίνα σας όπου θα υπάρχει ηλιακό φως για 6 ώρες καθημερινά. Αλλά αν η περιοχή που μένετε έχει πολύ κρύο, μην καλλιεργήσετε τα φυτά πολύ κοντά στα παράθυρα. Αντί του ήλιου, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάμπες ανάπτυξης φυτών.

Είναι προτιμότερο να φυτεύετε πολυετή φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα πολυετή φυτά μπορούν να αναπτύσσονται ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όταν μένουν αδρανή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ετήσια φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται.

Αν θερμαίνετε το σπίτι σας κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή με τα βότανα έχει αρκετή υγρασία. Αν δεν έχετε υγραντήρα, βάλτε βρεγμένα βότσαλα σε ένα δίσκο και πάνω σε αυτά τη γλάστρα.

Αρωματικά φυτά με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Το κόλιανδρο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι καλύτερο να το φυτεύετε σε σπόρους. Μετά τη συγκομιδή, το κόλιανδρο σταματά να αναπτύσσεται. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να έχετε 3 γλάστρες τις οποίες θα φυτέψετε με λίγο χρόνο διαφορά ώστε να μπορέσετε να περάσετε τους χειμερινούς μήνες.

Το κόλιανδρο βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Ακόμη πιο σημαντικό, έχει βρεθεί ότι απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα από του ιστούς των οργάνων. Αυτά τα βαρέα μέταλλα περιλαμβάνουν 3 από τα πιο βλαβερά: μόλυβδο, υδράργυρο και αλουμίνιο.

Με τη χρήση κόλιανδρου σε σάλτσες πέστο, σούπες ή απλώς σε γαρνίρισμα πολλών φαγητών, θα υποβάλλεστε σε συνεχή αποσιδήρωση. Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα όταν γνωρίζουμε πόσο μολυσμένο με βαρέα μέταλλα είναι το περιβάλλον μας.

Οι ιδιότητες αποσιδήρωσης του κόλιανδρου ανακαλύφτηκαν και σκόπιμα και συμπτωματικά μέσω πολλών μελετών τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός χλωρέλλας και κόλιανδρου ενισχύει την αποσιδήρωση βαρέων μετάλλων και ιδίως του υδραργύρου.

Το δεντρολίβανο είναι ένα πολυετές φυτό που χρειάζεται ξηρό αέρα, αλλά το χώμα του πρέπει να διατηρείται υγρό. Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι – το δεντρολίβανο όρθιο και το δεντρολίβανο έρπον. Προφανώς, το όρθιο είναι πιο κατάλληλο για να το καλλιεργήσετε μέσα στην κουζίνα σας.

Έχει αποδειχτεί από 2 ξεχωριστές μελέτες στην Ισπανία ότι το δεντρολίβανο συμβάλλει στην προστασία από την ακτινοβολία, ακόμη και από την ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, από την ατομική ενέργεια, το ραδόνιο αλλά και από τον ιατρικό εξοπλισμό, όπως μαστογραφίες, ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία. Επίσης, οι σαρωτές αεροδρομίου εκπέμπουν ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία απομακρύνει τα ηλεκτρόνια από τα άτομα προκαλώντας έτσι άμεση καταστροφή των κυττάρων και του DNA.

Άλλες πηγές ακτινοβολίας στην καθημερινή μας ζωή είναι το wi-fi, τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που διεγείρουν τα ηλεκτρόνια στα άτομα και μπορούν να αλλάξουν την τροχιά τους. Οι βλάβες δεν επέρχονται τόσο γρήγορα όσο από την ιονίζουσα ακτινοβολία, αλλά με τη χρόνια έκθεση.

Η χρήση δεντρολίβανου βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων της ακτινοβολίας από πηγές της καθημερινότητας και ακόμη από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Άλλα βότανα που μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους

Η ρίγανη, ιδιαίτερα η ελληνική ποικιλία, αναπτύσσεται για 1-2 χρόνια. Η συγκομιδή των φύλλων της ενισχύει την ανάπτυξή της. Η ρίγανη χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και το έλαιο ρίγανης έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Όσον αφορά τον μαϊντανό, υπάρχουν ποικιλίες με επίπεδα και με σγουρά φύλλα. Αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους. Η συγκομιδή των εξωτερικών φύλλων συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του φυτού. O μαϊντανός είναι υποτιμημένο φυτό, στην πραγματικότητα όμως προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Το θυμάρι, ο άνηθος, ο δυόσμος και το φασκόμηλο μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους.

enallaktikidrasi.com


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x