A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

4 καθημερινά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το DNA μας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «γονίδιο της αλλεργίας» και είναι πεπεισμένοι, ότι τελικά οι αλλεργίες είναι μία γενετική ανωμαλία που μπορεί να μεταλλαχθεί. Βάσει αυτής της λογικής, οι έρευνες προχώρησαν για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, ότι… τα ανθρώπινα γονίδια δεν είναι στατικά.

Στην πραγματικότητα τα γονίδια μπορούν και όντως αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Ο τρόπος ζωής και οι ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να μεταλλάξουν και να καταστρέψουν το DNA. Αυτή η διαδικασία περνά από γενιά σε γενιά, αλλάζοντας τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Εδώ, αξίζει να θυμηθούμε/δούμε και αυτό: ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ DNA & RNA.

Η αλήθεια είναι ότι μία σειρά από καθημερινά πράγματα έχουν ήδη επηρεάσει το ανθρώπινο DNA. Σε μερικά από αυτά μάλιστα είμαστε εκτεθειμένοι 24 ώρες το 24ωρο.

Ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου

Επί χρόνια οι επιστήμονες επιμένουν, ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα έχει αλλάξει τη μορφή του ανθρώπινου DNA. Αρκετές έρευνες το έχουν αποδείξει, αλλά όλοι επιμένουμε να κρατάμε ακόμα το ακουστικό «κολλημένο» στο αυτί, παρά το γεγονός, ότι η τεχνολογία έχει προνοήσει, προσφέροντας τα handsfree.
Πολλά ασύρματα ακουστικά ωστόσο, μεγεθύνουν την ακτινοβολία προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να είναι απλά μια κακή επιλογή. Μία λύση είναι τα…φύκια, τα οποία ως γνωστόν μπορούν να «τραβήξουν» τη ραδιενέργεια από το σώμα, αλλά σίγουρα η λύση αυτή είναι ανέφικτη σε καθημερινή βάση. Άρα, αυτό που τουλάχιστον πρέπει να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις πολλές συνομιλίες με το κινητό σας τηλέφωνο και όταν το κάνετε να θυμάστε να χρησιμοποιείτε πάντα handsfree.

Εντομοκτόνα και λιπάσματα

Ένας ακόμα εχθρός του DNA είναι τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα, τα οποία μάλιστα ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει στο..γεύμα του. Ακόμα και αν είστε οπαδός των οργανικών προϊόντων, η αλήθεια είναι ότι δε μπορείτε να το αποφύγετε.
Στους συχνούς ψεκασμούς για παράδειγμα που γίνονται, προκειμένου να εξοντωθούν τα κουνούπια και άλλα έντομα, χρησιμοποιούνται χημικά εντομοκτόνα, που είναι επιζήμια όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για το DNA. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία επιδέχονται διάφορες διαδικασίες επιτάχυνσης της ωρίμανσής του, φυσικά με ειδικά λιπάσματα, τα οποία συμβάλλουν στη μετάλλαξη του DNA. Μία καλή επιλογή είναι τα βιολογικά προϊόντα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να μας προστατεύσουν πλήρως από τη διαδικασία «μετάλλαξης».

Πλαστικό

Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του DNA είναι το πλαστικό. Εάν σκέφτεστε όμως, ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο, καθώς δεν το «καταναλώνετε», τότε ίσως πρέπει να αναλογιστείτε ότι τα τρόφιμα, που είναι τυλιγμένα με πλαστικό, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το υλικό, με αποτέλεσμα αυτό να εισχωρεί μέσα στις τροφές.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της καθηγήτριας, Dr. Sherry Rogers, ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να «απορροφήσει» μόνο από τα τρόφιμα, που είναι συσκευασμένα με πλαστικό, περίπου 210 μικρογραμμάρια ανά ημέρα. Μάλιστα, το πλαστικό είναι από τους κύριους υπόπτους για διάφορες μορφές καρκίνου.

Στρες

Ένας «ύπουλος» εχθρός του DNA είναι το στρες και ο πιο εύκολος τρόπος για να εμποδίσετε τις αλλαγές, που επιφέρει στον οργανισμό είναι να το μειώσετε. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλων, ενεργούν δραστικά υπέρ του ανθρώπου, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.
Μία διατροφή πλούσια σε σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά, καθώς και το πράσινο τσάι λειτουργούν σημαντικά υπέρ του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και διαθέτουν αντιοξειδωτικά συστατικά και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην καλύτερη υγεία και τη διατήρηση του …DNA.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 κοντέινερ ημερησίως.
ΥΓΕΙΑ
Ενταση επικράτησε πριν λίγη ώρα, έξω από το Εφετείο Αθηνών, με μικρή ομάδα κουκουλοφόρων
ΥΓΕΙΑ
Σε δημόσια διαβούλευση είναι αυτές τις ημέρες, το σχέδιο νόμου για την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον
ΥΓΕΙΑ
Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων
ΥΓΕΙΑ
Οροσειρές πλαστικού δημιουργούνται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ
Η ΕΕΤΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα μέτρα απαγόρευσης διαθεσιμότητας στην αγορά, απόσυρσης και ανάκλησης του προϊόντος
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x