A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Nίκη στην Ισπανία! Η κυβέρνηση της Αστούριας απορρίπτει το έργο χρυσού του Salave

Το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Ισπανία πανηγυρίζει τη δεύτερη νίκη του μέσα σε ένα χρόνο. 

Τον Οκτώβριο του 2013 η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ισπανίας, απέρριψε το έργο χρυσού του Corcoesto και τώρα η γειτονική Αστούριας βάζει ταφόπλακα στο Salave.

Στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, εταιρείες χρυσού (Καναδικές πάντα) προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση για να κάμψουν τις αντιδράσεις και να δημιουργήσουν, με αυτά τα δύο έργα, ένα «μικρό πυρετό του χρυσού» σ’αυτή τη γωνιά της χώρας. Aπέτυχαν παταγωδώς. «Αντιμέτωπες με επιστημονικές εκθέσεις τόσο εμφατικές στην απορρίψη του έργου εξόρυξης, οι τεχνικές υπηρεσίες, κατ” εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημίας, πρότειναν την απόρριψη ολόκληρης της μελέτης του έργου εξόρυξης», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της περιφερειακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από την Coordinadora Ecoloxista, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της Αστούριας, αυτή είναι η τέταρτη απόπειρα εκμετάλλευσης του Salave. Η τελευταία απορρίφθηκε το 2005. Όλες οι προηγούμενες προτάσεις αφορούσαν σχέδιο επιφανειακής εξόρυξης και μεταλλουργία με χρήση κυανίου, ενώ η τελευταία ήταν για υπόγειο μεταλλείο που θα παρήγαγε μόνο συμπύκνωμα, άρα χωρίς κυάνιο.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Αστούριας απορρίπτει το έργο χρυσού του Salave

Η Επιτροπή Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της Περιφερειακής Κυβέρνης της Αστούριας (CAMA) έδωσε αρνητική αναφορά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Asturgold για το Tapia de Casariego, με βάση τις εκθέσεις της Υδρογραφικής Συνομοσπονδίας της Κανταβρίας (CHC), η οποία ήταν αρνητική για την εκμετάλλευση.Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο Οβιέδο υπό την προεδρία του Συμβούλου Περιβάλλοντικών Υποθέσεων Belén Fernández υιοθετήθηκε ομόφωνα η απόφαση, με την βοήθεια εκπροσώπου της CHC και της αντιπροσωπείας της Ισπανικής κυβέρνησης στην Αστούριας.

Η Fernández επεσήμανε ότι ήταν «μια περίπλοκη διοικητική απόφαση» λόγω της τεχνικής δυσκολίας του έργου, του μεγάλου όγκου των εγγράφων και του μεγάλου αριθμού των καταγγελιών (1.119). Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας ήταν οι δυσμενείς εκθέσεις της CHC, οι οποίες προειδοποιούσαν για τα προβλήματα που σχετίζονται με το έργο εξόρυξης της Asturgold. «Αντιμέτωπες με επιστημονικές εκθέσεις τόσο εμφατικές στην απορρίψη του έργου εξόρυξης, οι τεχνικές υπηρεσίες, κατ” εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημίας, πρότειναν την απόρριψη ολόκληρης της μελέτης του έργου εξόρυξης», είπε.

Καλά νέα για την Tapia de Casariego και την Αστούριας

Η «Oro Νο»(«Όχι Χρυσό»), μια πλατφόρμα πολιτών από την Αστούριας κατά της εξόρυξης χρυσού στην Tapia de Casariego δήλωσε ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή» και ότι «η απορρίψη του έργου της Asturgold ήταν η μόνη δυνατή απόφαση«, όπως αποδεικνύεται από τις τεχνικές και νομικές εκθέσεις της CHC και άλλων οργανισμών, που σέβεται τις κοινότητες και προστατεύει τις παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Η» Coordinadora Ecoloxista» («Συντονιστική Επιτροπή Οικολογίας»), η κύρια περιβαλλοντική οργάνωση της Αστούριας, είπε ότι «είναι σαφές ότι στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού είναι αδύνατο να συμβιβάστει η προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική δραστηριότητα λόγω των μεγάλων επιπτώσεών της«.

Τέλος, η πλατφόρμα πολιτών »Salvemos Cabana» («Να Σώσουμε την Cabana») της Γαλικίας , η οποία πολέμησε ενάντια στο σχέδιο χρυσωρυχείου του Corcoesto (ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της Γαλικίας στις 15 Οκτ 2013) δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Αστούριας ενήργησε με υπευθυνότητα ακούοντες τους πολίτες που είναι αντίθετοι στο έργο της Asturgold στην Τάπια de Casariego και δίνοντας προτεραιότητα στην αρχή της προφύλαξης και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος από τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας ».
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ένας ευρηματικός Άγιος Βασίλης ανέλαβε την αποστολή να σώσει τα Χριστούγεννα στην Ισπανία στέλνοντας βιντεομηνύματα στα παιδιά, που δεν μπορούν να τον συναντήσουν φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Εχει λάβει 40.000 ευρώ από περίπου 400 τακτικούς του πελάτες, οι οποίοι πλήρωσαν προκαταβολικά για τα ποτά και τα σνακ τους
ΚΟΣΜΟΣ
"Τον Ιανουάριο θα έχουμε 13.000 σημεία εμβολιασμού," η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πρώτες χώρες της ΕΈ με πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού
ΚΟΣΜΟΣ
Οι 17 περιφέρειες θα μπορούν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, 'οπως απαγόρευση κυκλοφορίας
ΚΟΣΜΟΣ
Η Καλλιστώ συνυπογράφει το κοινό κείμενο περιβαλλοντικών οργανώσεων και οικολογικών κινημάτων από Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο και άλλες χώρες, με το οποίο ζητάμε να μην γίνει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων
ΚΟΣΜΟΣ
Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να υποχρεωθούν οι εργοδότες να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των εργαζόμενων από το σπίτι
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x