A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

7 διάσημοι συγγραφείς με ψυχικές διαταραχές

Μετάφραση: Τομπέα Ελένη

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι επαγγελματίες συγγραφείς βρέθηκαν να έχουν 121% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διπολική διαταραχή από ότι ο γενικός πληθυσμός. Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συγγραφείς είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση σε διαταραχές άγχους (38%). Τα ποσοστά αλκοολισμού, τοξικομανίας, και αυτοκτονιών είναι επίσης υπερβολικά υψηλά μεταξύ των συγγραφέων.

Leo Tolstoy

Ο «Πόλεμος και Ειρήνη» και η «Άννα Καρένινα» εξακολουθούν να θεωρούνται αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας. Ο Τολστόι έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο διερευνά τη δική του τάση προς την κατάθλιψη που ονομάζεται «Ομολογία». Καθώς έφθασε στη μέση ηλικία, η κατάθλιψη του φαινόταν να επιδεινώνεται. Άρχισε να ανησυχεί υπερβολικά για την επιτυχία του, και έδινε τα προσωπικά του αντικείμενα. Αργότερα, έγινε επικριτικός με τον εαυτό του μη έχοντας το θάρρος να αυτοκτονήσει.

Ernest Hemmingway

Ο Hemmingway είναι γνωστός ως ένας λαμπρός συγγραφέας νομπελίστας. (Διάσημο έργο του «Ο Γέρος και η Θάλασσα»). Λέγεται πως έπασχε από κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, είχε οριακή και ναρκισσιστική συμπεριφορά και αργότερα στη ζωή του έπασχε από ψύχωση. Αντί να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ο συγγραφέας προτίμησε να «πνίξει» τα προβλήματα του στο αλκοόλ. Η μανιακή πλευρά του αποδεικνύεται από ορισμένες ακραίες συμπεριφορές, όπου διακινδύνευε τη ζωή του, όπως με το ψάρεμα στα ανοιχτά, το κυνήγι άγριων ζώων, και την αποφυγή σφαιρών. Το οικογενειακό του δέντρο ήταν γεμάτο με συγγενείς που έπασχαν από κατάθλιψη, πολλοί από τους οποίους αυτοκτόνησαν. Ο ίδιος αυτοκτόνησε με ένα κυνηγετικό όπλο το 1961.

Philip K. Dick

Ο Dick είναι ίσως ο πιο οραματιστής συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας του περασμένου αιώνα. Τα έργα του αποτελούν τα πιο κλασικά επιστημονικής φαντασίας που προσαρμόστηκαν στην πρόσφατη ιστορία του κινηματογράφου. Ταινίες όπως το Blade Runner, The Minority Report και το Total Recall είναι μόνο τρείς από τις δεκάδες ιστορίες που προσαρμόστηκαν από μυθιστορήματα και διηγήματα που έγραψε ό ίδιος. Ως έφηβος, ο Dick έπασχε από ίλιγγο. Καθώς μεγάλωνε, υπήρχαν σημάδια σχιζοφρένειας, συμπεριλαμβανομένων οπτικών και ακουστικών ψευδαισθήσεων. Εισήχθη σε νοσοκομείο, αλλά με κάποιο τρόπο κατάφερε να συνεχίσει να γράφει. Κάποιες στιγμές, σύμφωνα με τον ίδιο, ένιωθε να υπήρχε μια δέσμη από «ροζ φως» που μεταδιδόταν απ “ευθείας στη συνείδησή του.

Franz Kafka

Ο Kafka έγραφε σε ένα εντελώς πρωτότυπο στυλ, εξερευνόντας υπαρξιακές ιδέες για τη ζωή. «Η Δίκη» και η «Μεταμόρφωση» είναι δύο από τα γνωστότερα έργα του. Ήταν μοναχικός, μια ιδιοφυΐα που έπασχε από κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη. Εργάστηκε στην αφάνεια σε μια ασφαλιστική εταιρεία στην Πράγα, όπου παρατήρησε ότι η ζωή δεσμεύεται από άσκοπη γραφειοκρατία. Πιστεύεται ότι η κατάθλιψη του ήρθε από το γεγονός πως μόνο μερικά από τα έργα του δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης υπέφερε από ημικρανίες και αϋπνία που προκαλούνταν από το άγχος της σκληρής δουλειάς που έκανε γράφοντας, δείχνοντας όμως πολύ λίγη από αυτήν.

Virginia Woolf

Η «Mrs. Dalloway» και «Στο Φάρο» είναι δύο από τα πιο γνωστά έργα της Wolf. Ήταν επιρρεπής σε νευρικούς κλονισμούς στα είκοσί της χρόνια, κάτι για το οποίο πίστευαν πως είχε προέλθει από το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης της στην παιδική της ηλικία. Αφού ολοκλήρωσε το τελευταίο μυθιστόρημά της, η Wolf έπεσε σε σοβαρή κατάθλιψη. Η απώλεια του σπιτιού της στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου, συνέβαλαν στην κατάθλιψη της. Το 1941, γέμισε τις τσέπες της με πέτρες και πνίγηκε σε ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι της.

Sylvia Plath

Ο θάνατος ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα ποιήματα της Plath. Μερικές φορές ο θάνατος σήμαινε «αναγέννηση» για αυτήν, άλλες πάλι φορές έγραφε το θάνατο ως «τέλος». Ποιήματά της έχουν τίτλους όπως «Stillborn» και «Two Views of a Cadaver Room». Η Plath ήταν γνωστή στους συναδέλφους της για τις εναλλαγές της διάθεσης της, όπως και για κακό έλεγχο της παρορμητικότητας. Ενώ φοιτούσε ακόμα στο κολλέγιο, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει αρκετές φορές. Το 1963 αυτοκτόνησε τοποθετώντας το κεφάλι της μέσα σε ένα φούρνο.

Ezra Pound

Ο TS Eliot έγραψε για τον Pound πως ήταν ο ποιητής που ήταν υπεύθυνος για την επανάσταση του εικοστού αιώνα στην ποίηση. Ο Pound ήταν ένας λαμπρός ποιητής και ένας σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου. Mετά τη σύλληψή του το 1945 για προδοσία, εισήχθη σε ένα νοσοκομείο για παράφρονες εγκληματίες. Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων παραμονής του εκεί, πιστευόταν πως έπασχε από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Σε άλλο σημείο στη ζωή του, είχε επίσης διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Πηγή: psychcentral.com
socialpolicy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Καλύτερη απόκριση έχουν οι εμβολιασμένοι, όταν μετά την πρώτη δόση εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech, έκαναν μετά από εννέα εβδομάδες εμβόλιο Moderna
ΥΓΕΙΑ
Μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό
ΥΓΕΙΑ
Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία για την ικανότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοποριακή επέμβαση, τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή ιατρικά δεδομένα, πραγματοποίησαν Έλληνες γιατροί
ΥΓΕΙΑ
Οι λοιμώξεις Covid-19 σε εμβολιασμένους ανθρώπους -οι λεγόμενες breakthrough- είναι τρεις φορές συχνότερες
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x