A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η εθελοντική ομάδα που στηρίζει ψυχολογικά όσους έχασαν δικό τους άνθρωπο από τροχαίο

Από τριετίας , περίπου, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του συλλόγου “ SOS τροχαία  εγκλήματα”  λειτουργεί στην Αθήνα ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με απώλεια προσφιλούς προσώπου από τροχαίο γεγονός.  Η αρχή έγινε με «Μαραθωνίους» διήμερης διάρκειας  (2 στον αριθμό) και το τελευταίο έτος γίνεται μηνιαία συνάντηση 3-4 περίπου ωρών.

Η μεθοδολογία παρέμβασης είναι αυτή της  «ΝDI» ( Νοn Directive Intervention – Mη κατευθυντική παρέμβαση),  Ροτζεριανής αρχής , όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον  Michel   Lobrot . Οι θεραπευτές  ακούν, συνοδεύουν και διευκολύνουν τις διεργασίες  της ομάδας  χωρίς  να ερμηνεύουν και χωρίς να κατευθύνουν  τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των συμμετεχόντων και προτείνουν δράσεις μέσα στην ομάδα επικεντρώνοντας στο «Εδώ και τώρα»  και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας.

Πολλά από τα μέλη οικογενειών προσέρχονται σε αυτή την ομάδα  «αναγκαστικά» με την έννοια ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα επέλεγαν να συμμετάσχουν σε μία ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης. Προσέρχονται   αποκαρδιωμένα ,  απογοητευμένα ,με μικρές προσδοκίες για τις δυνατότητες «ότι μπορεί να γίνει κάτι»   αφού «δεν γίνεται να επιστρέψουμε στην προηγούμενη του γεγονότος κατάσταση».


Το γεγονός της αιφνίδιας  απώλειας προσφιλούς προσώπου έχει πολλές συνισταμένες. Το στοιχείο  του αναπάντεχου,  του απρόβλεπτου , του σοκ. Ψυχολογικές επιπτώσεις που εισβάλλουν και προσβάλλουν βίαια τον ψυχισμό και την ιστορία των υπολοίπων μελών μιας οικογένειας. Ανατροπή στην δομή,  στη λειτουργία και στις σχέσεις της οικογένειας. Υπαρξιακού τύπου καταστάσεις  που θέτουν ερωτήματα για την μετέπειτα ζωή.

Σκέψεις , αναπάντητα ερωτήματα και συναισθήματα εκφράζονται …  «Γιατί σε μένα; Είναι άδικο» «Πως έγινε; Θέλω να μάθω την αλήθεια» , «Θα μπορούσα να κάνω κάτι για να το αποτρέψω;» ,

“ Γιατί να ζω εγώ και οχι εκείνος-η;” , «Θέλω να βρω δικαίωση και να τιμωρηθεί ο υπαίτιος»   «Η ζωή μου άλλαξε. Πως θα συνεχίσω χωρίς αυτόν-ην». “Αισθάνομαι στιγματισμένος-η , κανένας δεν μπορεί να καταλάβει” , “ Οι άλλοι δεν βλέπουν έμενα αλλά  κάποιον-α  που έχει χάσει τον άνθρωπο του”,  “ Αυτός-η υπάρχουν στο παρόν μέσα από καταστάσεις ή πράγματα” , “ Αυτός ο πόνος δεν πρόκειται να περάσει ποτέ” ,  «Θέλω να υπάρχει για πάντα.  Να μην ξεχαστεί. »

Κάθε ένα στοιχείο από τα παραπάνω έχει διαφορετική βαρύτητα και προτεραιότητα για τα διαφορετικά μέλη της οικογένειας ( γονιός, αδερφός/η , σύζυγος κλπ)  και  είναι σημαντικό αυτό  να ληφθεί σοβαρά υπόψη για να γνωρίζουμε κάθε στιγμή σε ποιο επίπεδο παρεμβαίνουμε.  

 Οι ανάγκες και οι επιθυμίες που αναδύονται  συνδέονται με την προσωπική ιστορία και  τα προσωπικά βιώματα. Η άνευ όρων αποδοχή   μεταξύ των μελών της ομάδας και ο σεβασμός τόσο για το   προσωπικό βίωμα  όσο και για τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες  του καθένα  δημιουργεί τον  χώρο  για “Μοίρασμα της συγκίνησης και της οδύνης που ανακουφίζει”.

(Η ψυχολογική ομάδα υποστήριξης  εμψυχώνεται από τον ψυχίατρο Γιώργο Αστρινάκη και τις ψυχολόγους Στέλλα Γαλιανού και Δώρα Κουτσανέλου οι οποίοι  απασχολούνται σε εθελοντική βάση.)    

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014  στις 10.30 έως 14.00 περίπου στο Κέντρο Ημέρας της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής-  Φιλλελήνων 34. Ζάππειο.(2ος όροφος).  Η ομάδα είναι ανοικτή σε νέα μέλη και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Αν επιθυμείτε να σας στέλνουμε ενημέρωση για τις επόμενες συναντήσεις στείλτε μας μήνυμα στο soste.gr@gmail.com

O SOS Τροχαία Εγκλήματα ευχαριστεί τον κο Αστρινάκη και τις κες Γαλιανού και Κουτσανέλου για την μακρόχρονη εθελοντική προσφορά τους σ αυτήν την ιδαιτερης βαρύτητας και αξίας προσπάθεια.                            

Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής παρέχει δωρεάν τον χώρο όπου συναντιέται η ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα το κεντρικό κράτος, μέσω του υπουργείου Μεταφορών έρχεται να επιβάλει ολέθριες για τα παιδιά (και όχι μόνο) ρυθμίσεις με το σχέδιο νόμου για την μικροκινητικότητα
ΕΛΛΑΔΑ
Στην εκδήλωση υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μιλήσουν εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών
ΕΛΛΑΔΑ
Ο 64χρονος εθελοντής διασώστης ήταν επικεφαλής της Επίλεκτης Ομάδας Διάσωσης
ΕΛΛΑΔΑ
Το παράδειγμα των Κρητικών Νοσηλευτριών ακολουθούν και οι Φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ που, με ευθύνη του Συλλόγου Φοιτητών και όχι μεμονωμένα
ΕΛΛΑΔΑ
Περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες πάνε εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη ς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ.
ΕΛΛΑΔΑ
Το skywalker.gr διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση μέσα από τη ματιά του εθελοντισμού».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x