A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Les Echos: Tα λάθη του ΔΝΤ επαρκούν για την επανεξέταση του προγράμματος στήριξης που ζητά ο Τσίπρας

«Η απλή και μόνο αναγνώριση από το ΔΝΤ των πολλαπλών λαθών, είναι επαρκής για να εξετασθεί εκ νέου και από την αρχή, το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας, όπως ζητά ο Αλέξης Τσίπρας».

Τα παραπάνω αναφέρει σήμερα η Κατρίν Σατινιού, διευθυντικό στέλεχος της «Les Echos», σε ανάλυσή της στην οικονομικη εφημερίδα.


Το άρθρο «φιλοξενείται» στις σελίδες «Ιδέες και Αναλύσεις» υπό τον τίτλο « Η ένοχη ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ έναντι της ελληνικής κρίσης» και συνοδεύεται από σκίτσο του Pinel, όπου απεικονίζονται τρεις υπάλληλοι του ΔΝΤ με τα γράμματα του οργανισμού στις μπλούζες τους, που κάθονται σταυροπόδι, με φόντο πίσω τους μια ελληνική σημαία. Ο ένας κλείνει τα αυτιά, ο άλλος τα μάτια και ο τρίτος το στόμα με το ένα χέρι και με το άλλο σπρώχνει προς τα πάνω την καμπύλη της ανεργίας.

Ο πλαγιότιτλος του άρθρου είναι: «Ευθύς εξαρχής, από τα πρώτα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, πολλές φωνές υψώθηκαν στο εσωτερικό του ΔΝΤ, προειδοποιώντας κατά της υπερβολικής αυστηρότητας των μέτρων που επέβαλαν σε μια χώρα που όλοι ήξεραν ότι ήταν σε κατάσταση πτώχευσης. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που τίθεται σήμερα».

Με την ανάλυσή της η Κατρίν Σατινιού κάνει αναφορά στα λάθη του ΔΝΤ που τα ίδια τα στελέχη του Ταμείου έχουν αναγνωρίσει, για να υπογραμμίσει το «σημαντικότερο όλων» -κατά τη γνώμη της- την ομολογία του Ρέζα Μογκαντάμ (Reza Moghadam), πρώην διευθυντή του ΔΝΤ στον τομέα Ευρώπης, στις 25 Ιανουαρίου στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία «τα σημερινά προγράμματα για να φτάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% στο 4,5% το 2016, με στόχο τη γρήγορη αποπληρωμή του χρέους, θα μπορούσαν να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή και να εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης, πράγμα που πολιτικά είναι αδύνατον».

Ο ίδιος σήμερα προτείνει «το κούρεμα του χρέους κατά το ήμισυ» κάτι που δεν έκανε, όταν είχε τα ηνία στο ΔΝΤ (επέβλεπε από την Ουάσιγκτον τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση έως τον Ιούλιο του 2014) υπογραμμίζει η Κ. Σατινιού.
Πάντως σήμερα ο Μογκαντάμ «αναγνωρίζει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μια "παρθενικότητα" στην πολιτική, που θα μπορούσε να κάνει τη νέα κυβέρνηση πιο αποτελεσματική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της διοικητικής μεταρρύθμισης» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος του ΔΝΤ η συντάκτης σημειώνει πως τον Ιούλιο του 2012 ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα ΝΥΤ τον έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό του Οργανισμού για τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικούς χρέους.

«Γνωρίζαμε ευθύς εξαρχής ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί» σημείωνε, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα ως μέλος του ευρώ δεν μπορούσε να προβεί σε υποτίμηση του νομίσματος. Το ΔΝΤ μάλιστα χρειάσθηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα, παρακάμπτοντας τους κανόνες του, που απαιτούσαν να παρέχεται η βοήθεια, μόνον εάν είναι εξασφαλισμένη η φερεγγυότητα της χώρας. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2012 ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, αναγνώρισε λάθη στον υπολογισμό των πολλαπλασιαστών. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα είχε μια ύφεση της τάξης του 6,6% και παρ΄ όλα αυτά δεν υπήρξε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά, η τρόικα ζητούσε να μειωθεί κι άλλο το επίπεδο των συντάξεων, ώστε να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπονταν στο μνημόνιο», τονίζει η συντάκτης.

«Η απλή και μόνο αναγνώριση από το ΔΝΤ των πολλαπλών λαθών, είναι επαρκής για να εξετασθεί εκ νέου και από την αρχή, το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας, όπως ζητά ο Αλέξης Τσίπρας. Έστω και εάν κάτι τέτοιο υποχρεώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια επώδυνη αυτοκριτική συνειδήσεως», καταλήγει η Κ. Σατινού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Παρέμβασή της στη Σύνοδο Κάισιν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.
ΚΟΣΜΟΣ
Το Πρόγραμμα LIFE «BalkanDetox» στοχεύει στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των αντιλήψεων όλων των εμπλεκομένων
ΚΟΣΜΟΣ
Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις διατυπώθηκαν στην έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor).
ΚΟΣΜΟΣ
Για την ανάδειξη και στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Οικονομίας
ΚΟΣΜΟΣ
"Δωρεάν επιδοτήσεις παρά από δάνεια", δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel η κορυφαία οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Γκιτά Γκοπίνατ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x