A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ρατσιστική επίθεση ασθενή σε Νιγηριανή γιατρό

Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς ρατσιστικού περιεχομένου επιτέθηκε ασθενής σε γιατρό του Μαμάτσειου της Κοζάνης στα επείγοντα το βράδυ της Τρίτης, με την γιατρό να απαντάει με μήνυση και την διοίκηση του νοσοκομείου να καταδικάζει το συμβάν.


Ενας πολίτης ηλικίας περίπου 50-55 ετών, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μετέβη στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία του Μαμάτσειου, με συμπτώματα αλλεργίας που του προκάλεσαν σοβαρές ενοχλήσεις στο λαιμό (τελικά παρέμεινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο).

Κατά την παραμονή του στο χώρο αναμονής άρχισε να διαμαρτύρεται και προκλήθηκε ένταση με την γιατρό Godwin Solace Akpevwe, κατά της οποίας διατυπώθηκαν οι προσβλητικοί και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί.

Από το νοσοκομείο ειδοποιήθηκε η αστυνομία και στη συνέχεια η γιατρός κατέθεσε μήνυση για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

«Αρνήθηκε να τον κουράρει η γιατρός»
Ο διοικητής του νοσοκομείού Γ.Παύλου έδωσε την δική του εκδοχή για το συμβάν, μιλώντας στον Πρωινό Λόγο: «Η γιατρός δέχθηκε φραστική επίθεση από κάποιον ασθενή, ο οποίος προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά το βράδυ της Τρίτης. Ο ασθενής επετέθη φραστικά με ρατσιστικές διαθέσεις σε βάρος της γιατρού. Στο νοσοκομείο ήρθε αμέσως η αστυνομία, έγινε καταγγελία από τη γιατρό, υποβλήθηκε μήνυση, πάρθηκαν οι απαραίτητες καταθέσεις και η υπόθεση θα λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης. Φυσικά, ο ασθενής νοσηλεύθηκε κανονικά».

Κατά τον ίδιο, ο ασθενής δεν δέχθηκε να τον κουράρει η γιατρός και της επιτέθηκε φραστικά, εντελώς αναίτια, ενώ η ίδια προσέτρεξε αμέσως όταν ο ασθενής πήγε στα Επείγοντα περιστατικά.

Όπως προσέθεσε ο διοικητής του νοσοκομείου «καταδικάζω και σαν Έλληνας πολίτης αλλά και σαν διοικητής του νοσοκομείου τη ρατσιστική βία, με όποιον τρόπο γίνεται. Και η φραστική βία είναι κάτι ανήθικο. Η γιατρός έκανε το καθήκον της προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του συνανθρώπου, προσέτρεξε αμέσως στο περιστατικό και δέχθηκε τη φραστική επίθεση...».

Από τη διοίκηση εξεδόθη και επίσημη ανακοίνωση καταδίκης:


Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου "Μαμάτσειο"-"Μποδοσάκειο" καταδικάζει τη χθεσινοβραδινή, ρατσιστική επίθεση που εδέχθη η ιατρός μας Godwin Solace Akpevwe.

Τέτοιες πράξεις μας παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους και δεν αρμόζουν στην εποχή μας και ιδιαίτερα στο χώρο του Νοσοκομείου, όπου όλο το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό υπερβάλλει εαυτόν για το καλό και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΥ


Δεν ήταν η πρώτη περιπέτεια - την είχαν αποκλείσει από τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου

Η ειδικευόμενη παθολόγος Solace Akpevwe Godwin είναι νιγηριανής καταγωγής και παρά τα 14 χρόνια κατά τα οποία μεγάλωσε, πήγε σχολείο και σπούδασε Ιατρική (στο Δημοκρίτειο) δεν είχε αποφύγει και στο παρελθόν περιπτώσεις αποκλεισμού με ρατσιστική χροιά.

Μόλις το περασμένο Φθινόπωρο είχε προσπαθήσει να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, του οποίου είναι μέλος και πληρώνει εισφορές, για να ανακαλύψει ότι ένας νόμος της μετεμφυλιακής Ελλάδας την εμπόδιζε. Οπως έγραφε τότε σε ανοιχτή επιστολή της:


Λέγομαι Solace Akpevwe Godwin και είμαι Νιγηριανής καταγωγής. Ζω στην Ελλάδα τα τελευταία 14 χρόνια. Φοίτησα σε ελληνικό σχολείο και ύστερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Ιατρικής. Αποφοίτησα στις 9/3/2011 και επί του παρόντος είμαι ειδικευόμενη Παθολογίας στο Γ.Ν Κοζάνης (ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ).

Αποστέλλω αυτό το κείμενο διότι αν και νόμιμος κάτοικος της χώρας, πτυχιούχος της Ιατρικής και εγγεγραμμένο μέλος του Ιατρικού συλλόγου ανακάλυψα προσφάτως ότι δεν μου δίδεται η δυνατότητα να ψηφίσω στις εκλογές του συλλόγου στις 12/10/2014.

Στην προσπάθεια επιβεβαίωσης της εγκυρότητας αυτής της πληροφορίας, έλαβα γνώση από τον Ιατρικό σύλλογο της Κοζάνης αλλά και της Αθήνας, ενός νόμου από το 1957, ο οποίος τονίζει ότι οι αλλοδαποί Ιατροί δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Πώς είναι δυνατόν να είμαι νόμιμο μέλος ενός συλλόγου, να πληρώνω εισφορές, να καλούμαι σε συναντήσεις και στις εκλογές να είμαι ανύπαρκτη; Πώς γίνεται να είμαι αποδεκτή σαν Ιατρός αλλά σαν ψηφοφόρος όχι; Άρα ποιο είναι το νόημα της εγγραφής σε ένα σύλλογο;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την ειρωνεία της κατάστασης, διότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο πολυσυζητημένος αντιρατσιστικός νόμος και αναρωτιέμαι, ρατσισμός είναι μόνο όταν κάποιος με βρίζει λόγω χρώματος, όταν με ξυλοκοπά επειδή δεν έχουμε την ίδια θρησκεία ακόμα και όταν και με σκοτώνει επειδή τόλμησα να έρθω στη χώρα του;

Ο ρατσισμός είναι όλα αυτά αλλά είναι ΚΑΙ να μου στερείς το δικαίωμα να έχω φωνή στον επαγγελματικό μου χώρο, είναι να δημιουργείς εσκεμμένα ένα κενό ανάμεσα σε κατά τα άλλα ίσους συναδέλφους ευελπιστώντας να με βάλεις στη θέση μου (που θεωρείς ότι είναι κάτω, με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς φωνή).

Αντί λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να λέμε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ότι είμαστε όλοι ίσοι μήπως ήρθε ο καιρός να το πράξουμε κιόλας; Είμαστε όλοι ίσοι και καλώ τους συλλόγους, σωματεία και ενώσεις να το δείξουν έμπρακτα.

Σαν Ιατρός έδωσα έναν όρκο, να φέρομαι σε κάθε άνθρωπο ως ίσο και ζω σύμφωνα με αυτόν εντός και εκτός εργασίας. Γι' αυτό καλώ όσους συμφωνούν με αυτό να μεριμνήσουν για την κατάργηση αυτού του άδικου νόμου όχι μόνο για' μένα αλλά για να δώσουμε ακόμα ένα νόημα στον όρκο του Ιπποκράτη.


ethnos.grΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Τα Βουρλά, αυτά που σήμερα αποκαλούνται Ούρλα (Urla) από τους Τούρκους. Για εμάς βέβαια ήταν και θα είναι πάντα τα Βουρλά των παππούδων μας. Μετά τη Σμύρνη ήταν η ισχυρότερη πόλη στη Χερσόνησο της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία.
ΕΛΛΑΔΑ
Στα Καμένα Βούρλα δεν άφησαν φορτηγό να πάει τρόφιμα σε 39 ανήλικα προσφυγάκια.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
ΕΛΛΑΔΑ
Είμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΕΛΛΑΔΑ
Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη από το 2016 στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι
ΕΛΛΑΔΑ
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός, από σήμερα το βράδυ, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχές και καταιγίδες
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x