A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οι θαυματουργές εφαρμογές μιας κάμερας: τρόφιμα, ιατρική, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση

Οι θαυματουργές εφαρμογές μιας κάμερας: τρόφιμα, ιατρική, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση


Μια high-speed κάμερα για την παρακολούθηση της βλάστησης από το διάστημα και την καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική προσαρμόστηκε ώστε να βρίσκει αλλαγές στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι, ώστε να συμβάλει στη διάγνωση δερματικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.


Στην πραγματικότητα, ο ψηφιακός αισθητήρας υπερύθρων ακτίνων του δορυφόρου σάρωσης της βλάστησης Proba-V του ESA προσαρμόστηκε με τρόπο ώστε να χρησιμοποιηθεί σε  διάφορες μη διαστημικές εφαρμογές.

Τοποθετημένος σε έναν τυπικό ιατρικό σαρωτή, ο διαστημικός αισθητήρας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εξετάσουν βαθύτερα ανθρώπινους ιστούς για την ανίχνευση ασθενειών του δέρματος σε προγενέστερο χρόνο.

Επίσης, ανοίγει νέους δρόμους στη βιομηχανία: έχει ήδη αποδειχθεί ότι βελτιώνει την παραγωγή ηλιακών κυψελών, καθώς και τον εντοπισμό ελαττωματικών στοιχείων στις γραμμές παραγωγής.

—Διαστημική τεχνολογία αιχμής


Η κάμερα του Proba-V έχει ένα τόσο μοναδικό ευρύ οπτικό πεδίο που επιτρέπει στον μικρό δορυφόρο να κατασκευάζει μια νέα εικόνα της χλωρίδας σε ολόκληρο τον πλανήτη μας κάθε δύο ημέρες.

Η κάμερα που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του ESA από τη βελγική εταιρεία Xenics, βλέπει φως που εμείς δεν μπορούμε κοιτάζοντας στην μικρού μήκους κύματος υπέρυθρη περιοχή του φάσματος.

“Για τους ανθρώπους, δύο πράσινα δέντρα θα μπορούσαν να φαίνονται όμοια. Αλλά με αυτή την κάμερα θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε ότι κάποιο μεγαλώνει φυσιολογικά και το άλλο είναι άρρωστο,” εξηγεί ο Michael Francois του ESA.

Στον Proba-V, οι νέοι χάρτες που είναι διαθέσιμοι σε τακτική βάση από τον αισθητήρα της Xenics, μπορούν για παράδειγμα να παρακολουθούν το τροπικό δάσος της Νότιας Αμερικής ή να δώσουν στους αγρότες στην Αφρική τη δυνατότητα να προβλέψουν την απόδοση των καλλιεργειών.

“Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, μπορείτε να καθορίσετε κατά πόσον η αύξηση των καλλιεργειών είναι εντός χρονοδιαγράμματος και μπορείτε έγκαιρα να λάβετε πληροφορίες σχετικά με το αν θα υπάρχουν επαρκή τρόφιμα,” επισημαίνει ο Koen Van der Zanden από την Xenics.

Η σκληρότητα του διαστήματος είναι δύναμη καινοτομίας στη Γη


Η ικανότητα του Proba-V να ‘βλέπει το μη ορατό’ καθώς η Γη τρέχει από κάτω του, οδήγησε στην εμπορική αξιοποίηση της κάμεράς του.

Με την υποστήριξη του ESA και του βελγικού προγράμματος Space Technology Transfer Programme, η ομάδα της Xenics δημιούργησε τις «Vision Machine», τις ενσωματωμένες κάμερες σε συστήματα επιθεώρησης που ψάχνουν για ατέλειες.

“Η ανάλυση υψηλής ταχύτητας των ‘line-scan’ καμερών μας, τις καθιστά ιδανικές για την ανίχνευση κρυμμένων ελαττωμάτων σε γραμμές παραγωγής γρήγορης κίνησης, όπως η κατασκευή μπουκαλιών ή η διαλογή διαφόρων τύπων πλαστικού για ανακύκλωση – τα οποία όλα μοιάζουν παρόμοια στο ανθρώπινο μάτι ,” εξηγεί ο Koen.

“Τα αντικείμενα κινούνται γρήγορα, ακριβώς όπως η Γη γυρίζει κάτω από τον δορυφόρο, έτσι σαρώνοντας μια πλήρη γραμμή τη φορά μπορούμε να καλύψουμε γρήγορα το σύνολο της περιοχής.”

econews.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα θα εστιάσει στο εικαστικό έργο καλλιτεχνών που εκπροσωπούν τους κύριους προβληματισμούς και ρεύματα της σύγχρονης τέχνης από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.
ΚΟΣΜΟΣ
Από τους 29 προσαχθένετες οι 22 αφέθηκαν ελεύθεροι. Για τους 7 συλληφθέντες έχει σχηματιστεί δικογραφία, για αντίσταση κατά της αρχής.
ΚΟΣΜΟΣ
Η αστυνομία έκανε επέμβαση με χημικά, αύρες, κυνηγητό και προσαγωγές, περνώντας χειροπέδες και στον γιο του απεργού πείνας, Έκτορα Κουφοντίνα, ο οποίος προσήχθη στη ΓΑΔΑ.
ΚΟΣΜΟΣ
Θα αποφανθεί για το δεύτερο αίτημα του απεργού πείνας. Νοσοκομείο Λαμίας: Με οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας - Ανάνηψη με εισαγγελική παραγγελία
ΚΟΣΜΟΣ
Εντός της ημέρας η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το αν είναι παράνομη η μεταγωγή του στο Δομοκό
ΚΟΣΜΟΣ
Με πρώτη ματιά, το Κράτος Δικαίου φαντάζει είτε ως μια ακόμη δυσνόητη έννοια, είτε ως εξωραϊσμός της εξουσίας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x