A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

10 λόγοι που οι γιατροί υποστηρίζουν την ιατρική κάνναβη

10 λόγοι που οι γιατροί υποστηρίζουν την ιατρική κάνναβη


Η συζήτηση για τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης είναι σήμερα πιο επίκαρη από ποτέ, ενώ ολοένα και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως τάσσονται υπέρ της χρήσης για θεραπευτικούς σκοπούς.

πηγή: leafscience.com
επιμέλεια-μετάφραση: Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr


Στην ιατρική στήλη Ask The Doctor (Ρωτήστε τον Γιατρό), η γυναικολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Dr. Heather Auld, εξήγησε τους λόγους που η κάνναβη κερδίζει γρήγορα την αποδοχή ως μια νόμιμη επιλογή θεραπείας.


1. Η κάνναβη χρησιμοποιείται ως φάρμακο για περισσότερο από 3.000 χρόνια


Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους ήταν διαδεδομένη σε αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και της Αιγύπτου. Βιβλίο που γράφτηκε από τον Κινέζο αυτοκράτορα Shen - Nung το 2737 π.Χ. περιγράφει τα οφέλη της κάνναβης για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Η Δρ Auld αναφέρει ότι "μόνο κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφαιρεθεί από τα φαρμακεία μας."2. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει την έρευνα σχετικά με την ιατρική κάνναβη


Όταν ψηφίστηκε η απαγόρευση της κάνναβης το 1937, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΑΜΑ), ήταν από τις λίγες φωνές που τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος γνώριζε καλά ότι οι γιατροί συνταγογραφούσαν την κάνναβη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων. Αν και τα συνθετικά φάρμακα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο ΑΙΣ συνεχίζει, μέχρι και σήμερα, να υποστηρίζει ανοιχτά την έρευνα σχετικά με τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης.


3. To "φτιάξιμο" προέρχεται μόνο από μία χημική ένωση


Η κάνναβη περιέχει περισσότερες από 400 χημικές ενώσεις, από τις οποίες τουλάχιστον 60 έχουν οριστεί ως κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι ενεργά συστατικά της κάνναβης. Ένα από αυτά είναι και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που προκαλεί το λεγόμενο "φτιάξιμο".

Όμως, όλα τα υπόλοιπα κανναβινοειδή είναι γνωστό ότι έχουν ιατρικά οφέλη, χωρίς να προκαλούν τα συμπτώματα της THC. 

Τα κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), εξάγονται από την κάνναβη για την παραγωγή μη ψυχοδραστικών μορφών ιατρικής μαριχουάνας, που είναι  ιδιαίτερα δημοφιλείς σε παιδιά ασθενείς.4. Το σώμα μας περιέχει ένα φυσικό σύστημα κανναβινοειδών που ρυθμίζει την υγεία μας


Στσ μέσα της δεκαετίας του 1990 οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί η κάνναβη βοηθάει στην αντιμετώπιση τόσων πολλών διαφορετικών ασθενειών. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ένα φυσικό σύστημα που ονομάζεται ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει χημικές ουσίες που μιμούνται τη δράση της κάνναβης. Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή.

Όπως αναφέρει η Δρ Auld, "τα ενδοκανναβινοειδή δρουν για τη μείωση των  φλεγμονών, την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση των πόνων, ενώ αυξάνουν και την όρεξη." Charles Williams/Flickr

5. Το κάπνισμα (ή ο ατμός) της κάνναβης βοηθούν στην ανακούφιση του πόνουΑν και μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτερες μέθοδοι από το κάπνισμα ή τον ατμό, η Δρ Auld υποστηρίζει ότι είναι ιδανικό για εκείνους που έχουν ισχυρούς πόνους. Η κατάποση της κάνναβης παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας ανακούφιση, αλλά χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φανούν τα αποτελέσματα. Οι ασθενείς που υποφέρουν από πόνους, συνήθως απαιτούν πιο άμεση δράση και γι' αυτό προτιμάται το κάπνισμα ή ο ατμός.6. Η κάνναβη μπορεί να είναι ανώτερη από οπιοειδή παυσίπονα για την αντιμετώπιση της νευροπάθειαςΕνώ τα οπιοειδή παυσίπονα είναι πολύ ισχυρά και μπορεί να κάνουν θαύματα για ορισμένους τύπους πόνου, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά σε περιπτώσεις νευρικών πόνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαριχουάνα έχει εξίσου καλή δράση όπως και η γκαμπαπεντίνη, που θεωρείται κορυφαία για τη θεραπεία της  νευροπάθειας.
7. Όταν συνδυάζεται, η κάνναβη μπορεί να μειώσει τα παυσίπονα που απαιτούνται για την ανακούφιση του πόνου


Μελέτες δείχνουν ότι η μαριχουάνα, αν χορηγηθεί συνδυαστικά, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για παυσίπονα. Η υπέρμετρη χρήση παυσίπονων έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων υπερβολικής δόσης από λάθος στις ΗΠΑ, με με τα οπιοειδή να ευθύνονται για 16.000 θανάτους το 2010. Μειώνοντας την ανάγκη χορήγησης υψηλών δόσεων, η ιατρική μαριχουάνα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για τους γιατρούς και τους ασθενείς.8. Η κύρια παρενέργεια της κάνναβης είναι τα ακραία συναισθήματα ευφορίαςΈνας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γιατροί απορρίπτουν την ιατρική κάνναβη είναι η ανεπιθύμητη παρενέργεια του "φτιαξίματος". Αυτά τα αισθήματα ευφορίας, ενώ είναι ανεπιθύμητα για μερικούς, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε ασθενείς με εξουθενωτικές ή χρόνιες παθήσεις.


9. Σε αντίθεση με οπιοειδή παυσίπονα, η κάνναβη προκαλεί τον ίδιο εθισμό με την καφεΐνη


Ακόμα και όταν συγκρίνεται με τα κοινά "ψυχαγωγικά" ναρκωτικά, μελέτες έχουν κατατάξει την κάνναβη ανάμεσα στα λιγότερο εθιστικά.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του NIDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 9% των ανθρώπων που δοκιμάζουν μαριχουάνα μπορεί να εθιστούν, ποσοστό που είναι παρόμοιο με τον εθισμό στην καφεΐνη. Από την άλλη πλευρά, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η πιθανότητα εθισμού στο αλκοόλ είναι της τάξης του 15% και εκείνη για τον καπνό φτάνει στο 32%.10. Η κάνναβη είναι πεδίο μελέτης ως θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου


Για τους ασθενείς με καρκίνο, η ανακούφιση από τη ναυτία και τον πόνο είναι μόνο μερικά από τα πιθανά οφέλη της ιατρικής κάνναβης.


Στην πραγματικότητα, οι χημικές ενώσεις της κάνναβης δείχνει να έχουν ισχυρή αντι-καρκινική δράση.  "Ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και τους όγκους του δέρματος", αναφέρει η Δρ Auld, "όπως επίσης και στον καρκίνο του πνεύμονα, το λέμφωμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals άρχισε τις πρώτες κλινικές δοκιμές για μια θεραπεία ενάντια στον καρκίνο, η οποία βασίζεται στην κάνναβη.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Εκτός από το πλήρωμα, στο αεροσκάφος επέβαιναν 28 πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και σπουδαστές του Ινστιτούτου των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόστεν θεωρεί ότι η Γερμανία δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΚΟΣΜΟΣ
Πρόκειται για τον «2020 SW» που θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.000 έως 28.00 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά από ό,τι είναι το φεγγάρι
ΚΟΣΜΟΣ
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προσβάλλει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη
ΚΟΣΜΟΣ
Δεν υπάρχει ανάγκη οι Βρετανοί να κάνουν μαζικές αγορές βασικών αγαθών δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Tesco
ΚΟΣΜΟΣ
Πρότεινε, τη διοργάνωση μιας διεθνούς on-line διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με θέμα την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. "Είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών όλων των χωρών στον εμβολιασμό".
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x