A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

20 χρόνια Πελίτι: Μια Βελανιδιά που σηκώνει τους σπόρους της ΓΗΣ! (φωτο)

20 χρόνια Πελίτι: Μια Βελανιδιά που σηκώνει τους σπόρους της ΓΗΣ!


Ανταπόκριση της Βασιλικής Μαχαίρα


Τα 20 χρόνια της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι (σ.σ. Πελίτι σημαίνει στην ποντιακή διάλεκτο Βελανιδιά) γιορτάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, όπως ταιριάζει με μια ουσιαστική  Γιορτή της ΓΗΣ και ήταν σαν να συμμετείχε και ενέκρινε και η ίδια η Φύση αυτό που γινόταν στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου του νομού Δράμας! 


Ένας υπέροχος ήλιος, ένας καταγάλανος ουρανός, εκατοντάδες καλλιεργητές, χιλιάδες επισκέπτες -που φέτος ήταν κάτι λιγότερο από 5.000 κόσμος- με το ένα χέρι έσφιγγαν  χέρια και με το άλλο, το χέρι της καρδιάς, έκαναν την ανταλλαγή των σπόρων.Πραγματικά κάθε χρόνο βλέπουμε μια εικόνα μιας άλλης Ανθρωπότητας, όπως θα έπρεπε να είναι: Να χαίρεται την ομορφιά της Φύσης, ειδικά τώρα την Άνοιξη που είναι ολάνθιστη, να σέβεται το περιβάλλον, να μην ρυπαίνει, να καλλιεργεί τη Γη  με αγάπη  και να την ευγνωμονεί  για τους καρπούς με τους οποίους του θρέφει…και κυρίως να χαμογελά!!!


Άνθρωποι από την Τανζανία, την Ιαπωνία, το Περού, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο κ.α. να τους ενώνει ένας στόχος: Το δικαίωμα της επιλογής στην τροφή. 
Οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής!  Που δυστυχώς όμως τα υβρίδια των πολυεθνικών θέλουν να εξαφανίσουν για να ελέγχουν πλήρως και την τροφή των πολιτών του πλανήτη…Τι δεν έχουν κάνει και τι δεν έχουν σκαρφισθεί γι’αυτό, καθώς έχουν καταλάβει πως ο πραγματικός έλεγχος του πλανήτη θα γίνει μέσα από την Τροφή…Εφηύραν τα υβρίδια τα οποία αυτά επιδοτούν και έτσι κατάφεραν να παραμερίσουν τους ντόπιους σπόρους. Κατασκεύασαν και τα απαραίτητα συνοδευτικά των υβριδίων-χημικά, φυτοφάρμακα, λιπάσματα-, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση τους στο σύστημα. Τώρα θέλουν την πλήρη κυριαρχία τους και αποφάσισαν να «εξαφανίσουν» από το τοπίο και τους ντόπιους σπόρους, μη αφήνοντας το δικαίωμα της επιλογής του τι προϊόν θα βάλουμε στη σαλάτα και στο τραπέζι μας…ωστόσο τα σχέδιά τους ας ελπίσουμε πως θα  σκαλώνουν σε ένα κίνημα που γιγαντώνεται και ζητά το αυτονόητο, να καλλιεργεί τους σπόρους που θέλει και επιθυμεί…
Είναι γνωστό τοις πάσι πια πως αν δεν υπήρχαν οι δράσεις του Πελίτι, θα είχαν χαθεί πλήθος ντόπιων σπόρων και μαζί με αυτούς θα είχε σιγά σιγά εξαλειφθεί η πραγματική γεύση των οπωροκηπευτικών και δεν θα είχαμε καν μέτρο σύγκρισης της γεύσης(σ.σ. αυτό άλλωστε επιθυμούν και οι πολυεθνικές για να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης της γεύσης και όλα να ισοπεδωθούν, αμ δε). 


Παράλληλα έχει ξεκινήσει να ορθώνεται ένα τεράστιο κίνημα σε όλο τον κόσμο, καθώς το Πελίτι 20 χρόνια με τις δράσεις του γεμίζει τα κενά της άγνοιας με γνώση και συνεχίζει με δράση και δημιουργία!
Στην φετινή συνάντηση είχαμε και την πραγματοποίηση ενός άλλου μεγάλου στόχου που είχε τεθεί και ήταν το Σπίτι των Σπόρων, εκεί όπου θα φυλάσσονται οι ντόπιοι σπόροι.


Η  αυλαία και της φετινής γιορτής έπεσε, αφού κι όλα τα εργαστήρια σχετικά με καλλιέργειες, χρήση βοτάνων κ.α.  ολοκληρώθηκαν, με του διοργανωτές να δεξιώνονται τους επισκέπτες   με φαγητά από καρπούς που είχαν φέρει οι καλλιεργητές και ετοίμασαν με περισσή αγάπη οι υπέροχοι εθελοντές του Πελίτι! 

Όλο και πιο βαθιά και πιο δυνατά οι ρίζες πνευματικές και πραγματικές του Πελίτι κάθε χρόνο…Όταν συνεπάρει μια ιδέα την Ανθρωπότητα δεν την σταματά κανείς και φαίνεται ότι στην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, η ιδέα δουλεύει από μυαλό σε μυαλό και από καρδιά σε καρδιά!


Και του Χρόνου, το Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά, εν έτει 2016!
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διοικητικό πρόστιμο επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε βάρος της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερευνητές δημιούργησαν την πιο λευκή μπογιά που έχει επιτευχθεί ποτέ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Ξεροβούνι»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ιδρυτής της περιβαλλοντικής ομάδας Eko Krog (Πράσινος Κύκλος) κατάφερε με το πείσμα και την επιμονή του να κινητοποιήσει τους συμπολίτες και συναγωνιστές του
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x