A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στη Μεσόγειο

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Μαλτέζικη οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station, Σταθμός Διάσωσης και βοήθειας μεταναστών στη θάλασσα) ανακοινώνουν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν κοινή επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, περίοδο κατά την οποία αναμένεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.


Πέρυσι ήταν η πλέον θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί για όσους προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Φέτος ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς ακόμα η διαθέσιμη βοήθεια προς τα πλεούμενα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ακόμα μικρότερη. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Ιταλικού Ναυτικού, γνωστή ως «Mare Nostrum», διακόπηκε το Νοέμβριο 2014, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δεν έχει αντικατασταθεί.


«Η Ευρώπη έχει γυρίσει την πλάτη της στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας», αναφέρει ο Arjan Hehenkamp,  Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ολλανδία. «Η απόφαση να κλείσουν οι είσοδοι και να χτιστούν φράχτες σημαίνει ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Το να αγνοεί κανείς την κατάσταση δε σημαίνει ότι την απομακρύνει. Η Ευρώπη έχει τους πόρους αλλά και την ευθύνη να προλάβει περισσότερους θανάτους στο κατώφλι της. Πρέπει να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση».


Κατά τους επόμενους μήνες, κοινή ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της MOAS θα σταθμεύσει στην κεντρική Μεσόγειο πάνω στο MY Phoenix, ένα πλοίο διάσωσης 40 μέτρων, εξοπλισμένο με ταχύπλοες φουσκωτές βάρκες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης (drones). Με πλήρωμα 20 ατόμων, το MY Phoenix θα προσφέρει υπηρεσίες διάσωσης σε ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.


«Το κίνητρό μας είναι απλό», δηλώνει ο Διευθυντής της MOAS Martin Xuereb. «Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει, και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι εκείνοι που εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν αυτό το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι σε αυτοσχέδια σκάφη, δεν θα πνιγούν. Όταν ξεκινήσαμε τις δράσεις μας πέρυσι, διασώσαμε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους μέσα σε 60 ημέρες. Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη, καθώς θα συμπράξουμε για έξι μήνες μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».


Μια ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούμενη από δύο γιατρούς κι έναν νοσηλευτή θα βρίσκονται στο σκάφους. Θα είναι εξοπλισμένοι για να προσφέρουν σωτήρια φροντίδα έκτακτης ανάγκης όπως επίσης αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, των εγκαυμάτων, και της υποθερμίας, δηλαδή των πλέον επειγουσών ιατρικών αναγκών των ανθρώπων που ενδεχομένως να έχουν περάσει ήδη αρκετές ημέρες στη θάλασσα.


«Δεν μπορούμε να θέσουμε τέλος στους πολέμους και τη δυστυχία που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Έχουμε όμως την ευκαιρία να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων παρέχοντας καθοριστικής σημασίας βοήθεια προς τους χιλιάδες ανθρώπους που θα διασχίσουν τη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι», σημειώνει ο Hehenkamp. «Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να δώσουν προτεραιότητα στην επιτήρηση και την προστασία των συνόρων, παρά να σώσουν ζωές. Μέχρι να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική, η συλλογική απροθυμία της Ευρώπης να προσφέρει ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν να φτάσουν στις ακτές της, θα συνεχίσει να κοστίζει ανθρώπινες ζωές».ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Γράφουν οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού
ΕΛΛΑΔΑ
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, πρέπει να εμβολιαστούν
ΕΛΛΑΔΑ
Στην κατάθλιψη, η περιοχή του εγκεφάλου που έχει χαμηλή δραστηριότητα είναι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός.
ΕΛΛΑΔΑ
Επίμονη άρνηση των ΗΠΑ να του χορηγήσουν βίζα.
ΕΛΛΑΔΑ
Για το εμβολιασμό της έγραφε: «Μπήκα στο σύστημα μια φορά και είπα "άστο, άλλη φορά", ποιά άλλη φορά; Δεν υπάρχει», έγραφε...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x