A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βαρουφάκης: Πιέζουν οι «θεσμοί» για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Πίεση για πλειστηριασμούς από τους «θεσμούς» και ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για το καθεστώς λειτουργίας του ΤΧΣ, απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πίεση από τους «θεσμούς» για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «ηθικού κινδύνου» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μετά από ερώτηση για τα «γυμνά CDS» του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη.

«Κάποιοι από τους θεσμούς εγείρουν θέμα ηθικού κινδύνου», επεσήμανε για να προσθέσει ότι προκειμένου να μην λειτουργούν κάποιοι ανήθικα, πιέζουν για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. «Για να μην υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές ας πεταχτούν οι άνθρωποι στο δρόμο. Το διαβάζουμε όλοι, εμείς το ακούμε κιόλας», είπε εννοώντας τις διαπραγματεύσεις. Ανέπτυξε την άποψή του ότι η αποσύνδεση των ασφαλιστηρίων από το καθεαυτό προϊόν και η δημιουργία των «γυμνών CDS» δημιουργεί κίνητρα κερδοσκοπίας. «Αυτή η δημιουργία τέτοιων κινήτρων δεν δημιουργεί ηθικό κίνδυνο;» αναρωτηθηκε. «Η ιδέα ότι παίρνεις ένα αγαθό και ένα ασφάλιστρο ειναι καλό. Μετά έρχεται η αποδόμηση», η οποία και οδηγεί σε μόχλευση κατά τον κ. Βαρουφάκη. Αυτή η μόχλευση οδηγεί σε αλυσιδωτά φαινόμενα κατά την κατάρρευση ενός τίτλου.

Σχετικά με το σταμάτημα των συναλλαγών των «γυμνών CDS» ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «η λύση δε μπορεί να εκεί σε εθνικό πλαίσιο. Είναι προφανές ότι απαιτείται παγκόσμια συμφωνία», έστω σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η συμβολική απαγόρευση», επισημαίνοντας ότι έχει τεθέι το θέμα από την ελληνική πλευρά στο ECOFIN . «Έχουμε αντιστάσεις από θεσμούς, δεν θα σας πω από ποιους», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Μαυραγάνης επικρότησε την συμβολική προώθηση του θέματος, λέγοντας ότι όσοι δεν θέλουν, είναι «αντίπαλοι των λαών και των δημοκρατιών και νομίμως εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Μαζί με τα γυμνά CDS, ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι θα ερευνήσει και τη διαδικασία δανεισμού ομολόγου για επαναπώληση. «Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση θα διευκολύνει την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα σε συνθήκες βιώσιμου χρέους» και ότι η χώρα «θα μπορέσει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια όσων κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας».

Σε επόμενη ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σχετικά με τις επιπτώσεις της μεταφοράς των αποθεματικών του ΤΧΣ στον EFSF την οποία χαρακτήρισε επιστράτευση ομολόγων. Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη ήταν σε έντονο ύφος, ως προς τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης. «Η αντιπολίτευση είχε το θράσος να μας κατηγορήσει ότι κάναμε λάθος και να μας εγκαλέσει για απειρία», ενώ συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ το χρέος όντως μειώθηκε. Ως προς το γιατί χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα μετρητά του 1,2 δισ.€ και όχι τα ομόλογα, αυτό έγινε «μετά από εισήγηση ΤΧΣ και συμφωνία της ΤτΕ αλλά και της κυβέρνησης». «Ο λόγος που έγινε χρήση ομολόγων ότι είχαν μεγαλύτερο επιτόκιο που θα λάμβανε το ΤΧΣ από το να είχε σε μετρητά», συμπλήρωσε.

Ως προς την αδυναμία του ΤΧΣ να πράξει διαφορετικά, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση: «οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδέχτηκαν όρους λειτουργίας ΤΧΣ που να μη μπορούμε να ελέγχουμε τα χρήματα μας», καθιστώντας σαφές ότι «αν το EFSF το ESM αποφαινόταν καλή τη κρίση, τα χρήματα θα επέστρεφαν» στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι «αυτό γίνεται για να ασκηθεί πίεση σε αυτή την κυβέρνηση και να υποχωρήσει όπως οι άλλες». «Εμείς δεν θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Πριν την ανάγνωση των ερωτήσεων, ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης αναφέρθηκε στο συμβάν προπηλακισμού του κ. Βαρουφάκη στα Εξάρχεια: «Τέτοιες επιθέσεις είναι κατά της δημοκρατίας. Εύχομαι και ελπίζω να μην έχουν συνέχεια τέτοιες ενέργειες», είπε απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη. Στον ίδιο τόνο και η κυρία Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, η οποία μάλιστα πλησίασε στα κυβερνητικά έδρανα αποχωρώντας από την αίθουσα και είχε σύντομο τετ α τετ με τον κ. υπουργό.

Ειρήνη Κωστάκη

vouliwatch.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και θα εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί κατά περίπτωση τα αδικήματα διέγερσης σε ανυπακοής...
ΕΛΛΑΔΑ
«Τις τράπεζες μου τις παραδώσατε πτωχευμένες το 2015. Εσείς, αγκαλιά με τον επίορκο Διοικητή της ΤτΕ, ξεκινήσατε την φύγη καταθέσεων όταν βλέπατε ότι χάνετε τις εκλογές»
ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα δεν υπάρχει καμία προστασία, αφού πριν από λίγους μήνες έληξε οριστικά κάθε παράταση αναστολών πλειστηριασμών
ΕΛΛΑΔΑ
Εξαπέλυσε επίθεση προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφέροντας: "Η Χρυσή Αυγή ζει και βασιλεύει μέσα στα σώματα ασφαλείας τα οποία εσείς σπρώχνετε στον αυταρχισμό"
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x