A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

3η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Παραδοσιακών Ποικιλιών στο Σκουντέρι | Πρόγραμμα


Την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 σας περιμένουμε στον Πύργο του εγκαταλελειμμένου χωριού Σκουντέρι Εύβοιας για την μεγάλη γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2015. Με τη συμμετοχή δεκάδων συλλογικοτήτων και χιλιάδων επισκεπτών. To enallaktikos.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.


H σωστή διαχείριση των πόρων, η αποκέντρωση, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων με επίκεντρο τον σπόρο συνδυασμένα με την λαϊκή μας παράδοση είναι τα βασικά θέματα της εκδήλωση μας.

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί.28.04.2013 1η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Σκουντέρι Δήμου Διρφύων-ΜεσσαπίωνΟι επισκέπτες καθώς εισέρχονται στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθεύονται ΔΩΡΕΑΝ κουπόνια με τα οποία θα μπορούν να ανταλλάζουν με φακελάκια σπόρων και φυτά, στην συνέχεια θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, σεμινάρια και παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένα.


ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ - ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 2013


Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού βασίζεται στην ομαδική προσπάθεια ανθρώπων ευαισθητοποιημένων που πιστεύουν ότι η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της ίδιας της ζωής και των τοπικών ποικιλιών που ενώ χρειάστηκαν αιώνες για να εξελιχθούν τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση των μεταλλαγμένων και των υβριδίων εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς.


Published on May 5, 2014

Αποσπασματα Βιντεο της Δευτερης μερας της Εκδηλωσης απο το ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ Γιαννης Σοφρωνης Ισαίου 4 Χαλκίδα. Τα πνευματικα δικαιωματα του Video ανηκουν στο φωτογραφειο μας.Όσοι έχουν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες και θέλουν να τους παραδώσουν για την δημιουργία τράπεζας σπόρων στην Εύβοια πρέπει να τους συσκευάσουν σε σακουλάκια που θα αναγράφουν : Την ποικιλία , την  περιοχή καλλιέργειας,  όνομα και τηλέφωνο καλλιεργητή

 .


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ :

ΠΕΛΙΤΙ τοπικές ομάδες Εύβοιας, Κοζάνης και Αθήνας, ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ, & ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ), Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΕΡΕΤΡΙΑ), ΟΜΑΔΑ ΣΠΟΡΟΘΡΕΜΑ, ΔΡΥΑΔΕΣ (ΑΘΗΝΑ), ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΙ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΜΑΛΑΜΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΦΝΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΜΠΑΡΔΟΥΚΑΣ, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ ΚΑΝΔΗΛΙ, ΒΑΛΣΑΜΟ, ΟΝΕΙΡΟΣΠΙΤΟ, enallaktikos.gr, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ, ΔΡΟΛΑΠΙΑ, ΒΡΑΧΟΣ, Ε.Σ.ΑΤΤΑΛΗΣ, ΑΓΑΛΗ


Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η εκδήλωση γίνεται στον εγκαταλελειμμένο οικισμό ΠΥΡΓΟΣ - ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων της Κεντρικής Εύβοιας.

Σε απόσταση 300 μέτρων από τον οικισμό υπάρχει περιφραγμένος χώρος στον οποίο υπάρχουν τρεις εκκλησίες, μισογκρεμισμένος μεσαιωνικό πύργος, στεγασμένος χώρος με τζάκια, μαγειρείο και τουαλέτες.

Εκεί θα γίνει η εκδήλωση και εκεί θα φιλοξενηθούν όσοι αποφασίσουν να διανυκτερεύσουν στο χώρο.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Tην καλή σας διάθεση, την σκηνή σας και τα ποτά σας. Φαγητό θα βρείτε στον χώρο (μόνο για όσους μείνουν σε σκηνές). Όσοι βέβαια έχετε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών που σας περισσεύουν καλό είναι να τους φέρετε και να τους μοιραστείτε.


Όσοι θέλουν να παρουσιάσουν εργαστήρια ή οτιδήποτε άλλο καλό είναι να μας ενημερώσουν για να αναρτήσουμε το πρόγραμμα.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ

Η απόσταση του οικισμού από την Χαλκίδα είναι 30 χιλιόμετρα και η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται από όλα σχεδόν τα γύρω χωριά.


Υπάρχει δρόμος από Στενή, Καμπιά, Πούρνο, Μίστρο. Προτεινόμενος δρόμος για να έρθετε είναι ο ασφάλτινος δρόμος από τον Πούρνο (ασφαλτοστρώθηκε πριν 6 μήνες περίπου και φτάνει μέχρι το χώρο της εκδήλωσης).


Ακολουθούν αναλυτικοί χάρτες πρόσβασης τόσο από Χαλκίδα όσο και από Ερέτρια.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 3ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2015     ΩΡΑ                ΘΕΣΗ                    ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ                                                          ΘΕΜΑ
10.00-11.00
        1
ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΜΠΑΡΔΟΥΚΑΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΒΙΑΣ*
11.00-11.30
        5
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΑΤΟΓΛΟΥ
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
11.00-11.45
      4
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ(ΑΠΟΣΜ.ΚΡΕΜΑ,
ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΑ,ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΟ)
11.00-12.00
      3
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΑΣ
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΑΣΜΑΤΑ
11.00-12.00
      2
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΕΤΑΣ, ΜΥΖΗΘΡΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ
11.00-12.00
      1
ΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ
11.30-12.00
      5
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
11.45-12.30
     4
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12.00-13.00
     1
ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.*
12.00-12.30
     5
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕΛΗΝΑΣ
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

    


12.30-13.00
    4
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΡΛΗ
ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
12.30-13.00
                      5
ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

*Στο τέλος κάθε σεμιναρίου θα μοιράζονται τα ανάλογα φυτά με το θέμα του σεμιναρίου (Αμπέλος,Στέβια,Γκότζι Μπέρυ)


ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13:ΟΟ      ΣΥΛΛ.ΣΤΕΝΗΣ ΔΡΟΛΑΠΙΑ(ΧΟΡ)
13:30        ΑΠΟΘΕΡΙ(ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ)
13:45        ΣΥΛΛ.ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ(ΧΟΡ)
14:15        ΕΝ ΩΔΑΙΑΙΣ
15:15        ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ

Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας συμμετέχει στη 3η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2015 festival4sce.orgΤο ΠΕΛΙΤΙ συμμετέχει στη 3η Γιορτή ανταλλαγής σπόρων στο Σκουντέρι με τις τοπικές ομάδες Εύβοιας, Κοζάνης και Αθήνας. Με χαρά θα μοιράσουμε σπόρους και φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής μας. Σας περιμένουμε να περάσουμε μαζί μια όμορφη Κυριακή.Το Δίκτυο Οικοκοινότητα συμμετέχει στη γιορτή μας με τον Αποστόλη Σέληνα και την εισήγηση του Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

www.apenantioxthi.com/20…/…/diktyo-oikokoinothta.htmlΟι "Δρυάδες" συμμετέχουν επίσης την Κυριακή στο Σκουντέρι

Το δίκτυο "Δρυάδες" είναι ένα δίκτυο μεταξύ ατόμων και ομάδων που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια-κυρίως αστική- καi τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.

Όποιος λοιπόν καλλιεργεί σε ταράτσα- μπαλκόνι, κήπο, χωράφι αστικά και περιαστικά μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο.


Οι "Δρυάδες" παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτο καθαρών ποικιλιών -Δωρεάν- και οι καλλιεργητές οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 30% με 50% της παραγωγής να την κρατήσουν για σπόρο.

Παράλληλα δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια άλλης ποικιλίας του ίδιου είδους για αποφυγή της σταυρογονιμοποίησης και εκφυλισμό της ποικιλίας.

Επίσης αν οι γείτονες καλλιεργούν καλό θα ήταν να συνεννοηθούμε μαζί τους, ώστε να αποφύγουμε τις σταυρογονιμοποιήσεις.

Οι σπόροι δίνονται στο δίκτυο και έπειτα στις τράπεζες σπόρων.

Οι "Δρυάδες" έχουν ήδη στήσει μια τράπεζα σπόρων, αυτή στο Συνεργατικό Καφενείο στη Ακαδημία Πλάτωνος (https://european-village.org/) και έχουν ως όραμα τη δημιουργία πολλών τραπεζών και πυρήνων καλλιεργητών σποροφυλάκων σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης, τη δικτύωση μεταξύ τους και τη δημιουργία τοπικών υποδικτύων που θα μπορούν να παράγουν σπόρια για να καλύπτουν τη τράπεζά τους.

Οργανώνοντας λοιπόν τη σποροπαραγωγή διατηρούνται καθαρές οι ποικιλίες και οι σπόροι μοιράζονται Δωρεάν από τις τράπεζες.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ "Η ΑΥΛΗ" ετοιμάζεται για το Σκουντέρι

Ο Πάτερ Σπορόφυτος κατά κόσμο Βασίλης Ντάγκας με την ομάδα του Σπορογέννημα θα είναι μαζί μας.
www.facebook.com/profile.php?id=1364820401Η Ομάδα Αλληλεγγύης Αλιβερίου συμμετέχει στην 3η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ
Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στην εισήγηση του, θα μας μιλήσει για "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"


Η Έλενα Γκόγκου (ΠΕλίτι Αθήνας, Αστικός Αγρός Χαλανδρίου) θα κάνει Μια Εισαγωγή στη Διαρκή Καλλιέργεια (περμακουλτούρα).Το εγχείρημα αυτάρκειας "Η ουτοπία υπάρχει" συμμετέχει στην εκδήλωση.
www.facebook.com/dasos.syrou


Από το κάμπο της Θεσσαλίας , οι Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι συμμετέχουν στην γιορτή μας με σπόρους και φυτά.
www.facebook.com/groups/THESSALOI.BAXEVANOIΗ Katerina Samara από την Ηλιόριζα θα μας δείξει πως μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι από βιολογικό ελαιόλαδο.

www.apenantioxthi.com
Το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ ΚΑΝΔΗΛΙ συμμετέχει στη 3η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2015


Η Εκάβη Χαραλαμπάκου θα αντικαταστήσει τη Μαρία Σκαρλή στην παρουσίαση για τα βότανα της Εύβοιας.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
«Όποια κοπέλα έχει κάποιο αντίστοιχο περιστατικό να βγει να μιλήσει»,
ΕΛΛΑΔΑ
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ιερέας σε ναό της Ηλιούπολης, κατηγορούμενος για βιασμό
ΕΛΛΑΔΑ
Στην ανάρτηση στο indymedia αναφέρεται μεταξύ άλλων:
ΕΛΛΑΔΑ
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες.
ΕΛΛΑΔΑ
Το πιο διαδεδομένο «φάρμακο του βιασμού» σε υγρή μορφή ή σε μορφή σκόνης.
ΕΛΛΑΔΑ
Σε ένα από τα κρεοπωλεία στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, δίπλα στα λουκάνικα, στη μοσχαρίσια σπάλα και το χοιρινό καρέ, βρίσκεται μια βιβλιοθήκη με βιβλία ιστορίας και αρχαία συγγράμματα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x