A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

3 ΒΙΝΤΕΟ: Μαρτυρίες επιζώντων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Μαρτυρίες επιζώντων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ευρωκοινοβούλιο


Στο περιθώριο της προβολής του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» την Τετάρτη στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου συνομίλησε με τους ανθρώπους που κατάφεραν την τελευταία στιγμή να γλιτώσουν από το θάνατο και τις θηριωδίες των Γερμανών ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.  


O Στέλιος Κούλογλου στο ΕΚ με επιζώντες από τα ελληνικά ολοκαυτώματα: Από το Δίστομο, το μπλόκο του Βύρωνα, την Κάνδανο και το Κομμένο

Οι επιζώντες κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες για τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων, αλλά και για τις ωμότητες των ντόπιων συνεργατών τους.Ο Σ.Κούλογλου στο ΕΚ με επιζώντες από τα ελληνικά ολοκαυτώματα-μέρος 2: Θεόδωρος Βαλάχας από το Χορτιάτη, ο σαλταδόρος Νικόλαος Γιαννακόπουλος από την Καισσαριανή, ο Άγγελος Καστρίτης από το Δίστομο, ο Σωτήριος Χαμακιώτης από τα Καλάβρυτα και ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης.Η Ελένη Σφουντούρη, επέζησε της σφαγής στο Δίστομο τον Ιούνιο του 1944. Η οικογένειά της θανατώθηκε από τους Γερμανούς ναζί, με την ίδια να κατορθώνει την τελευταία στιγμή να γλιτώνει, πηδώντας από το παράθυρο του σπιτιού της.

Η ίδια περιγράφει το έντονο διεθνές ενδιαφέρον που παρουσιάζει πλέον το ζήτημα των γερμανικών ωμοτήτων, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά ακόμη και σε χώρες όπως η Κίνα, ενώ ήδη, όπως είπε, έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται για το θέμα και η κοινή γνώμη στη Γερμανία.Ο Σ.Κούλογλου στο ΕΚ με επιζώντες από ελληνικά ολοκαυτώματα- μέρος 3:  Θεόδωρος Βαλάχας από το Χορτιάτη, ο σαλταδόρος Νικόλαος Γιαννακόπουλος από την Καισσαριανή, ο Άγγελος Καστρίτης από το Δίστομο, ο Σωτήριος Χαμακιώτης από τα Καλάβρυτα και ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης.


Ο Ιωάννης Στυλιανόπουλος βρέθηκε μικρό παιδί στο μπλόκο του Βύρωνα τον Αύγουστο του 1944. Περιγράφει πώς οι ταγματασφαλίτες οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα 12 ελληνόπουλα ηλικίας 17 έως 18 ετών και πώς οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών σκότωσαν εν ψυχρώ τον εξάδελφό του.


Ο Κωνσταντίνος Κασιάρας από την Κλεισούρα περιγράφει τη βαρβαρότητα των Γερμανών που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 283 ανθρώπους.

Ήταν 10 χρονών, όταν οι ναζί μπήκαν στο χωριό, σκοτώνοντας και κακοποιώντας τους συντοπίτες του, ενώ κι ο ίδιος λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του από τα πυρά ενός Γερμανού στρατιώτη.


Ο Κωνσταντίνος Κονταδάς περιγράφει το πρώτο Ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι Γερμανοί επί ελληνικού εδάφους, αυτό στην Κάνδανο της Κρήτης. Στις 3 Ιουνίου οι ναζί προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις κατοίκων της περιοχής, ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό.


Ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος από το Κομμένο της Άρτας μιλά για το βιβλίο του με τίτλο «Αγαπημένη μου αδελφή, Άλεξ» και διηγείται τα όσα τραγικά συνέβησαν στην πατρίδα του στις 15 Αυγούστου 1943. Πώς ένα πανηγύρι μετατράπηκε ξαφνικά σε ολοκαύτωμα, όταν 120 Γερμανοί στρατιώτες μπήκαν στο χωριό, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Ο ίδιος λέει πως η εντολή που είχαν οι Γερμανοί ήταν: «Σκοτώνουμε ό,τι είναι ζωντανό και καίμε ό,τι μένει όρθιο».


Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, ο Άγγελος Καστρίτης από το Δίστομο δίνει τη δική του μαρτυρία για τα όσα έζησε ως παιδί κατά την εισβολή των Γερμανών στο χωριό του. Από την οικογένειά του, μόνον ο αδερφός του κι εκείνος κατόρθωσαν να επιζήσουν.

Ο ίδιος σημειώνει πως πλέον υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας για τα ολοκαυτώματα που προκάλεσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής και πως τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Παράλληλα, επισημαίνει πως η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να αποζημιώσει τα θύματα, ενώ δεν μπορεί κανείς να μην υπολογίσει και τις ευθύνες που φέρει για την υπανάπτυξη και τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.


Ο Νικόλαος Γιαννακόπουλος περιγράφει τα όσα έζησε ως 12χρονος σαλταδόρος κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Καισαριανή, ενώ ο Θεόδωρος Βαλαχάς διηγείται τη σφαγή που έκαναν οι Γερμανοί, όταν εισέβαλαν στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.


Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε την εμφάνισή της και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνα Κούνεβα, προκειμένου να χαιρετίσει τους επιζώντες.


Στο τρίτο μέρος της συζήτησης μιλούν ο Σωτήριος Χαμακιώτης από τα Καλάβρυτα, ο οποίος διηγείται τη σφαγή 700 ατόμων από τα ναζιστικά τάγματα θανάτου στις 13 Δεκεμβρίου 1943, το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικού εδάφους.  Παράλληλα ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης διηγείται περιστατικά από τις θηριωδίες των Γερμανών στο Κομμένο της Άρτας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 317 ανθρώπων.

πηγή: tvxs.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Οι μαθητές ζητούν λεφτά για την Παιδεία, μικρότερα τμήματα, περισσότερους καθηγητές και καλύτερες συνθήκες υγιεινής- μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του ιού. Στο πλευρό των μαθητών είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ)
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
ΕΛΛΑΔΑ
Το πτώμα μίας γυναίκας εντοπίστηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στο Μουζάκι Καρδίτσας.
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ
Ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία, με επικεφαλής τον δρα Γκιγιόμ Μαρουά, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One»
ΕΛΛΑΔΑ
Λίγο αργότερα αναρτήθηκε ανακοίνωση του Ρουβίκωνα, με τίτλο «Να έχετε τη μοίρα τους», στο προφίλ στελέχους της ομάδας, που αναφέρεται στο μεταναστευτικό και στην πυρκαγιά στη Μόρια.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x