A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ύστερα από εκατό χρόνια καλλιεργείται ξανά λινάρι στην Κρήτη!

Ύστερα από εκατό χρόνια καλλιεργείται ξανά λινάρι στην Κρήτη!


Το ξεχασμένο αυτό φυτό έχει κυρίαρχη θέση στις καλλιέργειες της Ρωσίας η οποία διατηρεί το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιναριού


Μετά από περίπου εκατό χρόνια καλλιεργείται ξανά λινάρι στην Κρήτη για κλωστοϋφαντουργική χρήση.


Η σπορά έγινε στον Αΐμονα Ρεθύμνου, στον Μυλοπόταμο και είναι μία από τις τρεις επιλεγμένες περιοχές στην Κρήτη, όπου το Πανεπιστήμιο των Ορέων και συγκεκριμένα η ομάδα γυναικών της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Κρήτης και φοιτητές, ανέλαβαν να δημιουργήσουν και πάλι λησμονημένες καλλιέργειες οι οποίες στο παρελθόν είχαν βοηθήσει την μικροοικονομία της περιφέρειας.


Οι άλλες δύο περιοχές είναι τα χωριά Γέργερη Ηρακλείου και Αΐμονα Ρεθύμνης και Παλαιά Ρούματα Χανίων.

Ο Αΐμονας, τοπική Κοινότητα Αΐμονα – Δημοτική Ενότητα Κουλουκώνα δήμου Μυλοποτάμου, θα είναι μία από τις περιοχές όπου το νήμα, παράγωγο του λιναριού, θα βοηθήσει τόσο τις γυναίκες, που θα ενδιαφερθούν να υφάνουν ξανά και να ενδυθούν την ιστορία και το μέλλον τους, αλλά και τα μέλη της αποστολής Πηνελόπη Gandhi, να ενισχύσουν μία καλλιέργεια ναι μεν ξεχασμένη, αλλά με μεγάλες προοπτικές, δεδομένου ότι το λινάρι αποκτά στη διεθνή σκηνή μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον.

 Οι διαφορετικές ποικιλίες του λιναριού μπορούν να δώσουν προιόντα στη διατροφή, υφαντουργία, ένδυση, αλλά και για βιομηχανική χρήση, με κύριο την πρώτη ύλη για την κατασκευή οικολογικών χρωμάτων.

Επίσης, το λινέλαιο έχει σημαντική προσφορά στη φαρμακολογία, ως εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω κυρίως της υγιεινής διατροφής.


Η καλλιέργεια του λιναριού θεωρείται από τους επιστήμονες γεωπόνους ως κερδοφόρα και αποδοτική δεδομένου ότι σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, μπορεί να αποδώσει ανά στρέμμα 200 κιλά καρπό και με τιμές στο παράγωγο του να φτάνει για το λιναρέλαιο έως 7 ευρώ το λίτρο, ενώ για βιομηχανική χρήση ακόμα και τα 15 ευρώ το λίτρο.


Με καταγωγή από την Ασία και την Ινδία, το λινάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος και τον βοήθησε, κυρίως εκείνα τα χρόνια, στην ένδυση και στην παραγωγή νημάτων.

Στοιχεία της αρχαιολογίας φέρνουν το λινάρι στην επιφάνεια με χρόνο από την νεολιθική εποχή, ενώ είναι σχεδόν γνωστό ότι στην Αρχαία Αίγυπτο, οι μούμιες, ήταν τυλιγμένες σε λινό ύφασμα. ‘Αλλωστε, από την Αίγυπτο η καλλιέργεια του λιναριού μεταπήδησε σε Μεσόγειο και Ευρώπη.


Το ξεχασμένο αυτό φυτό έχει κυρίαρχη θέση στις καλλιέργειες της Ρωσίας η οποία διατηρεί το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιναριού.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η αποστολή γυναικών, Πηνελόπη Gandhi παραλαμβάνουν την ιστορία του νήματος και η ομάδα αυτή των ενεργών γυναικών επιχειρεί να αναστήσει αιώνιους ανθρώπινους δεσμούς με το χώμα, τον καρπό, την ιστορία και την κουλτούρα ακόμα και του Λιναριού.


Στόχος της “εκστρατείας”, τόσο του Πανεπιστημίου των Ορέων, όσο και των γυναικών της Πηνελόπης Gandhi, είναι να θυμίζουν συνεχώς, μέσα από τις δραστηριότητες τους, αφενός ότι ένα σημαντικό αποκούμπι του σύγχρονου ανθρώπου είναι η παράδοση, αφετέρου πως πρέπει να γνωρίσουμε, να διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε, τον εθνικό μας πλούτο.


(ΣΣ:Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi είναι καινοτόμος, εθελοντική, μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Πανεπιστημίου των Ορέων, μέλους του Mountain Partnership – Food Agriculture Organization of the United Nations η οποία έχει ως μέλημά της τη διάσωση της Ιερής τέχνης της Υφαντικής της Κρήτης και στόχο τη διάδοση και την μετάδοσή της στη νεότερη γενιά).
agonaskritis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Γράφει ο Θανάσης Πετράκος: Τον μόνο ιεράρχη που είχε ψυχή και τα έβαλε με τη Χούντα, και μας έφερε φαγητο στη κατάληψη της Νομικής το βράδυ της 21ης Φεβρουαριου
ΕΛΛΑΔΑ
Είναι φάρσες οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλε
ΕΛΛΑΔΑ
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
ΕΛΛΑΔΑ
Ως χθες Κυριακή το πρωί (τοπική ώρα), στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί οι 41.210.937 από το σύνολο 59.307.800 δόσεων εγκεκριμένων εμβολίων που είχαν διανεμηθεί σε όλη τη χώρα,
ΕΛΛΑΔΑ
Οι νονοί είναι νεαροί έφηβοι 15 και 16 ετών, πήραν την εντολή να βαπτίσουν τα μικρά κοπέλια, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα παραβρεθούν στις συναντήσεις των νονών με τα βαφτιστήρια τους
ΕΛΛΑΔΑ
Η σειρά The Crown, είναι ένα ιστορικό δράμα το οποίο αναφέρεται στα χρόνια της βασιλείας της Ελισσάβετ ΙΙ της Αγγλίας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x