A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

10 συνεργατικά καφέ που αξίζει να κάνεις στέκια

Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr

Αλληλέγγυα Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία: Καταγράψαμε τις ομάδες ανέργων που φτιάχνουν συνεργατικές δομές της Αλληλέγγυας Κοινωνικής και Συνεργατικής Οικονομίας, ένα νέο εργασιακό μοντέλο για να ζήσουν αξιοπρεπώς

Ομάδες ανέργων που δεν πτοήθηκαν από την κρίση φτιάχνουν συνεργατικές δομές και προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς χτίζοντας ένα νέο εργασιακό μοντέλο με βάση τις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας. 

Ο χρόνος θα δείξει ποια εγχειρήματα θα αντέξουν στην σκληρή οικονομική συγκυρία.

Όμως, εμείς, αξίζει να τα στηρίξουμε. 

Στο enallaktikos.gr μπορείτε να βρείτε μία εκτενή καταγραφή των εκατοντάδων συνεργατικών εγχειρημάτων και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα και να εμπνευστείτε!


1. Το Παγκάκι


Άνεργοι και άνεργες που θέλησαν να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, με σχέσεις αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης.

Το καφενείο συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς ή κοινότητες παραγωγών, και προσφέρει προϊόντα εναλλακτικού/αλληλέγγυου εμπορίου (καφέ από ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικό, ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία κ.λπ.).
 


Είναι ανοιχτό από τις 11:00 πρωί μέχρι τις 02:00 το βράδυ και προσφέρει καφέ, βότανα, χυμούς, αναψυκτικά, ρακή, ούζο, μπύρες, ποτά και φυσικά τα απαραίτητα συνοδευτικά μεζεδάκια. Στο Παγκάκι θα ακούσετε μουσικές ελεύθερες (Creative Commons, Public Domain και ανεξάρτητες παραγωγές).

info: Γεωργίου Ολυμπίου 17, Αθήνα, Τηλ.:213-0009927

2. Το Περιβολάκι

Το "Περιβολάκι" είναι ένας χώρος αυτοαπασχόλησης, τον οποίο δημιούργησε μια ομάδα ανέργων. Πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασισμένο στην αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου οι εργασιακές σχέσεις καθορίζονται από την ισοτιμία, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά με τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης και η ευθύνη μοιράζεται εξίσου σε όλους.Το "Περιβολάκι" είναι ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το βράδυ (Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 3:00), για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, χυμούς, τσίπουρο, ρακί, ούζο, μπίρα, ποτά και μεζεδάκια. Εδώ θα βρείτε προϊόντα Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου από όλο τον κόσμο.

info: Αθηναίου 7 και Πλατείας Ηούς, Αθήνα, Τηλ.: 2130237687

3. Συγγρουόμενο

Το καφενείο "συγγρουόμενο" αποτελεί μια κοοπερατίβα, στην οποία θα βρείτε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Στο συγγρουόμενο μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα δίκαιου εμπορίου από τον συνεταιρισμό Συν-Άλλοις, όπως και: κρασιά βιολογικά μικρών παραγωγών: Λευκό ( Ροδίτης, Αγχιάλου Βόλου), παξιμάδια και Ρακή από μικρούς παραγωγούς στην Κρήτη, τυριά από τον αγροτικό συνεταιρισμό Μανταμάδου Μυτιλήνης, ούζο και αλίπαστα από παραγωγούς στην Μυτιλήνη.

info: Φαλήρου 57, Αθήνα, ΕλλάδαΤηλ. 210 9227270 


4. Κρίκος

Ο “Κρίκος” είναι μια νέα συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός καφενείου που γεννήθηκε από το δικαίωμα για εργασία, μέσα στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης, μακρυά από εργοδότες και χωρίς ιεραρχίες.


info: Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα 117 41, Ελλάδα

Τηλ. 210 92100605. Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος

Το Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα αποτελεί χώρο συνάντησης, δράσης και συντονισμού δεκάδων ομάδων και κινήσεων.  Εκεί οργανώνονται προγράμματα κινητικότητας και πλήθος εκδηλώσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων.

info: Τηλεφανους και Μοναστηριού 106. Φυσικό και Επόμενο


Τι μπορεί να συμβεί όταν τέσσερις συνάδελφοι, γίνονται φίλοι και μετά μένουν άνεργοι; 

Να ανοίξουν ένα καφενείο χωρίς διαμεσολαβητές, ιεραρχία και κανένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους. 

Home made διακόσμηση, παροδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις και δρώμενα, ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών στον κατάλογο σε τίμιες τιμές και καλή καρδιά.

info: Αντιόπης 43, Άγιος Δημήτριος 173 41, Ελλάδα
Τηλ.: 215 5506520
7. Youkali

Μια παρέα 7 ατόμων ένωσε την ανάγκη της για αξιοπρεπή διαβίωση με την τρέλα και τη διαφορετικότητά του καθενός που συμμετέχει στο εγχείρημα και έτσι δημιουργήθηκε το Youkali (τραγούδι του Kurt Weill, ονειρικός τόπος όπου η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα κι όλα φαντάζουν πιθανά). 

info: Πλατεία Μεσολογγίου 3, Αθήνα


Το όνομα του χώρου διηγείται με έναν τρόπο την ιστορία των 6 που το δημιούργησαν, μια ιστορία αντίθετη με το lifestyle των προηγούμενων χρόνων και τις μοντέρνες καφετέρειες. Είναι απλά το καφενείο της γειτονιάς τους.


Το καφενείο άνοιξε τον Αύγουστο του 2012. Όλα ξεκίνησαν όμως δυο χρόνια  νωρίτερα, όταν η Γιώτα και η Μάγδα -γειτόνισσες που τα παιδιά τους πήγαιναν στο ίδιο σχολείο- βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα καφενείο-ζωντανό πυρήνα για τη γειτονιά. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας ομάδας, ώστε όλοι να προσφέρουν και να μοιράζονται το ωράριο της δουλειάς. Έτσι προστέθηκε η Κλειώ, η Μαρία, ο Δημήτρης και τελευταίος ο Γιώργος, που ήρθε για να τους βοηθήσει με κάποιες ξυλουργικές εργασίες και  «κόλλησε».

info: Τριών Ιεραρχών 21, Άνω Πετράλωνα


9Συνεργατικό Καφενείο π 


Μπορείτε να το βρείτε στο κέντρο της Μυτιλήνης, στα Λαδάδικα. Λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 2:30 π.μ. Τις Δευτέρες ανοίγει μετά τις 18:00. 

Η κουζίνα του καφενείου λειτουργεί από τη 1:30 μ.μ. μέχρι τη 1:00 π.μ. 
Εκτός από καφέ, τσικουδιά, ούζα και μεζεδάκια το ‘Π’ φιλοξενεί επίσης περιοδικά, comix και βιβλία καθώς και περιοδικές εκθέσεις.

info: Σάμου 2, Λέσβος10Belleville sin Patron 

Συνεργατικό Καφέ - Bar - Βιβλιοπωλείο "Όμορφη πόλη χωρίς Αφεντικό" στην περιοχή Ροτόντα, Θεσσαλονίκη


info: Φιλίππου 80, Θεσσαλονίκη 546 35, Ελλάδα

belleville@hotmail.gr Τηλ.:6976022582
Περισσότερα συνεργατικά εγχειρήματα και εργασιακές κολεκτίβες θα δείτε εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Η Συντονιστική Επιτροπή ίδρυσης Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων κάνει προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Ζητάμε τη βοήθεια του παγκόσμιου κινήματος στην επανασύνδεση του ρεύματος ή στην απόκτηση μίας γεννήτριας, ώστε να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα την παραγωγή και η οποία θα μας βοηθήσει στην ανεξαρτητοποίησή μας.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Άντρες με χακί, ένοπλοι κυκλοφορούν στο σκοτάδι με απαγόρευση κυκλοφορίας και καταστέλλουν. Τί μας θυμίζει;
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Είχαν έτοιμο το γερανό στημένο και με υποστήριξη από δύο κλούβες ΜΑΤ, που αυτό σημαίνει πολιτική εντολή, λειτούργησαν σαν τις μετακατοχικές κυβερνήσεις, που εκτελούσαν τους αγωνιστές στο σκοτάδι για να μην αντιδράσει ο κόσμος.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Η Ένωση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Δυναμική” με έδρα στην Αττική, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 1ο διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) με θέμα “Δημιουργία Ενώσεων ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ

Σας καλούμε να έρθετε στην πανελλαδική συνέλευση αλληλέγγυων υποστηρικτών της ΒΙΟΜΕ για τον κοινωνικό έλεγχο και για να συνδιαμορφώσουμε τη λειτουργία και τη συνέχιση της ΒΙΟΜΕ.


ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x