A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το Πελίτι στη Βουλή για τα μεταλλαγμένα

Το Πελίτι στη Βουλή  

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής  προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, Γ Τ Ο- «μεταλλαγμένα»)  κάλεσε 3 καθηγητές  πανεπιστημίου (τους κυρίους,  Μπάλια - νομικό, Τύμπα -ειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας και  Μπιλάλη- ειδικευμένο σε θέματα βιοκαλλιεργειών)  και δύο οργανώσεις,  την Greenpeace και το Πελίτι. Την πρώτη εκπροσώπησε η Έλενα Δανάλη και το Πελίτι η Βάσω Κανελλοπούλου.  Η συνεδρίαση έγινε την Τρίτη  19 Μαϊου, σε αυτήν παρέστη και εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος (Κ. Διάκος) .   

Μεταξύ άλλων,  το Πελίτι  έθεσε το θέμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA- European Food Safety Authority)  η οποία χρησιμοποιεί ανεπαρκή πρωτόκολλα  εκτίμησης κινδύνου για  να εγκρίνει την εισαγωγή ή  την καλλιέργεια  στην  Ευρώπη  ενός  Γ. Τ. Ο. Όπως αποδεικνύει πρόσφατη δίχρονη μελέτη σε πειραματόζωα (του καθηγητή Σεραλίνι) τα προβλήματα υγείας  ξεκινούν μετά τον τέταρτο μήνα ενώ οι διατροφικές σε πειραματόζωα μελέτες της EFSA ολοκληρώνονται στον τρίτο μήνα.  Γι αυτό το Πελίτι πρότεινε αλλαγή των πρωτοκόλλων της Αρχής.  Το θέμα  είναι επείγον καθώς  η πρόσφατη αλλαγή νομοθεσίας της ΕΕ για τα «μεταλλαγμένα» δίνει τρομακτική δύναμη στην EFSA  (την καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για τα επιστημονικά επιχειρήματα  τα οποία όπως αναφέρεται πιο κάτω δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος να τα επικαλεσθεί. 

Επίσης το Πελίτι έθεσε το θέμα των προϊόντων που προέρχονται από ζώα (αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά) γιατί δεν υπάρχει σήμανση σε αυτά αν τα ζώα από τα οποία προέρχονται τρώνε «μεταλλαγμένη» διατροφή.  Με αυτόν τον τρόπο  ο καταναλωτής δεν  γνωρίζει τι τρώει και δεν  μπορεί να επιλέξει.  Υπενθυμίζουμε ότι για τις τροφές του ανθρώπου  η σήμανση ήδη ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο έχει περιορισθεί σημαντικά η άμεση εισδοχή των «μεταλλαγμένων» ενώ  δυστυχώς ισχύει η έμμεση εισβολή  μέσω των ζωοτροφών.  Η Greenpeace, μεταξύ άλλων  παρουσίασε το  πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα προώθησης  καλλιέργειας  ελληνικών ζωοτροφών (σήμερα είναι σχεδόν όλες εισαγόμενες)  από ελληνικούς σπόρους (ρεβύθι, κουκί, λούπινο κλπ)».

Επίσης το Πελίτι πρότεινε αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του  ζιζανιοκτόνου «RoundUp» στην Ελλάδα επειδή  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατέταξε πρόσφατα στα πολύ  ύποπτα για καρκινογένεση. Θυμίζουμε ότι αυτό το ζιζανιοκτόνο της  Μονσάντο  που  χρησιμοποιείται και στις συμβατικές καλλιέργειες  συνοδεύει τουλάχιστον  το 80% των «μεταλλαγμένων» που κυκλοφορούν εμπορικά στον πλανήτη καθώς αυτά τα φυτά έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να αντέχουν στο  συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

Τέλος το Πελίτι πέρα από τα «μεταλλαγμένα», είχε την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσει τους βουλευτές σε  θέματα που αναφέρονται  αποκλειστικά στους ελεύθερους δικαιωμάτων παραδοσιακούς σπόρους όπως πχ η αξία τους για την επισιτιστική μας ασφάλεια και  η  ισχύουσα  ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι ελληνικοί  κανονισμοί,  που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν  καθώς στηρίζουν μόνον τους σπόρους της βιομηχανίας  ενώ δεν διευκολύνουν  την ελληνική  σπορο-παραγωγή σπόρων που είναι ελεύθεροι νομικών δικαιωμάτων  περιορίζοντας  γεωγραφικά και ποσοτικά την  εμπορική διακίνηση  αυτών των σπόρων ως πολλαπλασιαστικό υλικό.

Ο καθηγητής κ. Μπάλιας  εξήγησε πόσο αρνητική είναι δυστυχώς η πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για έγκριση Γ. Τ. καλλιεργειών στην Ευρώπη γιατί, ενώ μεν επιτρέπει την εθνική απαγόρευση ενός κεντρικά εγκεκριμένου προϊόντος με βάση κοινωνικο-οικονομικά επιχειρήματα, απαγορεύει στο κράτος-μέλος να χρησιμοποιήσει επιστημονικά επιχειρήματα για βλάβη στην υγεία ή στο περιβάλλον. Όπως εξήγησε, είναι σίγουρο από νομική άποψη ότι  τα επιτρεπόμενα επιχειρήματα   προσβάλλονται και εκπίπτουν πάρα πολύ εύκολα αν μια θιγόμενη πολυεθνική προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενάντια στην απόφαση απαγόρευσης του κράτους-μέλους!  Ο καθηγητής κ. Μπιλάλης  αποκάλεσε τους Γ Τ Ο «γενετικά σκουπίδια που δεν χάνονται ποτέ-θα έλθουν για να μείνουν»  και τέλος ο καθηγητής κ. Τύμπας τόνισε ότι στην περίπτωση των «μεταλλαγμένων» με βάση το σημερινό επίπεδο της τεχνολογίας, είναι μεν εφικτή η ανίχνευση της  γνωστής δηλαδή της επιδιωκόμενης  μετάλλαξης σε ένα σπόρο αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ η ανίχνευση των απρόβλεπτων μεταλλάξεων. Επομένως, συμπληρώνουμε εμείς, μπορούμε μεν να γνωρίζουμε αν ένα πχ καλαμπόκι αντέχει στο ζιζανιοκτόνο ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ αν έγιναν και άλλες απρόβλεπτες μεταλλάξεις  λόγω της γενετικής επέμβασης οι οποίες εν δυνάμει μπορεί να προκαλούν τοξικότητα ή καρκινογένεση όπως έδειξε το δίχρονο διατροφικό πείραμα του καθηγητή Σεραλίνι σε πειραματόζωα .

Οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τοποθετήθηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στην εισδοχή των  Γ Τ Ο στη διατροφή μας, με εξαίρεση τους δυο βουλευτές από το Ποτάμι οι οποίοι κράτησαν μια μεσοβέζικη στάση  αναφερόμενοι στην «πρόοδο της επιστήμης»  που υποδεικνύει ότι δυστυχώς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι  για την μεγάλη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία  η οποία επισημαίνει τους παρόντες κινδύνους από την απελευθέρωση στο περιβάλλον αυτής της ανώριμης τεχνολογίας.  Επίσης ήταν σαφές ότι οι βουλευτές του Ποταμιού μπερδεύουν την επιστημονική έρευνα και τις ιατρικές εφαρμογές της γενετικής μηχανικής  σε περιορισμένο περιβάλλον (για τις οποίες δεν υπάρχει αντίρρηση) με την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ  και την εισβολή στον γαστρεντερικό μας σωλήνα καινοφανών οργανισμών  με άγνωστες εντελώς επιπτώσεις ενδεχόμενα μη αντιστρέψιμες καθώς στους ζωντανούς οργανισμούς δεν είναι εφικτή η απόσυρση που γίνεται πχ στα αυτοκίνητα τα ψυγεία ή τα φυτοφάρμακα (βλέπε DDT). Τους συστήνουμε να ξεκινήσουν το διάβασμα από  την εξαιρετική αγγλόφωνη επιστημονική μελέτη  GMO MYTHS AND TRUTHS  την οποία θα βρουν στο διαδίκτυο.  

Βάσω Κανελλοπούλου

 (Tο Πελίτι βρίσκεται στο 48.40 λεπτό για 15 λεπτά  και μετά στο 171.42  για απάντηση σε ερωτήσεις- 5 λεπτά)


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερώτηση προς τον Δήμο Αγρινίου, εντός των ορίων του οποίου πρόκειται να εγκατασταθούν 6 (έξι) Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γράφει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής υποφέρουν καθημερινά λόγω της δυσοσμίας που προκαλείται από την οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ένα φρέσκο εργαστήριο κομποστοποίησης μαζί με διανομή παραδοσιακών σπόρων, ξεκινά και πάλι τις εργασίες του το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στα Βριλήσσια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x