A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό": Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις γυναίκες μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό» που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα. 

Η δράση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα, απευθύνθηκε στα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στις Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, και πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2015. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και η ομάδα του Θεραπευτικού Προσωπικού  της κοινότητας η οποία είχε την επιμέλεια της θεραπευτικής αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος.
Στην πρώτη φάση τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας προσέγγισαν μέσω της σύγχρονης τέχνης το θέμα του σπιτιού.

Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν έργα των καλλιτεχνών Έμιλυ Ζασίρ, Νίκης Καναγκίνη, Λος Καρπιντέρος, Κιμσούτζα, Σοφία Κοσμάογλου, Ντάρα Μπίρμπαουμ, Λίας Ναλμπαντίδου, Λούσι Όρτα, Ντόναλντ Ρόντεϊ, Μάρθα Ρόσλερ, Ντο Χο Σου, Μόνα Χατούμ, τα οποία αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του θέματος: το σπίτι ως οίκημα, τις καθημερινές συνήθειες, τη συνύπαρξη και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, το σπίτι ως καταφύγιο ή τόπο απομόνωσης και περισυλλογής αλλά και ως χώρο εγκλωβισμού, το ιδεατό σπίτι, το σπίτι ως προσωπική ανάμνηση ή ως κομμάτι του εαυτού μας.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εικαστικό εργαστήρι με τη συνεργασία της εικαστικού Αϊλίν Μπότσφορντ. Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποίησαν ποικίλα υλικά και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως χαρτόνι, χρώμα, ύφασμα, αντικείμενα, φως αλλά και τον γραπτό λόγο και δημιούργησαν η κάθε μία χωριστά το δικό της σπιτικό και όλες μαζί μια κοινότητα. Αφού ολοκληρώθηκε το εικαστικό μέρος του προγράμματος, η κάθε συμμετέχουσα παρουσίασε το σκεπτικό και το συμβολικό περιεχόμενο του «σπιτικού» της και επέλεξαν από κοινού τον τρόπο με τον οποίο η αποτελούμενη από όλα τα σπιτικά «κοινότητα» αναπτύχθηκε στον χώρο.
    
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι θεραπευόμενες δέχτηκαν στο στερητικό περιβάλλον της καθημερινότητάς τους διαφορετικά ερεθίσματα, εξωτερίκευσαν τις δικές τους αγωνίες και συναισθήματα, ανέπτυξαν τη μεταξύ τους επικοινωνία και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά.


Όταν ζητήθηκε από τα μέλη της ομάδας να συνοψίσουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, είπαν χαρακτηριστικά: «Τα σπιτάκια ήταν για μας μια ακόμη αφορμή να σκεφτούμε με ευθύνη το παρελθόν, να συνειδητοποιήσουμε το παρόν και να μπορέσουμε να ονειρευτούμε το μέλλον με αισιοδοξία, καθαρές και απαλλαγμένες από αρνητικές και παραβατικές συμπεριφορές».
Το Θεραπευτικό Προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αποτίμησε τη δράση ως εξής: «Μέσα από τη συνεργασία με το Εθνικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα των θεραπευόμενων να επεξεργαστούν με καλλιτεχνικό τρόπο και να απεικονίσουν τις έννοιες του σπιτιού, της οικειότητας και της προσωπικής τους ιστορίας. Η συνεργασία με το Μουσείο υπήρξε εξαιρετικά επωφελής και εμπλούτισε το καθημερινό πρόγραμμα της Κοινότητας, δίνοντας έναυσμα για καλλιτεχνική δημιουργία. Ελπίζουμε και είμαστε θετικοί στην προοπτική μιας  επόμενης συνεργασίας με μία νέα θεματική».


Αλλά και για το ΕΜΣΤ η συνεργασία αυτή ήταν μια θετική εμπειρία που αποδεικνύει την επικοινωνιακή δύναμη της τέχνης.
Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας, το ΕΜΣΤ μαζί με το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ οργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα «Τέχνη και Απεξάρτηση: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, Θεραπευτών και Στελεχών Πρόληψης». Σκοπός των σεμιναρίων είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τέχνης στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν δυο διήμερα σεμινάρια, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος κύκλος σεμιναρίων θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Μουσείου, με την επιμελήτρια Ανίνα Βαλκανά (τηλ: 210 9242111-3, εσωτ. 24, email: [email protected]) και την επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου (τηλ: 210 9242111-3, εσωτ. 23, email: [email protected]).
 
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) 
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Αθήνα, 117 43
Τηλέφωνα: 210 9242111- 3, Fax: 210 9245200
[email protected]
www.emst.gr 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Τι δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος
ΕΛΛΑΔΑ
Ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος για κατηγορούμενος, έδωσε ο παππούς του 8χρονου παιδιού.
ΕΛΛΑΔΑ
Η συχνότητα αλλά και η ένταση των ακραίων φαινομένων αυξάνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια
ΕΛΛΑΔΑ
Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της οδού Παπανικολή στο Χαλάνδρι, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις αιτίες για τον εγκλωβισμό και εν συνεχεία την βύθιση, αστικού λεωφορείου θα αναζητήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών με έρευνα που ξεκινά.
ΕΛΛΑΔΑ
Βροχή κατέγραψαν σήμερα οι 413 από τους 414 ενεργούς αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x