Χάμπερμας: Η ψήφος των Ελλήνων κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας και η ξεροκέφαλη επιμονή της Ε.Ε. στη λιτότητα
23/06/2015 16:41
31 Προβολές
Μοιράσου το:
Χάμπερμας: Η ψήφος των Ελλήνων κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας και η ξεροκέφαλη επιμονή της Ε.Ε. στη λιτότητα
Παρέμβαση του διάσημου Γερμανού φιλοσόφου υπέρ της Ελλάδας.Ο Γερμανός φιλόσοφος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα "ψήφο κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας".
Κριτική στην ηγεσία της Ευρώπης, συνολικά, και της Γερμανίας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη νομισματική και πολιτική ένωση, αλλά και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην Ελλάδα, ασκεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, με σημερινό του άρθρο στην Suddeutcsche Zeitung.
Αποδίδει δε εύσημα στον Μάριο Ντράγκι γιατί «προστάτευσε το απειλούμενο από καταστροφή κοινό νόμισμα», καλύπτοντας την «ανικανότητα», όπως λέει, των ηγετών της Ε.Ε.
Ο Γερμανός φιλόσοφος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα «ψήφο κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας». Με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, γράφει στο άρθρο του ο Χάμπερμας, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη, αλλά «βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ξεροκέφαλη επιμονή σε μία πολιτική λιτότητας που έχει βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει».
Ο Χάμπερμας δεν φείδεται κριτικής, πάντως, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λάθος στρατηγική που ακολούθησε, αλλά και στην Άγκελα Μέρκελ, την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς όπως λέει τα συμφέροντα των επενδυτών είναι γι’ αυτήν σημαντικότερα από την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηρίζει δε σκάνδαλο τη δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση και επισημαίνει πως η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953. Ο Γερμανός φιλόσοφος καταλήγει ότι είναι οι πολίτες και όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.
Ο Ίων Δραγούμης, διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας που εκτελέστηκε στις 31 Ιουλίου 1920 στην Αθήνα. Θύμα του Εθνικού Διχασμού. Από το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Η Εκτέλεση»
Ο Ιταλός φιλόσοφος Evandro Agazzi, στους περισσότερους άγνωστος στην Ελλάδα[1], θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους, εν ζωή, φιλοσόφους της επιστήμης.
Ψυχραιμία απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να μην εξελιχθεί σε επιδημία της απελπισίας, των fake news και της θυσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών συνιστά ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.
Ένα υπέροχο κείμενο του Αλέν Ντε Μποτόν που δημοσιεύθηκε στους New York Times και εξηγεί τι είδους σύντροφο επιλέγουμε και στο τέλος καταλήγουμε δυστυχισμένοι και μόνοι