A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Δημοκρατία. Του Στάθη Χαμπίμπη

Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Δημοκρατία

Όταν αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον και η επιβίωση των παιδιών σου είτε είσαι αριστερός, είτε δεξιός είτε ότι άλλο νιώθεις, δεν έχεις κανέναν άλλο δρόμο παρά να αντισταθείς σε αυτούς, που θέλουν την εξόντωσή σου. Έχεις το δικαίωμα να σκεφτείς το κόστος και τις δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσεις στο κοντινό μέλλον. Έχεις το δικαίωμα να φοβάσαι, μα δεν έχεις το δικαίωμα να δειλιάσεις. Έχεις το δικαίωμα να ασκείς κριτική, να αναλογίζεσαι τυχών λάθη και παραλείψεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να φυγομαχήσεις.

Πέντε χρόνια λιτότητας, πέντε χρόνια καταστροφής δίχως τέλος, πέντε χρόνια σφαλιάρας και υποκρισίας είναι αρκετά. Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ο ΄Β  πούλησε τη χώρα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο οι νεοφιλελεύθεροι σε Ελλάδα και Ευρώπη πέτυχαν μια τεράστια νίκη, που άνοιγε διάπλατα το δρόμο στα μισανθρωπιστικά τους όνειρα. Άνοιγε διάπλατα το δρόμο για την πλήρη υποδούλωση αρχικά του Ελληνικού λαού και στη συνέχεια όλων των άλλων λαών της Ευρώπης. Όμως ξέχασαν ότι το υποκείμενο της ιστορίας είναι ο ίδιος ο λαός και όχι αυτοί. Η παντοδυναμία τους έχει πόδια πήλινα, καθώς δεν πηγάζει από τη δύναμή τους αλλά από την αδυναμία του λαού. Όταν ο λαός αρνηθεί την ελευθερία του και παραδώσει τη ζωή του στα χέρια τους είτε λόγω της αδιαφορίας του, είτε λόγω του φόβου, τότε η δύναμή τους φαντάζει ανίκητη. 

Όμως όταν η αδικία και το κακό ξεπεράσουν ένα όριο συμβαίνει ένα θαύμα. Ο σκυφτός άνθρωπος, ο απόκληρος, ο απογοητευμένος και φοβισμένος ως χτες άνθρωπος μεταμορφώνεται.  Σπάει τις αλυσίδες του και εφορμάει προς τον ουρανό της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Ως εδώ με τα ψέματα, ως εδώ με το φόβο. Υψώνει το ανάστημά του και ξεχύνεται στη μάχη. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε τώρα. 

Όμως καμιά μάχη δεν κερδίζεται δίχως τους αναγκαίους όρους. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Το επόμενο διάστημα θα κληθεί όλος ο ελληνικός λαός να αποδείξει ότι είναι άξιος της ιστορικής του διαδρομής, ότι είναι άξιος να σηκώσει στους ώμους του ένα βαρύ φορτίο και να αντισταθεί στις ύαινες του Χρήματος. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες πρέπει να δείξουμε μεγάλη ψυχραιμία. Πρέπει ο κάθε πολίτης να καταλάβει ότι το μέλλον και η ευημερία του είναι συνυφασμένη με το μέλλον και την ευημερία κάθε άλλου πολίτη. 

Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσα στην ανασφάλεια και την προσωπική και εθνική ταπείνωση, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, έχουν την ευκαιρία να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ, ειδάλλως θα υπογράψουν τη θανατική τους καταδίκη. Ένα εθελόδουλο ναι σημαίνει ότι συναινούμε στην εξαθλίωση και την καταστροφή του λαού μας, ως ένα διαχρονικό εθνικό υποκείμενο. Καλύτερα να ταξιδέψεις σε αχαρτογράφητες θάλασσες παρά να σαπίσεις στο βούρκο της υποταγής.

Ο μοναδικός μου φόβος είναι ο εθνικός διχασμός. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία το μεγαλύτερο κακό το έχουν προκαλέσει οι εμφύλιο πόλεμοι. Τόσο το ελληνικό κατεστημένο όσο και ξένες δυνάμεις για δικούς τους λόγους ο καθένας, αντίστοιχα, για να λυμαίνονται τη χώρα συγκεκριμένες οικογένειες και να αποφύγουν να λογοδοτήσουν για το κλεπτοκρατικό μεταπολιτευτικό παρελθόν, όπως και για να παραμείνει η Ελλάδα ένα κανονικό προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων. 

Όμως για να αποφύγουμε μια τέτοια κατάληξη δεν αρκεί η σωφροσύνη, που πρέπει να δείξει ο ελληνικός λαός. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για μια εις βάθος δημοκρατική μεταρρύθμιση, η οποία θα καταστήσει το λαό πραγματικό διαμορφωτή της πολιτικής ζωής και θα δημιουργήσει μια αυτόνομη, αυτοδίκαιη και αυτοτελή κοινωνία, γιατί μονάχα τότε θα πάψει ο αριστερός εργάτης να σκοτώνεται με το δεξιό εργάτη, γιατί μονάχα τότε η κοινωνική δικαιοσύνη θα κατακτηθεί από τον ίδιο το λαό. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σοκ και Δέος προκάλεσαν στην Αμερική τα επίσημα στοιχεία για την εκτίναξη της ανεργίας στην εποχή του κορωνοϊού
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Πουριτανός Τζον Μίλτον, μετά το τέλος της Αγγλικής Επανάστασης και λόγω της έντονης απογοήτευσής του – όπως ισχυρίζεται ο Καναδός αναλυτής Northrop Frye (2005)
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα λάθη άρχισαν από τα πρώτα κρούσματα: "Πρόκειται για ίωση που προκαλεί ήπια συμπτώματα απλού κρυολογήματος. Πλήττει μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Με την γρίπη πεθαίνουν χιλιάδες κάθε χρόνο.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Έντουαρντ Χέρμαν έγραψαν το βιβλίο Κατασκευάζοντας την Συναίνεση στα 1988. Βασικός στόχος του βιβλίου ήταν να αποδείξει ότι τα ΜΜΕ των ΗΠΑ (αλλά και γενικότερα) είναι “αποτελεσματικοί και παντοδύναμοι ιδεολογικοί θεσμοί
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Με το Ν. 4649/16/12/2019 Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε ταυτοποιήσεις ιδρυμάτων, επιδιώκεται από την κυβέρνηση (άρθρο 2) η χορήγηση εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 12.000.000.000 δις ευρώ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Διαβάζω και ακούω αναλυτές που μοιάζουν πεισμένοι ότι ο κορωνοϊός θα μετασχηματίσει την κοινωνία, θα δημιουργήσει έναν φωτεινότερο και δικαιότερο μεταπανδημικό κόσμο, θα αλλάξει τις προτεραιότητες της πολιτικής και τα δόγματα της οικονομίας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ