A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου: Τυπώνουμε νόμισμα!

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου: Τυπώνουμε νόμισμα!

"Το να καλλιεργείς την τροφή σου είναι σαν να τυπώνεις το δικό σου νόμισμα."

Αυτές τις "δύσκολες μέρες" για τη χώρα μας, κάποιοι από μας τις περάσαμε φτιάχνοντας νέα παρτέρια, ψάχνοντας για γερά καλάμια (για να στηρίξουμε τις ντοματιές μας), φτιάχνοντας τσάι από πολυκόμπι (ως φάρμακο για τις μυκητιάσεις των φυτών), οριοθετώντας παρτέρια βοτάνων, υπολογίζοντας τα μέτρα για τους ποτιστικούς σωλήνες και πόσα μπεκ χρειάζονται, βάζοντας νέους σωλήνες και μπεκ, φυτεύοντας-φυτεύοντας-φυτεύοντας, ταϊζοντας το κομπόστ, ψάχνοντας για παραπάνω κατηφέδες, ποτίζοντας...


Αυτές τις "δύσκολες μέρες" για τη χώρα μας κάποιοι τις περάσαμε ενασχολούμενοι με τη φροντίδα της γης και το θαυμασμό της ομορφιάς της.

Παρατηρήσαμε τα μικρά φυτά να μεγαλώνουν, τα μεξικάνικα καλαμπόκια να βγάζουν 'κούκλες' με κόκκινη φούντα, σκαλίσαμε το βοτανόκηπο, μυρίσαμε τα βοτάνια που κλαδέψαμε προκειμένου να 'αναπνεύσουν', δοκιμάσαμε τη γεύση της στέβιας, παρατηρήσαμε το μοσχοσαλίγκαρο που ρίζωσε για τα καλά μέσα στα μπάζα του φράχτη και άρχισε να αναρριχάται, βάλαμε σπασμένα πλακάκια γύρω από τη μικροσκοπική μας λιμνούλα, "βοσκήσαμε" γλιστρίδα, βάλαμε κομπόστ στα φυτά που μας φαίνονταν υποσιτισμένα, καθίσαμε ώρες μετά το απογευματινό πότισμα και απολαύσαμε το φως που έπεφτε συζητώντας για την επικαιρότητα.

Ολα αυτά μέσα στις χαοτικές επαγγελματικές και τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, με τρελλά οικονομικά άγχη κάποιοι από μας, ευγνώμονες που την τελευταία εβδομάδα οι συγκοινωνίες ήταν δωρεάν.


Ολοι ελπίζουμε πως "τα πράγματα" θα πάνε καλά, πως τα φυτά μας θα καρποφορήσουν και θα παραμείνουν υγιή, πως θα έχουμε χρήματα για να ταϊζουμε τη γεννήτρια προκειμένου να συνεχίζουμε να ποτίζουμε - στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τίποτα απολύτως. Μα τίποτα. Επενδύουμε χρόνο, χρήμα, και μεράκι, επενδύουμε τη γη μας με αγάπη. Κάνουμε πειράματα, δοκιμάζουμε, και περιμένουμε.


Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σήμερα, ελπίζοντας, αλλά χωρίς καμία ουσιαστικά εγγύηση για το αύριο.

Εξάλλου, η εμπειρία μας έχει δείξει οτι χίλια πράγματα μπορούν να πάνε στραβά - πράγματα που λόγω άγνοιας ή απειρίας δεν έχουμε προβλέψει, ή πράγματα παντελώς απρόβλεπτα!Κάνουμε (εκ του ασφαλούς, θα πουν κάποιοι) ένα σοβαρό πείραμα αυτάρκειας. Το πείραμα προσφέρει πείρα, εμπειρία, και άρα γνώση. Πέρα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες (στις οποίες αναφέρεται η εικόνα), η ίδια η γνώση είναι ένα "νόμισμα" και μια αξία από μόνη της.


Θα μπορούσε να πει κανείς οτι είναι το πιο σταθερό "σκληρό νόμισμα" που διαθέτουμε μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με τόσο τρελλούς και ιλιγγιώδεις ρυθμούς.


Πικ - νικ περμακουλτούρας στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου


Με αφορμή το επερχόμενο 12ήμερο σεμινάριο περμακουλτούρας με τη Rosemary Morrow το Σεπτέμβριο, και τη κυκλοφορία του βιβλίου της στα ελληνικά διοργανώνουμε ένα διήμερο απογευματινών εισαγωγικών μαθημάτων και παρουσίασης της περμακουλτούρας (permaculture).

Στο διήμερο αυτό, πέρα από την εισαγωγή και τις αρχές της περμακουλτούρας, θα δώσουμε έμφαση στη συνολική και απαραίτητη για τη περμακουλτούρα διαδικασία του σχεδιασμού και τα πιο επίκαιρα θέματα για όσους ζουν στην πόλη, τις αστικές της εφαρμογές της και τέλος τη διαδικασία και σχεδιασμό για τη μετάβαση είτε προς την επαρχία, είτε σε μια πιο βιώσιμη και εναρμονισμένη ζωή στη πόλη.

Ο τόπος διεξαγωγής του διημέρου είναι ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου και το Athens Healing Garden όπου θα γίνει μια παρουσίασή τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (Γαρηττού & Σίφνου, Χαλάνδρι- μετρό Αγία Παρασκευή).


Συντονιστές του διημέρου


Τίνα Λυμπέρη - www.kangouro.gr


Αλέξανδρος Κωστής- www.athenshealinggarden.com


Συμβολική εισφορά για τη κάθε ημέρα είναι €10 η οποία υποστηρίζει τις ανάγκες για τη συνέχιση των project των συντονιστών.


Η συμμέτοχη στα μαθήματα είναι ανοιχτή και τα θέματα της κάθε ημέρας είναι αυτόνομα.


Παρακαλούμε να δηλώσετε από πριν το ενδιαφέρον σας για τη συμμετοχήσυμπληρώνοντας τη φόρμα αυτή (https://goo.gl/qmqiLC) αναφέροντας μας την εμπειρία, τα ενδιαφέροντα ή τους προβληματισμούς σας σχετικά με τα θέματα των μαθημάτων ώστε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα θέματα αυτά και σε σχέση με όσα μας αναγράψετε.


Μετά το τέλος τον μαθημάτων θα ακολουθήσει πάρτι μετά μουσικής και χορού. Παρακαλούμε φέρτε μαζί σας το φαγητό και το ποτό σας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015
16:00 - 16:30: Αφίξη
16:30 – 18:30: Φάσμα, δεοντολογία και αρχές σχεδιασμού της περμακουλτούρας
19:00 – 21:00: Διαδικασία σχεδιασμού και παρουσίαση Athens Healing Garden
21:00 > Αργά: Συζητήσεις, μουσική

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015
16:00 - 16:30: Αφίξη
16:30 – 18:30: Αστική περμακουλτούρα
19:00 – 21:00: Σκέψεις και σχεδιασμός προς τη μετάβαση σύμφωνα με τα εργαλεία της περμακουλτούρας
21:00 > Αργά: Συζητήσεις, μουσική…
- μετρό Αγία Παρασκευή).


https://www.facebook.com/events/1447637378890372/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού καιαπλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.
ΕΛΛΑΔΑ
Υπάρχει έκτακτη ανάγκη αυτή τη στιγμή να παραγγείλουμε τροφή για τα 18 ζώα που φροντίζουμε στον ΕΣΠΙ, έχουμε χόρτο για περίπου ακόμα 15 μέρες.
ΕΛΛΑΔΑ
«Η διάταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τη γενική διάταξη του Συντάγματος που είναι υπέρτερος νόμος, καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα»
ΕΛΛΑΔΑ
Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να το διαθέτουμε πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε στο BBC TV, ο Ματ Χάνκοκ
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ
«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters, ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x