A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Μην πείτε στο μάγειρα πως είμαστε Γερμανοί»

Ο αριθμός των Γερμανών τουριστών αυξάνεται κάθε χρόνο αλλά φαίνεται πως δεν είναι τόσο βέβαιοι για τη «θερμή» υποδοχή τους. Το άρθρο της Guardian είναι χαρακτηριστικό αλλά επισημαίνει πως οι Έλληνες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Γερμανούς, αλλά με την γερμανική πολιτική:
 
«Σε ένα καφέ έξω από την Κνωσό, στην Κρήτη, μία οικογένεια τουριστών είναι ανήσυχη για το αν πρέπει να αποκαλύψουν την καταγωγή τους.
 
«Ίσως να πρέπει να προσποιηθούμε από την Ισπανία», λέει ο Κάντι Μπάγιερ, πριν παραδεχθεί στον Ελληνα σερβιτόρο ότι στην πραγματικότητα, είναι από τη Γερμανία. «Ω, μην ανησυχείτε», του απαντά εκείνος γελώντας. «Η πολιτική δεν είναι για εμάς. Θα ήταν σαν να είχα εγώ πρόβλημα με κάποιον και να κατηγορώ τα παιδιά του», του εξηγεί.
 
Παρόλα αυτά, οι Μπάγιερ δεν θέλουν να το ρισκάρουν. «Μην το πείτε στον μάγειρα, ότι είμαστε Γερμανοί», του ζητά εκείνος.
 Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις ανάμεσα σε Γερμανούς και Ελληνες είναι τεταμένες, γράφει ο Guardian, που διηγείται το παραπάνω περιστατικό. Από πολλούς, η Γερμανία θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ελάφρυνση χρέους. Ομως λίγο από αυτό το «δηλητήριο» φαίνεται να έχει αποθαρρύνει τους Γερμανούς τουρίστες. «Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός εδώ και όταν συμβαίνει αυτό, είναι ανθρώπινο να κατηγορείς τους άλλους», λέει η Βαλέρια Τοβάρσι, μία άλλη Γερμανίδα τουρίστρια στην Κνωσό.
 
Παρά το πολιτικό δράμα, οι Γερμανοί εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις ελληνικές παραλίες. Πέρυσι, ο αριθμός των τουριστών από τη Γερμανία που προτίμησαν την Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Οργανισμό, αλλά και το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Γερμανίας, αυτός ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος φέτος, ιδιαίτερα στην Κρήτη.
 
Κάποιοι βέβαια φοβούνται. «Δεν μου αρέσει να μιλάω γερμανικά εδώ, γιατί όλοι θα με κοιτάζουν», λέει ο Ρόμαν Χάινταβορ, ένας 18χρονος φοιτητής από το Ντόρτμουντ, που περιμένει να μπει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. «Νομίζω ότι εξαιτίας της Ανγκελα Μέρκελ οι Ελληνες δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους Γερμανούς», εξηγεί.
 
Δεν χρειάζεται να ανησυχεί, σημειώνει ο Guardian. Οχι μόνο επειδή ο νεαρός μπορεί να μιλάει και ρώσικα, εξαιτίας της καταγωγής του, αλλά κυρίως επειδή ο θυμός των Ελλήνων στοχεύει στους Γερμανούς πολιτικούς και όχι τους πολίτες.
 
Ακόμη και ο Γιώργος Τζανάκης, που θυμάται με υπερηφάνεια την αντίσταση της Κρήτης κατά των Γερμανών, το εξηγεί αυτό. «Θυμόμαστε τον πόλεμο. Κατέστρεψαν την Κρήτη τότε και τώρα θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας. Αλλά οι Ελληνες δεν μισούν το λαό τους. Δεν είναι δικό του λάθος», εξηγεί.
 
Πάντως, κάποιοι Γερμανοί τουρίστες έχουν αναλάβει να «απολογηθούν» στους Έλληνες για την έλλειψη αλληλεγγύης από την κυβέρνησή τους. Οταν οι σερβιτόροι σε καφετέρια στην ανατολική Κρήτη πήγαν να καθαρίσουν το τραπεζάκι όπου νωρίτερα κάθονταν Γερμανοί, βρήκαν κάτι παραπάνω από φιλοδώρημα. Στο κάτω μέρος της απόδειξης, οι τουρίστες είχαν γράψει «Ζητάμε συγνώμη για την κυβέρνησή μας!».
 
Κάποιοι βέβαια παραδέχονται ότι είχαν δεύτερες σκέψεις, πριν τελικά επισκεφθούν στην Ελλάδα. «Ημουν διστακτική για να έρθω, λέει η Βαλέρια Τοβάρσι. «Αλλά μόλις έφτασα εδώ, ήμουν ενθουσιασμένη», συμπληρώνει.»
 


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Ο εορτασμός του παρελθόντος (2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.Χ.) εμπεριέχει τον κίνδυνο της προγονοπληξίας.
ΝΕΑ
Το Σωματείο Εργαζομένων του «Παπανικολάου» \ναφέρει ότι «οι κλίνες θα εγκατασταθούν σε προκατ κτίριο και σημειώνει ότι είναι προαπαιτούμενο η Μονάδα αυτή να πληροί όλες τις προδιαγραφές μιας πραγματικής ΜΕΘ
ΝΕΑ
Ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην εποχή της πανδημίας οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
ΝΕΑ
«Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα»
ΝΕΑ
Η ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας επιβάλλει να εξετασθεί πολύ σοβαρά η προμήθεια εμβολίων, συμπληρωματικά όσων έχουν ήδη παραγγελθεί
ΝΕΑ
Πώς η απόφαση της Χάγης, το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Τουρκία και η πιθανότητα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμορφώνουν τρεις σοβαρές απειλές για την Ελλάδα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x