A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Κάναμε λάθη, υπερεκτιμημένη η κυβέρνηση» λέει ο Βαρουφάκης

Στα λάθη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στα δικά του λάθη, αλλά και στην σκληρή στάση της τρόικας και των εταίρων που "ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση" αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο CNN. Δεν δίστασε μάλιστα να συμφωνήσει και με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος υποστήριξε πως είχε υπερεκτιμήσει τις  ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης. 

Μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε πως ο ίδιος είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για κάποια από τα λάθη της διαπραγμάτευσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση.Όταν η Κριστιάν Αμανπούρ του ζήτησε να σχολιάσει τη δήλωση του γνωστού οικονομολόγου, Πολ Κρούγκμαν επισημαίνοντάς του ότι ακόμη και οι σύμμαχοι της Ελλάδας εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για τους χειρισμούς, ο κ. Βαρουφάκης την αιφνιδίασε. Αφού προβλήθηκε το απόσπασμα της δήλωσης, στην οποία ο Κρούγκμαν αναφέρει «Ίσως υπερεκτίμησα την ικανότητα της κυβέρνησης», ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί του, απόλυτα, όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται», ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του για το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης Κρούγκμαν, περί της απουσίας εναλλακτικού σχεδίου.

«Δεν είναι αλήθεια, είχαμε plan B. Στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτύξαμε, υπό τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα, πριν ακόμη πάμε στο ΥΠΟΙΚ. Το πρόβλημα με τα plan B είναι πως είναι εξαιρετικά ατελή, γιατί πρέπει να μείνουν σε έναν κλειστό κύκλο. Μόλις έκλεισαν οι τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το εφαρμόσει. Δεν ήταν πλάνο για να βγει η Ελλάδα εκτός Ευρώπης, αλλά για να δημιουργήσει ρευστότητα που θα μας έδινε μεγαλύτερη ελευθερία και διαπραγματευτική δύναμη. Το plan B δεν ενεργοποιήθηκε, δεν πήρα το ''πράσινο φως'' και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παραιτήθηκα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.Δικαιολογώντας την καταψήφιση του πακέτου των προαπαιτούμενων στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «ήταν πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα».
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι κατά την άποψή του, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί. «Ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε μία απίστευτα σκληρή επιλογή στη Σύνοδο. 

Ουσιαστικά του είπαν αυτοκτόνησε ή θα εκτελεστείς. Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Αποφάσισε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα ήταν να μείνει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πιο έντιμο, και μακροπρόθεσμα πιο σωστό, να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αναγνωρίζω όμως ότι τα επιχειρήματά του ήταν το ίδιο ισχυρά με τα δικά μου» είπε.

«Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Β», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ.

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο αν έχει ευθύνη για το ότι τα πράγματα είναι πλέον χειρότερα από την αρχή, απάντησε: «Θα ήθελα να πω ότι τα έκανα χάλια και είναι λάθος μου. Παραιτήθηκα γιατί ο κόσμος ψήφισε ''Όχι'' αλλά μου έγινε ξεκάθαρο από τη βραδιά του δημοψηφίσματος ότι η θέση της κυβέρνησης θα ήταν να πει ''Ναι''. Πολύ θα ήθελα να πάρω ευθύνη για την πολιτική για την οποία παραιτήθηκα».

Πηγή: Το Ποντίκι


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και θα εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί κατά περίπτωση τα αδικήματα διέγερσης σε ανυπακοής...
ΝΕΑ
Η συλλογική μνήμη για το ιστορικό γεγονός επιδεικνύει διαχρονικά εντυπωσιακή αντοχή, ενώ παραμένει πάντοτε διαιρεμένη
ΝΕΑ
Για κάποιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να την αξιοποιήσουμε την τηλε-εκπαίδευση, οπότε ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.
ΝΕΑ
Συνεντεύξεις με ερευνητή – μοριακό βιολόγο από το ΙΤΕ και ερευνητή – καθηγητή βιο-πληροφορικής από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (video)
ΝΕΑ
«Τις τράπεζες μου τις παραδώσατε πτωχευμένες το 2015. Εσείς, αγκαλιά με τον επίορκο Διοικητή της ΤτΕ, ξεκινήσατε την φύγη καταθέσεων όταν βλέπατε ότι χάνετε τις εκλογές»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x