A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ντέιβιντ Μόρισεϊ: Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μία «άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση»

Ο δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μόρισεϊ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο σε συνεργασία με το βρετανικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να καταγράψει και στη συνέχεια να διηγηθεί στο κοινό το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, τη μάχη των ελληνικών Aρχών για τη διαχείριση των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ρευμάτων και την αυταπάρνηση κατοίκων και τουριστών, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα ζεστό καλωσόρισμα των προσφύγων στο νησί.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο, ο Ντέιβιντ Μόρισεϊ κατέγραψε τις εμπειρίες του σε φωτογραφίες και βίντεο, προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί να περιγράψει με τη βοήθεια του οπτικού υλικού τα όσα είδε. Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του γράφει τις εμπειρίες του και στο λογαριασμό του στο Twitter, που αριθμεί περίπου 312.000 followers. «Ένα νησί λυγίζει από τους μεγάλους αριθμούς μεταναστευτικών ροών», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ένα από τα tweets που ανέβασε λίγο πριν επισκεφθεί τη Λέσβο. Εξάλλου, με σειρά συνεντεύξεών του στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης κάνει εκκλήσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να υποστηρίξει με δωρεές το έργο της Ύπατης Αρμοστείας.
 
Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Μόρισεϊ συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μαζί με τις λιμενικές αρχές, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε μια μικροσκοπική λέμβος με 53 μετανάστες, εκ των οποίων οι 13 ήταν παιδιά. Την εμπειρία του από την επίσκεψή του στη Λέσβο ο ηθοποιός- πρωταγωνιστής μεταξύ άλλων της δημοφιλούς σειράς «The Walking Dead» περιγράφει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Ερ.: Ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού σας στη Λέσβο;
 
   Απ.: Πήγα στη Λέσβο για να γίνω μάρτυρας της κατάστασης στο νησί, στο πλαίσιο του ρόλου μου ως υποστηρικτή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για να δω την κατάσταση και μετά να μοιραστώ με το κοινό το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή την εισροή των προσφύγων και ποια βοήθεια θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες χώρες.
 
   Ερ.: Τι είδατε κατά την επίσκεψή σας στο νησί;
 
   Απ.: Συμμετείχα σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με την ελληνική ακτοφυλακή που συχνά διασώζει μέχρι και 15 βάρκες την ημέρα. Οι ελληνικές αρχές μάχονται με τη δική τους οικονομική κρίση και το προηγουμένως άγνωστο κύμα των προσφύγων είναι μεγάλο βάρος για μία χώρα να το αντιμετωπίσει στις καλύτερες εποχές, όχι σε αυτή την περίοδο της δοκιμασίας για την ελληνική Ιστορία. Χρειάζεται όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να το κάνουμε ένα ευρωπαϊκό θέμα, όχι μόνο ένα θέμα για την Ελλάδα. Χρειάζεται οι κυβερνήσεις να προσφέρουν ουσιαστικές και αξιόπιστες εναλλακτικές, όπως η επανεγκατάσταση έτσι ώστε όσοι αντιμετωπίζουν βία και διωγμό να μη χρειάζεται να κάνουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια.


   Ερ.: Πολλά από τα στιγμιότυπα της επίσκεψή σας τα απαθανατίσατε σε φωτογραφίες και βίντεο. Γιατί συγκεντρώσατε αυτό το υλικό;
 
   Απ.: Ήθελα οι άνθρωποι να δουν τη σοβαρή κατάσταση των προσφύγων που φτάνουν εκεί. Το τραύμα που περνάνε και τα βασικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν έπειτα από ένα τέτοιο βασανιστικό ταξίδι. Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους για να υποστηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους.
 
   Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλατε να στείλετε με την επίσκεψή σας στους Βρετανούς και τους Έλληνες;
 
   Απ.: Θέλω να δείξω στους ανθρώπους στη Βρετανία τι συμβαίνει στις ακτογραμμές της Ελλάδας και ακόμα παραπέρα, στην Ιταλία και την Ισπανία. Θέλω η βρετανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να συμμετάσχει σε μια συλλογική απάντηση για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Χρειάζεται να υπάρξει ομοφωνία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να παρέχουν φροντίδα για τα ευάλωτα άτομα που κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. Επίσης, θέλω η Ελλάδα να καταλάβει ότι δεν είναι μόνη της και ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της τρομερής κατάστασης.
 
   Ερ.: Στο ταξίδι σας είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Τι θυμάστε από τις ιστορίες τους;
 
   Απ.: Μίλησα με ένα νεαρό αγόρι, τον Μοχάμεντ, ο οποίος διέσχισε τις θάλασσες χωρίς τους γονείς του. Μου περιέγραψε τη στεναχώρια που ένιωσε όταν άφησε τη μητέρα του και τον πατέρα του στο Χαλέπι και ότι δεν τους έχει δει για δύο χρόνια. Ως πατέρας και εγώ δεν θα μπορούσα να φανταστώ να μην δω ή να ακούσω το 13χρονο παιδί μου για δύο χρόνια, να αναρωτιέμαι πού βρίσκεται στον κόσμο και να μην γνωρίζω αν τα παιδιά μου είναι ασφαλή ή όχι, προσευχόμενος ότι θα τους φερθούν με ευγένεια και συμπόνοια.
 
   Ερ.: Στις αναρτήσεις σας στο twitter σχολιάζετε εκτενώς τη συμβολή κατοίκων και τουριστών στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες.
 
   Απ.: Ο Μοχάμεντ και χιλιάδες άλλοι φτάνουν στον Μόλυβο και καλωσορίζονται από εθελοντές, ένα μείγμα ντόπιων, παραθεριστών και ομογενών που συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες, να τους δώσουν φαγητό και νερό και να τους ενημερώσουν για τα επόμενα βήματα στο μακρύ ταξίδι τους προς την ασφάλεια. Η Μελίντα είναι μία από τους εθελοντές. Ιδιοκτήτρια ταβέρνας σε ένα γραφικό χωριό, η Μελίντα μιλάει με την ακτοφυλακή κάθε μέρα για να μάθει πόσοι άνθρωποι έχουν διασωθεί από τη θάλασσα και πόσα σάντουιτς χρειάζεται να ετοιμάσει για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες. Όταν μιλήσαμε, μου είπε: «Έχουμε σε μία ημέρα τον ίδιο αριθμό ατόμων που έφταναν εδώ σε ένα χρόνο. Όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και η γενναιοδωρία και η υποστήριξη των ανθρώπων είναι εκπληκτική, αλλά είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός για να τον διαχειριστούμε σε αυτό το επίπεδο». Αυτοί είναι οι γενναίοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή μιας κρίσης άνευ προηγουμένου- Έλληνες, ομογενείς και τουρίστες.
 
   Ερ.: Πέρυσι επισκεφθήκατε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία. Μπορείτε να συγκρίνετε αυτή την επίσκεψή σας με την τωρινή εμπειρία σας στη Λέσβο;
 
   Απ.: Οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία δεν ήταν ιδανικές, αλλά ήταν χίλιες φορές καλύτερες από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που είδα στη Λέσβο. Η Ιορδανία είναι μια χώρα που έχει δεχτεί πολλούς πρόσφυγες στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε έχει κάποια εμπειρία από τέτοιες τρομερές καταστάσεις.
 
   Ερ. :Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα;
 
   Απ.: Χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη δέσμευση από τις κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή και ασφαλή υποδοχή των προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εξετάσουν την αυξημένη χρήση αξιόπιστων νομικών εναλλακτικών, όπως η επανεγκατάσταση, η έγκριση εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους ή η οικογενειακή επανένωση, έτσι ώστε οι άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία να μην πρέπει να καταφύγουν σε επικίνδυνες κινήσεις και λαθρεμπόρους.

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Σεξουαλικά φαίνεται πως ήταν τα κίνητρα της αρπαγής της 10χρονης Μαρκέλλας από την 33χρονη, η οποία συνελήφθη και ομολόγησε τις πράξεις της.
ΝΕΑ
Αντικατάσταση του παραδοσιακού γραμματοκιβωτίου από ηλεκτρονικό, ηλεκτρονική εξόφληση του συνόλου των λογαριασμών και ψηφιακή διάθεση εντύπων από τα ΕΛΤΑ
ΝΕΑ
Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 η απονομή των βραβείων Hellenic Responsible Business Awards
ΝΕΑ
Ενισχύσεις 4,634 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών
ΝΕΑ
Άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα και κατανομή του προσφυγικού βάρους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προτείνει ο γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστείας
ΝΕΑ
Μπορείτε να δείτε μερικές δίαιτες που έχουν αποδειχτεί ωφέλιμες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση συγκεκριμένων αυτοάνοσων νοσημάτων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x