A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Δανειστική Παιγνιοθήκη

Η δανειστική παιγνιοθήκη είναι ένας φιλόξενος και χαρούμενος χώρος με παιχνίδια που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Λειτουργεί στα πρότυπα της δανειστικής βιβλιοθήκης, μόνο που τη θέση των βιβλίων καταλαμβάνουν τα παιχνίδια.

Τα παιδιά μπορούν είτε να δανειστούν το παιχνίδι που τους αρέσει και εν συνεχεία να το αγοράσουν (σαφώς οικονομικότερα), είτε να παίξουν εντός της παιγνιοθήκης με καθοδήγηση των γονέων και ειδικών παιδαγωγών. Σκοπός της είναι να συμβάλει στη γνωριμία των παιδιών της γειτονιάς και βοηθά στην ανίχνευση και εξωτερίκευση του συναισθηματικού τους κόσμου, προσφέροντας δημιουργικό παιχνίδι μέσα από το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που προσφέρει ανάλογα με τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του κάθε παιδιού.


 

Ιστορία

 

Η πρώτη δανειστική παιγνιοθήκη δημιουργήθηκε το 1935 στο Los Angeles της Αμερικής και από τότε διαδόθηκε πολύ σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη. Από τις πιο γνωστές είναι οι λεγόμενες "Ludotheque" στη Γαλλία. Στο διαδίκτυο θα τις βρείτε επίσης ως "Toy library".

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο θεσμός δεν είναι τόσο γνωστός.

Η πρώτη ελληνική δανειστική παιγνιοθήκη γεννήθηκε στο Κερατσίνι το 1990 και λειτουργεί ως πρότυπη μέχρι και σήμερα κυρίως για παιδιά με ειδικές ικανότητες (Α.Μ.Ε.Ε.Α). Η παιγνιοθήκη λειτουργεί σε συνεργασία με τον οικείο δήμο που παραχωρεί τη στέγη και συμβάλλει στα λειτουργικά έξοδα. Από εκεί και μετά δημιουργήθηκαν 4 ακόμα( Αιγάλεω, Αγία Παρασκευή, Ν.Φιλαδέλφεια και Κάλυμνο). Όλες στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία και την ευθύνη τους την έχει η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης, μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι είναι λίγες, τη στιγμή που στη Γαλλία για παράδειγμα αριθμούν πάνω από 700.


 

Γιατί συμβαίνει αυτό: Πιθανολογείται ότι η ελληνική κουλτούρα παίζει σημαντικό ρόλο μιας και ο Έλληνας γονιός έχει συνηθίσει να αγοράζει το παιχνίδι. Παρά την έλλειψη ελεύθερων χώρων, υπάρχει ακόμα η λύση της παιδικής χαράς και της πλατείας, λύσεις που προτιμούνται λόγω του ευνοϊκού κλίματος της χώρα μας. Ένας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι στην Ελλάδα η σημασία της ανακύκλωσης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, παρά το ότι τελευταία γίνονται σημαντικά βήματα προς την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας.

 

Όλο αυτό όμως τείνει να αλλάξει, ήδη εδώ και χρόνια λειτουργούν οι γνωστοί σε όλους μας παιδότοποι και η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ήδη ωθεί τους γονείς στην εύρεση οικονομικότερων τρόπων διασκέδασης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο θεσμός της παιγνιοθήκης στον Ελλαδικό χώρο θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει καινοτόμο ιδέα, δημιουργώντας ένα νέο προϊόν (κρατικής ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας), στηριζόμενο στην εξέλιξη των παιδότοπων που προανέφερα. Αυτό συνεπάγεται με τη δημιουργία ενός μεγάλου και καλά οργανωμένου χώρου (κέντρο αναψυχής) που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών και θα γινόταν ευκολότερα αποδεκτό στα μεγάλα αστικά κέντρα που ο όρος "γειτονιά" πλέον εκλείπει.


 

Τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης είναι αδιαμφισβήτητα πολλά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το παιδί θα παίξει με ασφάλεια, θα ομαδοποιηθεί, θα αποκτήσει νέες φιλίες, θα μπορεί να διαλέξει οποιοδήποτε παιχνίδι του αρέσει και θα μάθει ότι τα μεταχειρισμένα παιχνίδια δεν πετιούνται αλλά δίνονται σε άλλα παιδιά που τα χρειάζονται. Οι γονείς από την άλλη συμβάλλουν, συμμετέχουν, γνωρίζονται μεταξύ τους και κάνουν οικονομία γλιτώνοντας έτσι από τη συνεχή αγορά νέων παιχνιδιών που τα παιδιά γρήγορα βαριούνται.

Πηγή: eimaipaidi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Tρεις ακόμη ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό το πρωί της Τρίτης.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο ακαταπόνητος αγωνιστής, ο επαναστάτης, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, ο άνθρωπος που μαζί με τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα κατέβασαν τον αγκυλωτό σταυρό, το μισητό σύμβολο του ναζισμού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης
ΕΛΛΑΔΑ
Κάποιοι δεν αντέχουν να είναι στο σπίτι τους αναγκαστικά με την οικογένειά τους και ξεσπούν στα δικά τους πρόσωπα, με διάφορους τρόπους και πολύ συχνά με άσκηση σωματικής βίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό.
ΕΛΛΑΔΑ
Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
ΕΛΛΑΔΑ
Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν το μισό τους μισθό, τους επόμενους δυο μήνες, για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορωνοϊού.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ