A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αναμέτρηση του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προ και μετά της 15ης Ιουλίου αναμετράται σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - μια συνεδρίαση που, ουσιαστικά, δίνει και το σύνθημα της τελικής εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κλειστή. Έτσι, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα θα παραμείνουν μόνο τα μέλη του οργάνου και οι βουλευτές καθώς και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος

 
Στην ουσία αναμετρώνται δύο γραμμές, η «προεδρική» με τον μεγάλο συμβιβασμό της 15ης Ιουλίου και απέναντι η γραμμή του «ΟΧΙ» με κύριο εκφραστή την Αριστερή Πλατφόρμα.
 
Όλα «παίζονται»: εσωτερικό δημοψήφισμα, έκτακτο ή διαρκές συνέδριο και ζητούμενο τη συνέχιση μιας αντιμνημονιακής ρητορικής και προσπάθειας μικρών αλλαγών εντός του τρίτου μνημονίου ή της πλήρους ρήξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις εκλογές ως μεγάλη πιθανότητα.
 
Η έκβαση, τουλάχιστον σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, είναι εν πρώτοις άδηλη με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του οργάνου, τα 108 από τα 201 μέλη του, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας με τους πιστωτές και πήρε θέση κόντρα στις προεδρικές επιλογές.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της προεδρικής ομάδας, ακόμη και με αυτούς τους συσχετισμούς ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το πολιτικό πλεονέκτημα καθώς πλέον έχει θέσει τα διλήμματα σε επίπεδο πολύ πάνω από τα μνημονιακά μέτρα και σε επίπεδο επιβίωσης αυτής καθ' αυτής της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας.
 
Η Αριστερή Πλατφόρμα αμφισβητεί ευθέως το επιχείρημα αυτό, ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικαλέστηκε εμμέσως πλην σαφώς στην εκδήλωση του Πανελληνίου την «πλειοψηφία του Όχι» και υπενθυμίζει σταθερά την ιδιότητα και τα δικαιώματα των «συνιδρυτών του κόμματος».
 
Σ' αυτό το πλαίσιο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατεβαίνει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή με πρόταση για διαρκές συνέδριο μέχρι το Δεκαπενταύγουστο - ένα συνέδριο, δηλαδή, στο οποίο θα μετάσχουν μόνον οι σύνεδροι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου και όχι νέα μέλη. Στόχος της αριστερής πτέρυγας είναι μια απόφαση του συνεδρίου για διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και στροφή σε εναλλακτικούς δρόμους που θα ανταποκρίνονται στο «Όχι» του δημοψηφίσματος.
 
Στον αντίποδα, οι τάσεις της προεδρικής πλειοψηφίας, η ομάδα των «53+», η «Ενωτική Κίνηση» και η «Πλατφόρμα 2010» εισηγούνται στην Κεντρική Επιτροπή σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Σε μια παράλληλη κίνηση, δε, και ανεξάρτητα με το έκτακτο συνέδριο όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Κόκκινο», λένε «ναι» και σε εσωκομματικό δημοψήφισμα ακόμη και το επόμενο Σαββατοκύριακο εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος πριν υπογραφεί η συμφωνία με τους πιστωτές.
 
Το κλίμα, πάντως, και από τις δύο πλευρές προδιαγράφει θερμές στιγμές στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή, μετά τόσο από το σκληρό κείμενο που κατέθεσαν τρία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας - Νταβανέλος, Λεουτσάκος, Παπαδόγιαννη - όσο και των μηνυμάτων μετωπικής αναμέτρησης που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη.
 
«Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Όποιος δεν θέλει να τις τηρήσει θα πρέπει να παραδίδει την έδρα, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας, ουσιαστικά, τις έδρες των διαφωνούντων και αφήνοντας οξείες αιχμές: «Σε προσωπικό επίπεδο», είπε, «νιώθω έκπληξη από την στάση κάποιων συντρόφων,. Δώσαμε μαζί τις μάχες, περάσαμε μαζί τις αγωνίες. Δώσαμε μαζί την μάχη για το δημοψήφισμα. Ξέραμε ποιες είναι οι εναλλακτικές. Αφού εξασφαλίστηκε ότι θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες άλλαξε η γραμμή τους: «Εσύ να ψηφίσεις και εγώ θα κρατήσω την ιδεολογική μου καθαρότητα».


 
Στοιχεία: tvxs

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου: Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι' αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν.
ΝΕΑ
Ο επικεφαλής του πανίσχυρου αμερικανικού λόμπι που πυροβολεί ελέφαντα στην Μποτσουάνα. υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν ΛαΠιερ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μετά την προβολή
ΝΕΑ
Η χθεσινή μέρα έκλεισε στους 1.024.150 εμβολιασμούς, ενώ ο συνολικός αριθμός προγραμματισμένων ραντεβού είναι 1.450.00
ΝΕΑ
Υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναστέλλεται η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
ΝΕΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, έντονα στρεσαρισμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέρρευσε λιπόθυμος μπροστά στα μάτια της συζύγου του.
ΝΕΑ
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x