A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αλληλεγγύη από την Κέρκυρα: Κατάληψη Ελαία - Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του Πεδίου του Άρεως

Παρασκευή 31/7 από 20:00 μέχρι και 22:00 στην Πάνω Πλατεία (Σπιανάδα)


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ 

Τον τελευταίο καιρό αναρίθμητα καραβάνια προσφύγων θαλασσοδέρνονται αβοήθητα, στις περιοχές γύρω απ την λεκάνη της Μεσογείου, αναζητώντας αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε άνθρωπο: το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Άνθρωποι κάθε ηλικίας απο εμπόλεμες ζώνες όπως αυτές της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αφού πέσουν θύματα οικτρής εκμετάλλευσης δουλεμπόρων και επιτηδείων ξεκινάνε το ταξίδι τους στο πουθενά.

Σε περιοχές του κόσμου όπου κρατικοί δυνάστες και ντόπιοι ή ξένοι πολέμαρχοι επιβάλλονται δια της βίας, οι επεκτατικοί Ισλαμοφασίστες σφαγιάζουν όσους αρνούνται να υποταχθούν και η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει καθόλου αξία, αν δεν εξυπηρετεί συμφέροντα καπιταλιστικου ενδιαφέροντος, το μόνο που απομένει στους ανθρώπους αυτούς ειναι να εγκαταλείψουν τη γή που τους γέννησε. Αρκετοί απο αυτούς έχουν προσεγγίσει τα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης, οι πιο τυχεροί αποβιβαζόμενοι ζωντανοί στο λιμάνι και οι πιο άτυχοι πνιγμένοι και ξεβρασμένοι στις ακτές.

Οι μηχανισμοί τοπικής εξουσίας, στέκονται εχθρικοί σε αρκετές περιπτώσεις απέναντι στους πρόσφυγες, αφού η παρουσία τους "χαλάει" την τοπική τουριστική βιτρίνα. Σε αντίθεση βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες με ισχυρό το αίσθημα της αλληλεγγύης και του κοινοτισμού ξεπερνούν σε αποτελεσματικότητα την κρατική μηχανή. Η μόνη “μέριμνα" που έχει δείξει η ευρωπαϊκή ένωση είναι η στρατιωτική συνοριακή δύναμη της FRONTEX, ουσιαστικά ενα μέσο καταστολής των προσφύγων και όχι αρωγός τους, οπως ηθελημένα και ψευδώς διαδίδεται από τα ΜΜΕ. Από πλευράς ελληνικού κράτους, το μόνο που προσφέρεται ειναι το εκτεταμένο φακέλωμα των προσφύγων, οι άθλιες συνθήκες των κρατητηρίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης καθώς επίσης και άφθονη ρητορική μίσους από πολιτικές περσόνες, σε πλήρη σύμπνοια με κάθε ένστολο ή μη φασιστοειδές.

Ένα φαινόμενο αδιαφορίας, αναλγησίας και μισανθρωπισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Πεδίο του Άρεος στην Αθήνα, όπου μεγάλος αριθμός προσφύγων βρίσκονται στο έλεος του υποσιτισμού, της αφυδατωσης, του καύσωνα, των άθλιων συνθηκών υγιεινής, κυκλωμάτων απατεώνων και κάθε λογής επιτήδειων. Η αριστερή καθεστωτική αριστερά επιδεικτικά τους αγνοεί αφήνοντάς τους στην τύχη τους ενώ αποκρύπτει τεχνηέντως την μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τους θεωρεί ανεπιθύμητους και έχει βαλθεί να τους εξοντώσει, οπως ακριβώς εξοντώνει μεγαλο μερος της κοινωνίας με την "διαπραγματευτική της δεινότητα" και την “κοινωνική της ευαισθησία".

Απάντηση σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση δίνουν οι άνθρωποι των συλλογικοτήτων και της αλληλεγγύης, οι οποίοι σε καθημερινή βάση δηλώνουν έμπρακτα την παρουσία τους, με συλλογή τροφίμων και φαρμάκων, με ομάδες που συναποφασίζουν για την διευθέτηση προβλημάτων, με οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, μα πάνω απ ολα με σεβασμό για τον συνάνθρωπο. Απορρίπτουμε την έννοια και την πρακτική της φιλανθρωπίας ως εξουσιαστική και επιδεικτική τάση του ισχυρού έναντι του αδύναμου, και προτάσσουμε την αλληλεγγύη η οποία αφορα σε σχέση μεταξύ ίσων. Ενισχύουμε τις δομές της αυτοοργάνωσης, δίνοντας έμφαση στην αλληλοστήριξη προερχόμενη απο τα κάτω και από εμάς τους ίδιους και οχι στην ανάθεση και στην εργολαβία των ζωών μας.

Στεκόμαστε ενάντα στις ναζιστικές νοοτροπίες, στον εκφυλισμό της ανθρώπινης ιδιότητας και στη λογική της εξόντωσης των διαφορετικών ανθρώπων, πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε δεινά την ανθρωπότητα. Ως κατάληψη Ελαία συμμετέχουμε στην συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων μέχρι να φύγουν απο τον τόπο στον οποίο άλλωστε δεν επέλεξαν να μείνουν.


Η Αλληλεγγύη ειναι το όπλο μας 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, μη αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις της, μετέφερε την παραμονή του κύριου όγκου των προσφύγων στις χώρες εισόδου των.
ΕΛΛΑΔΑ
3η ΔΙΑΛΕΞΗ/ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τετάρτη, 27/01/2021, ώρα 6.30-9.00 μ.μ. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live steaming από την σελίδα f/b: @collaborativeterra.net
ΕΛΛΑΔΑ
3η, ON LINE, ZOOM ΑΝΟΙΧΤΗ, ΔΙΑ-ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ, την Τετάρτη, 27/1/21, στις 6.30μμ
ΕΛΛΑΔΑ
Οι άστεγοι συνάνθρωποί μας που ζουν στους δρόμους της Αθήνας και των γύρω περιοχών, έχουν να αντιμετωπίσουν τις πλέον δύσκολες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πανδημίας αλλά και του χειμώνα.
ΕΛΛΑΔΑ
Mε την τεχνική υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, οργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις από πολίτες είτε της Αττικής, είτε της ορεινής Αχαΐας & είτε των Σερρών για το «ΟΡΑΜΑ των αγροτικών περιοχών 2040».
ΕΛΛΑΔΑ
Το 2008 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του πολιτικού-πολιτιστικού -οικονομικού-κοινωνικού -τεχνολογικού χώρου στον δυτικό κόσμο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x