A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εγκαύματα από τον ήλιο και πρώτες βοήθειες!

Ωραία, τον απολαύσατε τον ήλιο αλλά λίγο τσουρουφλιστήκατε! Είτε ήταν πολύ δυνατός, είτε το αντηλιακό δεν ήταν αυτό που έπρεπε, είτε περνούσατε καλά και μείνατε περισσότερη ώρα…
 
Μπορεί βέβαια να θέλατε να αποκτήσετε χρώμα «στα γρήγορα» και την πατήσατε!


 
Ωραία… Τι κάνουμε τώρα;
 
Μπορείτε βέβαια να πάτε σε ένα φαρμακείο ή στις πρώτες βοήθειες, σε νοσοκομείο ή σε Κέντρο Υγείας, αλλά ας ξεκινήσουμε από τις πρώτες βοήθειες στο σπίτι.
 
Με τα εγκαύματα μπορείς να χαλάσεις τις διακοπές, όχι μόνον λόγω πόνου αλλά –κυρίως – γιατί την επομένη θα πρέπει να εμφανιστείτε στην παραλία με μακρύ παντελόνι ή παρεό και μακό με μανίκια…
 
Σύμφωνα με τους δερματολόγους η έκθεση στον ήλιο χωρίς σωστές προφυλάξεις μπορεί να προκαλέσει από ελαφρύ μέχρι πολύ σοβαρό έγκαυμα, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.
 
Το έγκαυμα μπορεί να παρουσιαστεί σε μέρη που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, πλάτη, πόδια αλλά ακόμα και στα αυτιά και τα χείλη.
 
Μην σας ξεγελάσουν οι συννεφιασμένες μέρες, καθώς μέχρι το 80% των ακτίνων UV περνά από τα σύννεφα!


 

Ας ξεκινήσουμε από τα συμπτώματα και τα είδη των εγκαυμάτων:
 
Ανάλογα του βαθμού του ηλιακού εγκαύματος είναι και τα συμπτώματα.
 
Τα πιο χαρακτηριστικά είναι:
* Απλό τοπικό κοκκίνισμα
* Οίδημα
* Δημιουργία φυσαλίδων και έντονος πόνος
* Ρίγη
* Πυρετός
* Ναυτία
* Πονοκέφαλος
* Συμπτώματα ίωσης
* Απολέπιση, ακόμη και ουλές μετά από 4-7 ημέρες από την έκθεση
* Εξάνθημα


 
Όσον αφορά τις βαθμίδες είναι δύο:
 
1ου βαθμού: Κοκκίνισμα του δέρματος με συνοδεία καψίματος και ήπιου πόνου, λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.
 
2ου βαθμού: Έντονο κοκκίνισμα συνοδευόμενο από πρήξιμο και φουσκάλες.


 
«Πρώτες Βοήθειες»:
 
1. Στην περίπτωση εγκαύματος πρώτου βαθμού πρέπει να ξεπλύνει το σημείο με άφθονο κρύο νερό,  να απομακρυνθεί από τον ήλιο πηγαίνοντας σε σκιερό ή κλειστό χώρο και να αποφύγει την έκθεσή του τις επόμενες ημέρες
Τις περιοχές που έχουν πληγεί όπου ενδεχομένως έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, πρέπει να τις σκουπίσει με καθαρές γάζες , χωρίς τρίψιμο (ταμποναριστά).


Πρέπει επίσης να πιει αρκετά υγρά χωρίς ζάχαρη, αποφεύγοντας έτσι την αφυδάτωση και βέβαια στα υγρά δεν εννοούμε το… αλκοόλ!


Καλό είναι να τοποθετεί κομπρέσες πάνω στα σημεία του εγκαύματος


Οφείλει επίσης να βάλει καταπραϋντικές κρέμες και στη συνέχεια ενυδατικές για να αποφύγει τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα.
 
Μην ξεχάσει να φορέσει άνετα και απαλά ρούχα, αποφεύγοντας τα στενά και εφαρμοστά αλλά και τα συνθετικά υφάσματα.
 
Πάρτε παυσίπονο για να μετριάσετε τον πόνο και αν έχετε πονοκέφαλο, ξαπλώστε σε ένα δροσερό ήσυχο μέρος για να ηρεμήσετε.


 
2. Στην περίπτωση τώρα  που έχει συμπτώματα του 2ου βαθμού θα πρέπει πλέον να επισκεφθεί δερματολόγο ο οποίος μπορεί να συστήσει ακόμα και νοσηλεία.


 
Για να αποφύγεις τα εγκαύματα:
 
Για να επιτύχει κάποιος ασφαλές μαύρισμα χωρίς εγκαύματα θα πρέπει, σύμφωνα με τους δερματολόγους να:
 
Να αποφεύγει την απευθείας έκθεση στον ήλιο 11.00 – 16.00.
 
Να χρησιμοποιεί πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας >30 SPF και ανάλογα με τον τύπο δέρματος, να το ανανεώνει τουλάχιστον ανά δίωρο, αλλά και αφού βγει από το νερό ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
 
Να χρησιμοποιεί αντηλιακό όταν κάθεται κάτω από ομπρέλα ή δέντρο, καθώς τόσο η άμμος, όσο και η θάλασσα αντανακλούν πάνω από το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου.
 
Να κάνει χρήση γυαλιών, καπέλου και μπλούζας με μακρύ μανίκι – πάντα όμως και με τη χρήση αντηλιακού.
 
Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι τα μέρη σε μεγάλο υψόμετρο είναι πιο επικίνδυνα, γιατί εκεί η αραιή ατμόσφαιρα επιτρέπει πιο εύκολα την βλαβερή ακτινοβολία να περάσει.
 
Να κάνει χρήση αντηλιακών ευρέος φάσματος UVA+UVB
 
Είναι λογικό να χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα δέρματα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ή έχουν εκτεθεί στο ηλιακό φως αρκετά, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.
 
 
Οι δερμοτολόγοι συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά γιατί όπως λένε πάνω από το 50% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο στη ζωή του, το δέχεται μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων».
 
 
   

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Οι λουόμενοι έκαναν μια βουτιά ή είχαν την ευκαιρία για μια βόλτα στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα σήμερα, πολλοί φορώντας μάσκες, καθώς η παραλία άνοιξε ξανά για το κοινό, για πρώτη φορά μετά το lockdown
ΝΕΑ
Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τρεις κορωνοϊούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν δείξει ότι αυτοί οι ιοί παρουσιάζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα.
ΝΕΑ
Αν το δέρμα σας έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στο σολάριουμ ή και τα δύο, πρέπει να προστατευθείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία.
ΝΕΑ
Για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση ο ήλιος είναι ευεργετικός, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες. 
ΝΕΑ
Παγωμένα ή απλά δροσερά είναι καλύτερα να καταναλώνονται τα υγρά τις ημέρες με μεγάλες θερμοκρασίες;
ΝΕΑ
Στο αίμα περνούν υψηλές συγκεντρώσεις χημικών από τα αντηλιακά μετά από μια μόλις ημέρα χρήσης, όπως υποστηρίζει πιλοτική έρευνα που διενεργήθηκε 
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x