A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

The Guardian: υποκατάσταση ελληνικού κράτους πρόνοιας από τον George Soros

του Γιάννη Μιχελή

πηγή: http://greeklish.info/gr
φωτο: Flickr © JimRogers Fan

Απουσία του ελληνικού κράτους πρόνοιας, ο πασίγνωστος μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σόρος (George Soros), ως υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποφάσισε να αδράξει τα ηνία της κατάστασης και να ιδρύσει ο ίδιος, σύμφωνα με την βρετανική Guardian, μία σειρά από “κέντρα αλληλεγγύης” για όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση στην χώρα.


Τα εγκαίνια του πρώτου κέντρου αλληλεγγύης θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς επειδή κάποιες γειτονιές της θυμίζουν όλο και περισσότερο το εβραϊκό γκέτο της Βουδαπέστης, το οποίο εγκατέλειψε ο George Soros σε ηλικία 17 ετών μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης διόλου κολακευτικές δηλώσεις της κας Αλίκης Μουρίκη, κοινωνιολόγου στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία η “Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε “αποτυχημένο κράτος”, αφού λόγω περικοπών στον εθνικό προϋπολογισμό, το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να παρέχει τις βασικές παροχές προς τους πολίτες του”. Αποτελεί λυπηρή διαπίστωση η χρήση για ευρωπαϊκό κράτος ενός τέτοιου όρου της Πολιτικής Επιστήμης, ο οποίος χρησιμοποιούταν αποκλειστικά για χώρες σε άλλες ηπείρους.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζωρτζ Σόρος έδειξε το φιλανθρωπικό του πρόσωπο προς της Ελλάδα. Τον περασμένο χειμώνα είχε δωρίσει πετρέλαιο θέρμανσης αξίας $1 εκ. σε διάφορα σχολεία της Νάουσας που στερούνταν θέρμανσης, μετά από δραματική έκκληση του δημάρχου της πόλης. Ειδικότερα μετά το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργείων Λαναρά, οι εδώ και χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι κάτοικοι της πόλης πιθανώς να μην έχουν ούτε κουβέρτες για να ζεσταθούν. Όπως και να έχει, το συμβολικό κλείσιμο των 54 σχολείων του Δήμου Ναούσης φαίνεται πως άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του Τζωρτζ Σόρος, αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο Τάσο Καραμπάτο “μόνο αυτόν τον μήνα προμηθευτήκαμε 20,000 τόνους πετρελαίου”.  Σε μία άλλη σκηνή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αρθρογράφος μας ενημερώνει πως η κατάσταση ήταν τόσο δραματική στα Μέσα μεταφοράς του Νομού σε σημείο που καθηλώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο τα σχολικά λεωφορεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές να διανύουν καθημερινά με τα πόδια την απαιτούμενη απόσταση.

Παρόλα αυτά, κάποιοι τοπικοί φορείς δεν ήταν πεπεισμένοι για τα αγνά κίνητρα του 83χρονου επενδυτή, πιθανώς ενθυμούμενοι πως ο ίδιος ή νεοφιλελεύθεροι ομοϊδεάτες του συχνά παρομοιάζουν το κράτος πρόνοιας με άλλη μία δαπάνη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν είχε κάποια εξήγηση και απλά ευχήθηκε κατά τα εγκαίνια του πρώτου κέντρου αλληλεγγύης “να υπήρχαν κι άλλοι Έλληνες της διασποράς ή εφοπλιστές που να ακολουθούσαν το ίδιο παράδειγμα”. Στον ίδιο τόνο και η Αλίκη Μουρίκη, η οποία κατηγόρησε την εγχώρια ελίτ για πλήρη έλλειψη συμπόνιας αφού “προτιμούν να αγοράζουν έργα τέχνης για να εμπλουτίσουν τις ιδιωτικές συλλογές τους ή να πραγματοποιούν ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό παρά να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη”.

Προς το τέλος του άρθρου και προφανώς σε άλλη μία κρίση φιλανθρωπίας ο Σόρος δίνει αφιλοκερδώς τη συμβουλή του για την έξοδο από την κρίση: “Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της», για να προσθέσει πως αν “το ελληνικό δημόσιο απλά δεν το αποπλήρωνε” και σε συνδυασμό “πως πλέον ένα μεγάλο μέρος του χρέους είναι πλέον στην κατοχή των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων”, τότε “η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα αφού το ιδιωτικό κεφάλαιο θα ερχόταν στη χώρα”. Προς το παρόν κάτι τέτοιο μοιάζει με παραμύθι που διηγούμαστε στα μικρά παιδιά γύρω από τη σόμπα, όσο αυτή διαθέτει ακόμα πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Με πρώτη ματιά, το Κράτος Δικαίου φαντάζει είτε ως μια ακόμη δυσνόητη έννοια, είτε ως εξωραϊσμός της εξουσίας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σε συνήθεια έχει αρχίσει να εξελίσσεται η ακύρωση πτήσεων αεροπορικών εταιρειών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Εμείς «δεν ανεβήκαμε στα κάγκελα», όταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, ζήτησε να εκτίσει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, ούτε όταν μετά από μόλις 6 χρόνια, αποφυλακίστηκε. 35 χρόνια μετά, οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα, προετοιμάζουν την φυσική εξόντωση (δια παραλείψεως) του απεργού πείνας, κρατούμενου, Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητά την εφαρμογή ενός άδικου νόμου.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν είναι υπερήφανος για «τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης»: «Α, πείτε ότι δεν είστε υπερήφανος γι αυτό, εγώ θα αυτομαστιγωθώ για το Paris Match, που δεν ήταν η καλύτερη στιγμή μου».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφουμε Πολιτεία και όχι Κράτος. Το Κράτος είναι οργανωμένη πολιτική οντότητα. Το κράτος στα αρχαία ελληνικά κείμενα σήμαινε "δύναμη".
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Συζητάμε με τον πρόεδρο της Public Issue, Γιάννη Μαυρή για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική και κοινωνική συγκυρία, το ρόλος των κινημάτων διαμαρτυρίας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x