A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε κανέναν ενδεχόμενο για το μέλλον

Εφ’ όλης της «ελληνικής» ύλης συνέντευξη έδωσε στην τηλεόραση του ZDF ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Δεν απέκλεισε οποιαδήποτε εξέλιξη για το μέλλον, θεωρεί πως η Ευρώπη ήταν γενναιόδωρη απέναντι στην Ελλάδα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης και απέκλεισε ενδεχόμενο παραίτησης.
 
Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, σημειώνοντας ότι τα 32,5 χρόνια που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελούν το ανώτατο όριο.
 
«Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. Περισσότερο καθοριστικό όμως είναι το πόσο πρέπει μια χώρα κάθε χρόνο να πληρώνει για τόκους και αποπληρωμή του χρέους. Εδώ λέγεται ότι, αν συνολικά αυτά τα δύο δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό είναι ακόμη βιώσιμο. Και αυτό το όριο η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα το υπερβεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
 
Όπως σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πάνω σε αυτή τη βάση οι θεσμοί και μετά το Eurogroup θα μιλήσουν τον Οκτώβριο με το ΔΝΤ, ενώ «θα δούμε αν τα πρώτα μέτρα, τα οποία θέλουμε να λάβουμε ήδη αυτή την εβδομάδα, θα οδηγήσουν την οικονομία έξω από αυτή την στασιμότητα που δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης από την αρχή του έτους».
 
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα καταλήξουμε σε κοινή αξιολόγηση και ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως το έχουμε καθορίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση». Υπάρχει ακόμη «κάποιο περιθώριο, τα 32,5 χρόνια δεν είναι το απόλυτο ανώτατο όριο, αλλά είναι σαφές και ότι ούτε τα 100 χρόνια θα ακούγονταν πειστικά», πρόσθεσε.
 
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία εξέλιξη για το μέλλον»
 
Ερωτηθείς αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε το σκεπτικό του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι τέτοιο που θα πρέπει κανονικά να φέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς τις εγγυήσεις του ΕΜΣ».
 
Τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία εξέλιξη για το μέλλον», για να επισημάνει ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε αξιόπιστα είναι ότι αυτό που κάνουμε τώρα εδώ, αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα και το οποίο ήδη έχει υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό μέσω αποφάσεων της Βουλής, έχει υπολογιστεί σοβαρά».
 
Κληθείς να απαντήσει τι τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί τώρα να εμπιστευθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για «αξιοσημείωτες αλλαγές» και πρόσθεσε: «Εκτός αυτού, φτιάξαμε το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως και στο παρελθόν, να κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά την υλοποίηση των υποσχέσεων. Για αυτό πάντα θα πηγαίνει βήμα-βήμα. Και είδατε ότι υπήρξαμε συνεπείς όταν λέγαμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν θα ολοκληρωθεί. Αυτό θα ισχύει και για το μέλλον. Αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευθεί, τότε δεν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα».
 
«Όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες»
 
Ακόμη και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, είχε μείνει έκπληκτος από το γεγονός ότι 15 υπουργοί ήταν της ίδιας άποψης με τον γερμανό υπουργό και μόνο τρεις είχαν διαφορετική άποψη. «Δεν φέραμε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι η Ευρώπη βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη και ότι πρέπει να τηρούμε κανόνες που έχουμε συμφωνήσει οι ίδιοι. Όταν δεν το κάνουμε, υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη και τότε χάνουμε την στήριξη για την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όχι μόνο σε μια χώρα, αλλά σε όλες», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντα;: «Φανταστείτε τη μέρα που διεξήγαγε η Ελλάδα το δημοψήφισμα – το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε ως αποτέλεσμα το αντίθετο από αυτό που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση – να είχαμε κάνει και στα υπόλοιπα 18 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δημοψηφίσματα για το ίδιο θέμα. Όχι. Εάν η Ευρώπη θέλει να εκπληρώσει την αποστολή της, πρέπει να πιέσουμε ώστε όλοι να τηρούν τους κανόνες και τις συμφωνίες. Όποιος δεν μπορεί, τον βοηθούμε. Αλλά πρώτα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει αυτό που μπορεί».
 
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη
 
Ερωτηθείς σχετικά με την καλύτερή ανάμνησή του από την συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι είχε «πολλές καλές συζητήσεις μαζί του» και σημείωσε ότι θα αναφερόταν με κάποια χαιρεκακία στο γεγονός ότι «στο τέλος της καριέρας του ως μεγάλου σταρ των μίντια, τρία μεγάλα γερμανικά περιοδικά του αφιέρωσαν ταυτόχρονα τα κεντρικά τους θέματα – αυτό δεν ήταν καλό, ούτε για τα περιοδικά».
 
Για την Άνγκελα Μέρκελ
 
Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε κάποια στιγμή να παραιτηθεί λόγω διαφωνίας με την Άγκελα Μέρκελ στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για παρανόηση των ΜΜΕ: «Δεν σκέφτηκα την παραίτηση. Πρέπει απλώς να διαβάζει κανείς το τι έχει ειπωθεί και να μην μεταδίδει λάθος ειδήσεις ή λάθος ερμηνείες. Ετέθη το ερώτημα αν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν την ίδια άποψη. Εγώ είπα ότι ο καθένας έχει την δική του ευθύνη, αλλά βεβαίως η καγκελάριος είναι η καγκελάριος. Οι αποφάσεις διαμορφώνονται από κοινού. Αυτή είναι η αποστολή των υπουργών, αλλά αν δεν μπορεί κάποιος να το στηρίξει, δεν χρειάζεται να συμμετέχει. Είμαι με μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτή την κυβέρνηση και ποτέ δεν είπα κάτι διαφορετικό».
 
Σχολιάζοντας τέλος τον χαρακτηρισμό «καγκελάριος της λογικής» που του αποδόθηκε από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Μάλλον κάτι δεν κατάλαβαν σωστά. Η καγκελάριος είναι η Άγκελα Μέρκελ και είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και εξαιρετικά σεβαστή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου: Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι' αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν.
ΝΕΑ
Ο επικεφαλής του πανίσχυρου αμερικανικού λόμπι που πυροβολεί ελέφαντα στην Μποτσουάνα. υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν ΛαΠιερ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μετά την προβολή
ΝΕΑ
Η χθεσινή μέρα έκλεισε στους 1.024.150 εμβολιασμούς, ενώ ο συνολικός αριθμός προγραμματισμένων ραντεβού είναι 1.450.00
ΝΕΑ
Υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναστέλλεται η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
ΝΕΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, έντονα στρεσαρισμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέρρευσε λιπόθυμος μπροστά στα μάτια της συζύγου του.
ΝΕΑ
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x