A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Χαράς Ευαγγέλια – Η Bundestag ΕΝΕΚΡΙΝΕ το 3ο Μνημόνιο!

Με ψήφους 425 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ESM και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Η ομιλία του Β. Σόιμπλε: Νέα αρχή για την Ελλάδα- Όχι στο κούρεμα
 
Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγηση του, στην έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα.
 
Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αναγκαία η ταχύτατη ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα που προκάλεσε το capital control. Σύμφωνα με την εισηγητική ομιλία του Σόιμπλε, οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα θα δίνονται βήμα προς βήμα και εφ όσον το πρόγραμμα υλοποιείται.
 
Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέα αρχής, ανέφερε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθαριζοντας ότι δεν προβλέπεται κούρεμα του ελληνικού χρέους.
 
Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του με θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο.Σοσιαλδημοκράτες: Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας
 
«Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στη Bundestag, σηματοδοτώντας τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο, το οποίο, όπως είπε, «για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».
 
Ο κ. Όπερμαν αναφέρθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.
 
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. «Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.
 
Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, «όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους». «Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται, τελικά, για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», υπογράμμισε σχετικά και αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.


«ΟΧΙ» στο 3ο Μνημόνιο από το Die Linke
 
Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.
 
«Δίνουμε λεφτά για τους τραπεζίτες αντι να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν και αυτά τα δάνεια τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα. Aν καταστρέφουμε τους άλλους, καταστρέφουμε τη Γερμανία. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι χώρες σαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία θα βοηθηθούν για να σταθούν στα πόδια τους. Η Ελλάδα να μπορεί να κάνει επενδύσεις στην παιδεία, στην ηλιακή ενέργεια, στον τουρισμό», δήλωσε στη Bundestag.
 
«Αντίθετα η μείωση στην κοινωνική πρόνοια, η μείωση στην αγοραστική δύναμη σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα εισπραχθούν λιγότεροι φόροι, δεν θα μπορούν να αγοράσουν, να καταναλώσουν να επενδύσουν. Δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια. Δίνετε μεγαλύτερη άνεση σε απολύσεις αυτό δεν είναι σωστό. Και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ντε φακτο λάθος, δεν λειτουργούν ούτε σε μας».
 
Έφερε ως παράδειγμα το εξής παράδοξο. «Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα δίνονται στη Fraport, που είναι γερμανική εταιρεία του δημοσίου, δηλαδή ιδιωτικοποιούνται τα 14 ελληνικά αεροδρόμια υπέρ του γερμανικού δημοσίου σε τιμές τάμπινγκ. Όσο για το στόχο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, δεν θα πιάσει ποτέ η Ελλάδα αυτά τα χρήματα, δεν θα τα βρει ποτέ».
 
Τέλος στηλίτευσε τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της χώρας καθώς όλα θα πρέπει να περνούν από την έγκριση της Γερμανίας ακόμα και  οι άνθρωποι σε οικονομικούς οργανισμούς, «πως θα καταπολεμηθεί η διαφθορά έτσι;».
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Ο επικεφαλής του πανίσχυρου αμερικανικού λόμπι που πυροβολεί ελέφαντα στην Μποτσουάνα. υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν ΛαΠιερ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μετά την προβολή
ΝΕΑ
Η χθεσινή μέρα έκλεισε στους 1.024.150 εμβολιασμούς, ενώ ο συνολικός αριθμός προγραμματισμένων ραντεβού είναι 1.450.00
ΝΕΑ
Υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναστέλλεται η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
ΝΕΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, έντονα στρεσαρισμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέρρευσε λιπόθυμος μπροστά στα μάτια της συζύγου του.
ΝΕΑ
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων
ΝΕΑ
Πώς θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός στα 90 μεγάλα κατοικημένα νησιά;
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x