A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Διακόπτει τις εργασίες η Ελληνικός Χρυσός και προσφεύγει στην δικαιοσύνη. Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι

Διακόπτει τις εργασίες η Ελληνικός Χρυσός και προσφεύγει στην δικαιοσύνη. Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοιΤην άμεση διακοπή των εργασιών στα υποέργα "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών" και "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας όπως και του έργου "Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας" αποφάσισε η Ελληνικός Χρυσός, μετά από την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να ανακαλέσει τις άδειες τεχνικών μελετών λόγω παράβασης των όρων.


Η Eldorado Gold, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, προχωρά στην αναστολή όλων των εργασιών της σε Στρατώνι, Σκουριές και Ολυμπιάδα, μετά την απόφαση του Υπουργείου.

Η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα.


Σε ανακοίνωσή της Ελληνικός Χρυσός αναφέρει πως "αναγκάζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των εργαζόμενών της στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία. Σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυσή τους" σύμφωνα με ο δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής."


Ο Πολ Ράιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός δηλώνει σχετικά: "Αυτή η απόφαση είναι επιζήμια και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία. Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το Υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεών του. Ελπίζουμε ειλικρινά στην συνέχιση της δραστηριότητάς μας στην Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον - κατά προτίμηση όμως μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης του Υπουργείου παρά μιας δικαστικής απόφασης".


Η απάντηση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


"Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις ομηρίας για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές για τη συμμόρφωση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της.


Το υπουργείο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", - όσο και της μητρικής "EldoradoGold" - να απαντήσει στα ζητήματα που σχετίζονται με συμβατικές υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Η συγκεκριμένη, εχθρική προς τους εργαζόμενους, ενέργεια, συνεχίζει το υπουργείο, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της "Ελληνικός Χρυσός" για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.


H εταιρεία είχε προθεσμία τριών ετών για να δοκιμάσει επιτόπου την προτεινόμενη - από την ίδια - μεταλλουργική μέθοδο flashsmelting.

Αντί να υλοποιήσει αυτή την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, προτίμησε να παρουσιάσει ξανά πορίσματα εργαστηρίου του εξωτερικού, τα οποία είχε προσκομίσει και στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών της με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως έθεσε ως όρο να πραγματοποιηθούν επιτόπιες δοκιμές.

Τον όρο αυτόν, ουδέποτε προσέβαλε ή αμφισβήτησε με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία.


H εταιρεία επιμένει να μην απαντά επί του συγκεκριμένου, παρ’ ότι της είχε ζητηθεί επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται στους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών.

Στη βάση αυτή, η υποχρέωση ελέγχου από το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να θεωρείται εχθρική ενέργεια, ούτε είναι δυνατόν οι παραβιάσεις των σχετικών όρων να μην προκαλούν την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων.


Η απόφαση του υπουργού σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της.


Η επίκληση αυτής της απόφασης, ώστε να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση "ομηρίας" τους σχεδόν 2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί.

Πότε, τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε τους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν".


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ανακοίνωση του SOS Τροχαία Εγκλήματα σε σχέση με τη μεθόδευση του Δήμου Αθηναίων για την "νομιμοποίηση" της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης νερού με νέες υδρομαστεύσεις στο Πήλιο
ΕΛΛΑΔΑ
Παραδόσεις προϊόντων χωρίς μεσάζοντες πόρτα-πόρτα μέσω του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους δικαστές στη δίκη της Χρυσής Αυγής
ΕΛΛΑΔΑ
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 στη Χίο είχαμε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα με θύμα οδηγό ηλεκτρικού πατινιού.
ΕΛΛΑΔΑ
Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το νέο βιβλίο από τους Ρόμπερτ Πολίν και Νόαμ Τσόμσκι "Κλιματική κρίση καί παγκόσμια πράσινη ανάπτυξη"
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x