A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το αντίβαρο της Κοινωνικής Οικονομίας στις υφεσιακές πολιτικές. Του Ευάγγελου Σπινθάκη

ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 ΣΤΙΣ ΥΦΕΣΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

 

Η σημερινή κατάσταση

Προσφάτως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της  κοινωνικής οικονομίας στην λιτότητα και στην ύφεση, πέρα από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την κρατική γραφειοκρατία. Γνωρίζουμε επίσης ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στο πρόγραμμά του την κοινωνική οικονομία ως βασικό πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).

Στο επτάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό καθώς η κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το πρόβλημα όμως της υστέρησης της χώρας για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν είναι μόνο η μονομερής ενασχόλησης των κυβερνήσεων, αλλά και όλων των κομμάτων τα τελευταία 5 χρόνια με τις μνημονιακές πολιτικές.

Τα αίτια

Τα αίτια είναι βαθύτερα και συνοψίζονται ως εξής.

·         Τεράστιο θεσμικό έλλειμμα,

·         απουσία κοινωνικού υποκειμένου και

·         η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Γιατί η κοινωνική οικονομία πρέπει να συμβαδίζει με την αναγνώριση του ρόλου της κοινωνίας πολιτών και τη διαμόρφωση αντίστοιχης πολιτικής στα κόμματα. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει αναγνωρίσει, δεν έχει μελετήσει και δεν έχει εντάξει στην οργανωτική του δυναμική, την εκπροσώπηση και την έκφραση των κινημάτων της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών. Τα κόμματα δυστυχώς κυριαρχούνται από παραδοσιακές συνδικαλιστικές κρατικές συντεχνίες ή/και από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις

Για να υπάρξει ουσιαστική πολιτική για την κοινωνική οικονομία πρέπει καταρχήν:

·         οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας να εκπροσωπούνται και σε πολιτικό επίπεδο,

·         να σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης, μια στρατηγική για την ορθή και αποτελεσματική ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας,

·         να διατεθούν οικονομικοί πόροι όπως συμβαίνει και για κάθε άλλο τομέα επιχειρηματικότητας.

 

Με άλλα λόγια είναι αδύνατον να υπάρξει κοινωνική οικονομία χωρίς την κοινωνία και τους ανεξάρτητους (από το κράτος και από την αγορά) θεσμούς της. Διαφορετικά θα ξαναδούμε τα φαινόμενα μιας ψευδεπίγραφης κατάστασης όπου από το αρμόδιο Υπ. Εργασίας όπου κατασπατάλησε τα τελευταία 25 χρόνια, τεράστιους οικονομικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σε υποτιθέμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Αν αυτές οι βασικές αλήθειες δεν γίνουν γνωστές, αν δεν στιγματιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, ΔΕΝ μπορούν να οικοδομηθούν νέες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης, απαραίτητοι και δομικοί όροι για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Να εμπιστευτούν τα κόμματα την κοινωνία των πολιτών

Καλούμε τον κ. Τσίπρα και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων που συμμερίζονται την ανάγκη ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και του τρίτου τομέα της οικονομίας, να  ανοίξουν τον πολιτικό διάλογο και να εντάξουν στα προγράμματά τους τις αναγκαίες πολιτικές. Τους καλούμε να εμπιστευτούν τους αυθεντικούς φορείς που εκφράζουν το σύνολο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.

Ευάγγελος Σπινθάκης, για το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Βιώνουμε εποχές όπου η παρατεταμένη κρίση μοιάζει με Λερναία Ύδρα και κανείς δεν γνωρίζει πώς κι αν ο σύγχρονος άνθρωπος θα καταφέρει, ως άλλος τεχνοκράτης Ηρακλής, να θάψει το «αθάνατο κεφάλι» της, ώστε να σταματήσει την αναπαραγωγή της
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Παυλάκης - Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η δημιουργία εργοστασίων καύσης – ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ), προωθείται πανελλαδικά εδώ και χρόνια.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη μελέτη της σχέσης μεταξύ ανεργίας και θνησιμότητας, διαπιστώνεται ότι η ανεργία αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 63%.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ένας σύμμαχος γειτονικός και φίλος λαός με χαρακτηριστικά που περισσότερο μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν, έχει πληγεί με πρωτοφανή σφοδρότητα φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες από τσουναμι σε παραλία γεμάτη κόσμο.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Θα μπορούσαμε όμως εμείς οι σύγχρονοι είλωτες να οργανώσουμε την σκέψη μας και να απαντήσουμε στα θεμελιώδη ερωτήματα που προκύπτουν για την συνέχιση της ζωής στον πλανήτη γη; Γιατί πάντα μία σωστή απάντηση, προϋποθέτει ένα σωστό ερώτημα…
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ