A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Στ. Θεοδωράκη

Έχω την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αlpha».

«Πρέπει να λογοδοτήσω στους πολίτες, καθώς εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «έχω ήσυχη την συνείδησή μου».

«Ζητώ από τον ελληνικό λαό να κριθώ για το τι έκανα, τι μπορούσα να κάνω και τι οραματίζομαι να κάνω» υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά.  

«Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» συνέχισε, αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Στ. Θεοδωράκη» ξεκαθάρισε.

Την απόφαση για τις εκλογές, δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση της συμφωνίας, την είχα λάβει από την 12η Αυγούστου, αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας.

Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση στα όρια, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι ορισμένοι επιχείρησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Έδωσα μάχη μέτρο προς μέτρο εντός ενός πλαισίου, όπου η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είχε τη θέληση να εκδικηθεί, εξήγησε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ε.Ε. για έλλειμμα Δημοκρατίας. 

«Ήξερα ότι υπήρχε η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά ουδέποτε πίστεψα ότι όντως θα συμβεί» υπογράμμισε παράλληλα ο Πρωθυπουργός. 

«Εάν είχα φύγει από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, την επόμενη ημέρα θα ήμουν αντιμέτωπος με μία κρίση, η οποία ενδεχομένως να οδηγούσε και στον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δηλώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν «επιλογή ευθύνης»

Σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη, διαμήνυσε ότι θα συνεπαγόταν μία ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. «Είμαι περήφανος για την επιλογή της μη εξόδου από το ευρώ» διαβεβαίωσε.

«Το “όχι” στο δημοψήφισμα το έκανα “ναι” σε μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε στην αρχή, στα χέρια μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Αναφερθείς στο εθνικό νόμισμα, ξεκαθάρισε ότι η δραχμή δεν αποτελεί μία επαναστατική επιλογή, καθώς συνεπάγεται την εσωτερική υποτίμηση της χώρας. «Εκτός Ευρωζώνης μην νομίζετε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη για τα λαϊκά στρώματα» συνέχισε.

«Δεν είχαμε ποτέ ως σχέδιο τη δραχμή» ξεκαθάρισε εν συνεχεία, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ανέμενε τη σθεναρή συσπείρωση των Ευρωπαίων στα σχέδια της Ελλάδας για αλλαγή της Ευρώπης. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαθιά αλλαγή της Ευρώπης. Η συμφωνία μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να χτίζουμε νέες συμμαχίες, υπερθεμάτισε, ενώ τόνισε ότι «θα τους κάναμε τη χάρη, εάν απορρίπταμε τη συμφωνία».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο». Στην αρχή έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διαπραγμάτευση, αλλά σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του, συνέχισε, τονίζοντας ότι ως οικονομολόγος έχει σπουδαίες περγαμηνές.   Όπως εξήγησε, «ο Γιάνης είχε τη λογική να ρισκάρει τη χώρα για να κερδίσουμε στη διαπραγμάτευση».    

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, παλεύοντας να την αλλάξουμε, αλλά ποτέ δεν θα υιοθετήσουμε τη λογική της» αποσαφήνισε παράλληλα. 

«Δεν καταλαβαίνω όταν κάποιοι λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η δύσκολη περίοδος εφαρμογής των μέτρων θα είναι το πρώτο έτος.

Αναφερόμενος στο «mail Χαρδούβελη», εξήγησε ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε 20 δισ. ευρώ, λόγω της δραστικής μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η εναλλακτική της συμφωνίας είναι η οικονομική καταστροφή, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας ωστόσο, ότι τα μνημόνια έχουν λάθος συνταγή, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση.

«Θα ήταν καλύτερα να μην εφαρμόσουμε το νέο μνημόνιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την επιθυμία της νέας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν αλλάξει η ίδια» έσπευσε να διευκρινίσει.

«Κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σ’ εμένα και τη μάχη των επτά μηνών τις αμαρτίες 40 ετών» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, καθιστώντας αναγκαία τη δυνατότητα διακυβέρνησης, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες μάχες. 

Σχολιάζοντας το ζήτημα του χρέους, κατέστησε σαφές ότι η αναδιάρθρωσή του, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του, θα συνιστά το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις αγορές, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. 

Εάν ήταν στο χέρι μας θα προχωρούσαμε σε κοινοπραξίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε, ενώ κατήγγειλε ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε τόσα χρόνια με λογική ξεπουλήματος. Το νέο Ταμείο, διευκρίνισε, θα λειτουργεί με στόχο την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ήταν ρητή προϋπόθεση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι το τίμημα είναι σχετικά καλό (1,2 δισ. ευρώ).

Αναφερθείς στην αποχώρηση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι «με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος», αν και διευκρίνισε, ότι «δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη». Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας, επισήμανε, κληθείς να σχολιάσει για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αξίζουν τα εύσημα για τη συμφωνία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, πρέπει να παραδεχθώ, ότι αρχικά αδικήθηκε από τις επιλογές μου», ξεκαθάρισε, σπεύδοντας να καταστήσει σαφές ότι θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.   

To βάρος της ιστορίας είναι μεγάλο, συνέχισε, τονίζοντας ότι μόνο εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε να το σηκώσουμε. Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου, αποσαφήνισε εν συνεχεία. 

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα για να την διαγνώσουμε και να την αλλάξουμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Είχε μεγάλη αντιδικτατορική δράση, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Πρώην βουλευτής και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου
ΕΛΛΑΔΑ
Τα στοιχεία φέρνουν πρώτους τους πολίτες 50-54 ετών, η ηλικιακή ομάδα που ακολουθεί είναι των 45-49 ετών
ΕΛΛΑΔΑ
Τον ξέρω καλύτερα από όλο τον κόσμο, εγώ τα γνώριζα και ήταν θέμα χρόνου να γίνουν όλα όσα συνέβησαν. Σκηνοθέτησε τη ληστεία στο σπίτι μου, όπως τώρα σκηνοθέτησε τις επιθέσεις εις βάρος του.
ΕΛΛΑΔΑ
Το Μητρώο Παραβατών. Η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων. Διαδικασία αποχώρησης του ζώου συντροφιάς
ΕΛΛΑΔΑ
Καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
ΕΛΛΑΔΑ
Ευχάριστα είναι τα νέα για τον πρώην ευρωβουλευτή των Oικολόγων, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» του δήμου Θεσσαλονίκης
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x