A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Απολογισμός της συνάντησης για τη Δικτύωση των οικοκοινοτήτων - εγχειρημάτων αυτάρκειας στο Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ

Απολογισμός της συνάντησης για τη Δικτύωση των οικοκοινοτήτων - εγχειρημάτων αυτάρκειας στο Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ


Απολογισμός της Καλοκαιρινής Συνάντησης και της Συνάντησης για τη Δικτύωση στην Ελλάδα – Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ – Αύγουστος 2015 – Skala Ecovillage


Την επόμενη Κυριακή, 20 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν και πάλι εκλογές στην Ελλάδα. Αφού ο Τσίπρας έβαλε την Ελλάδα στο τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης και τα περαιτέρω δραστικά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τους ανθρώπους, το πολιτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί σε δύο μέρη.

Η απαίτηση μιας ριζικής αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων της υγείας, της πρόνοιας, των συντάξεων και της φορολογίας, που ήταν ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωζώνη, φέρνουν πολλούς από τους ανθρώπους σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση…


Απολογισμός της Καλοκαιρινής Συνάντησης και της Συνάντησης για τη Δικτύωση στην Ελλάδα – Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ – Αύγουστος 2015 – Skala Ecovillage


Παράλληλα, το ζήτημα που μας συγκινεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες. Λέσβος, Κως, και όλα τα ελληνικά νησιά στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου είναι στα όρια δημογραφικής έκρηξης καθώς οι πρόσφυγες κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα είναι η πύλη για την Ευρώπη. Μόνο το νησί της Λέσβου με 85.000 κατοίκους φιλοξενεί σήμερα έως και 25.000 πρόσφυγες στην πρωτεύουσά του και μόνο. Η τηλεόραση δείχνει σκηνές χάους με τους πρόσφυγες να συνωστίζονται στο λιμάνι του νησιού, ενώ τα κρουαζιερόπλοια μπαίνουν σε δράση για τη μεταφορά των νεοεισερχόμενων προς την ηπειρωτική χώρα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αθήνας, η οποία διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητά της, εν όψει των γενικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, την βοήθεια έκτακτης ανάγκης, όπως και την αποστολή γιατρών και ιατρικών μονάδων στα νησιά. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πολύ εξοικειωμένοι λόγω της ιστορίας μας με το ζήτημα των προσφύγων. Γνωρίζουμε τον πόνο τους βαθιά στην καρδιά μας. Όλοι οι παππούδες μου ήταν πρόσφυγες και το ίδιο και οι παππούδες του Νικηφόρου… Μεγαλώσαμε με τις ιστορίες τους… Είναι πολύ οδυνηρό να αντιμετωπίζουμε αυτό το όνειδος της Ευρώπης και της ανθρωπότητας μπροστά από την πόρτα μας ξανά και ξανά…

Εν μέσω αυτής της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης και στη μέση του καυτού Ελληνικού καλοκαιριού, οργανώσαμε την Κοινοτική μας Συνάντηση στις 22-28 Αυγούστου και τη μεγάλη μας Συνάντηση για τη Δικτύωση στην Ελλάδα, στις 29-30 Αυγούστου.


Μια ομάδα ειδικών στο Permaculture («Αει-καλλιέργεια») μας οδήγησαν στο «Όνειρο του Τοπίου» για το Οικοχωριό μας, συμβουλεύοντάς μας σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.


Ο Bernd Mueller με τη Sandra και την Christine από την Κοινότητα της Ταμέρα-Πορτογαλία μας εισήγαγαν σε ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων και μας βοήθησαν με τον κύριο σχεδιασμό της νεοαποκτηθείσας γης της Σκάλας πάνω στις αρχές του permaculture, κατασκευάζοντας swales και αναβαθμίδες για τους μελλοντικούς κήπους. Η φύση μάς διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι άχρηστο και μάθαμε ότι το νερό είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

Με τον Jay Abrahams από το Ηνωμένο Βασίλειο ασχοληθήκαμε με τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και το σχεδιασμό από το μηδέν ενός άλλου κτήματος που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την έδρα της οικοκοινότητάς μας. Ήταν μια πολύ δυναμική συμβολή και συνεισέφερε στο να δούμε με ένα νέο τρόπο τον τόπο που ζούμε.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Κοινοτικής Συνάντησης καταφέραμε να οργανώσουμε και να κατασκευάσουμε ένα σύστημα παραγωγής Βιοαερίου.


Το Σύστημα Βιοαερίου ή Αναερόβιας Ζύμωσης είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας πολύ υψηλού δυναμικού, ωστόσο πολύ λίγο διαδεδομένη.


Με αστραπιαίους ρυθμούς και με την πολύτιμη καθοδήγηση του ειδικού στα συστήματα Βιοαερίου Martin Funk από την Tamera, ένα σύστημα με δύο δεξαμενές Αναερόβιας Ζύμωσης του ενός κυβικού μέτρου η κάθε μία και όλες οι υπόλοιπες υποδομές έχουν ήδη εγκατασταθεί. Ανάψαμε ήδη την πρώτη φλόγα! Με κάποιες βελτιώσεις στην μόνωση έχουμε ως στόχο να κρατήσουμε το σύστημα λειτουργικό όλο το χρόνο.

Από τα πιο σημαντικά ερωτήματα για την κρίση που βιώνουμε είναι: «Πώς μπορούμε να συμβιώσουμε με τρόπους που να μας επιτρέπουν να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που επιθυμούμε; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμα και αυτάρκη εγχειρήματα όπου οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ρεαλιστικά μοντέλα σε περιοχές κρίσης, και όχι μόνο, όπου οι εναλλακτικές λύσεις να γίνουν βίωμα, όπου η γεύση και το άρωμα της νέας προοπτικής για τη ζωή να μας αγγίξει τόσο βαθιά που να ξυπνήσει τη λαχτάρα μας για κοινότητα και για συνεργασία με τη ζωή;»

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στις δυτικές χώρες ζουν πολύ απομονωμένοι και αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλο. Όταν βρισκόμαστε μαζί χρειαζόμαστε ένα ασφαλές μέρος, όπου να μπορούμε να μας επιτρέψουμε ξανά την εμπειρία του να σχετιζόμαστε και να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας, με τη φύση και με τα άλλα ανθρώπινα όντα.

Στην Κοινοτική Συνάντηση του οικοχωριού Σκάλα 40 ενήλικες και 10 παιδιά ζήσαμε μαζί, εργαστήκαμε μαζί, μάθαμε μαζί και μοιραστήκαμε τις δεξιότητες, τις γνώσεις, την έμπνευση, τα συναισθήματα, τη χαρά, τις ανησυχίες και φυσικά τον εορτασμό.

Ένα μέρος της Συνάντησης ήταν το πρακτικό, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή Permaculture και Βιοαερίου κι ένα άλλο ήταν οι κοινωνικές πτυχές, η κοινότητα, το χτίσιμο εμπιστοσύνης και των δυνατοτήτων της πραγματικής κατανόησης, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία.

Μερικοί από τους Γερμανούς επισκέπτες μας αναρωτήθηκαν: «Μα, πώς μπορείτε να γιορτάζετε και να χορεύετε και να τραγουδάτε, ενώ είστε σε μια τέτοια δύσκολη πολιτική και οικονομική κρίση»; Η απάντηση είναι ότι στην Ελλάδα, και ίσως γενικά στον Νότο, οι άνθρωποι γνωρίζουν βαθιά στην καρδιά τους, ότι ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή είναι ανέγγιχτο από την κρίση και τις πολιτικές εντός και εκτός Ελλάδας. Η μουσική μας, ο χορός μας και η αντάμωσή μας είναι ο δικός μας τρόπος να αντιστεκόμαστε.

Σε Κύκλους Μοιράσματος και Εμπιστοσύνης αγγίχθηκαν βαθύτατα τις καρδιές όλων μας. Ακόμη και τα παιδιά έφτιαξαν τους δικούς τους κύκλους και μίλησαν από την καρδιά τους ή ρώτησαν θαρραλέα τους γονείς τους θέματα όπως: «Είμαι πραγματικά δικό σας παιδί;», ή «γιατί δεν είσαι πια με το μπαμπά μου;» Οι άνδρες και οι γυναίκες βρέθηκαν στους δικούς τους κύκλους και τόλμησαν να εκθέσουν τους εαυτούς τους χωρίς το φόβο της κριτικής.

Πολλοί άνθρωποι ένιωσαν στο σπίτι τους εδώ στην Σκάλα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που ο Νότος μπορεί να προσφέρει στο Δίκτυο Οικοκοινοτήτων. Το αίσθημα ότι είσαι ευπρόσδεκτος, ότι είσαι αποδεκτός και ότι μπορείς να πάρεις μία βαθιά ανάσα πριν από την επόμενη δράση, κάτι που έχει μία απίστευτη θεραπευτική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή.

Μετά από μια πολύ εντατική εβδομάδα, κινηθήκαμε στο Σαββατοκύριακο για τη Δικτύωση 29-30 Αυγούστου.

Περίπου 70 ενήλικες από 7-8 διαφορετικές  εθνικότητες, από 6 οικολογικά χωριά, 2 οικολογικά αγροκτήματα και 8 πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα και με την καθοδήγηση της Ειρήνης Κουρδάκη (Αγνάντι Βεγορίτιδας), του Θωμά Άνεμου (Οικολογικά Χωριά, Αθήνα) και της Ζησούλας Κουρδάκη (Κοινότητα ZEGG, Γερμανία) μέσω της μεθόδου του Open Space, βρέθηκαν μαζί, μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και οράματα και ασχολήθηκαν με θέματα όπως:


• CSA (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία), δράσεις για την ανακούφιση των ανθρώπων σε κατάσταση οικονομικής κρίσης


• Η ροή του νερού στο τοπίο, ως βάση για το σχεδιασμό οικοχωριών


• Πνευματικός Συντονισμός για την Κατανόηση (προώθηση του μοντέλου των οικολογικών χωριών)


• EDE (Ecovillage Design Education) στην Ελλάδα το 2016


• Πώς μπορούμε να ανταλλάσουμε γνώσεις


• Διαχείριση των συγκρούσεων και των διαφωνιών


• Το Ταξίδι του Ήρωα


• Επισκέψεις – ανταλλαγές μεταξύ των Κοινοτήτων, όπως ZEGG / Findhorn / Tamera κ.λπ.


• Οικολογικά χωριά και πρωτοβουλίες για Αειφορία (δημιουργία ενός δικτύου)


Οι ομάδες εργασίας για τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:


• Νεολαία, οικολογικές κινήσεις για βιώσιμα χωριά, ακούω – βλέπω – κάνω


• Πρόταση: 14 Μαϊου-11 Ιουνίου 2016, 4 εβδομάδες εκπαίδευση EDE (Ecovillage Design Education)


• 10 Οκτωβρίου 2015, Δράση: SOS Ασωπός Ποταμός


• CSA (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία)


• Δημιουργία του Ελληνικού Δικτύου των οικολογικών χωριών και των πρωτοβουλιών για την αειφορία


• Ecoreto.gr (Ελληνικό δίκτυο μεταξύ εθελοντών και εγχειρημάτων)

Οι άνθρωποι μας ζήτησαν να παραμείνουμε στο δρόμο της δημιουργίας ελπίδας και να μην εγκαταλείψουμε. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος είναι σ’ ένα σημαντικό στάδιο μετάβασης και τα οικολογικά χωριά θα μπορούσαν να προσφέρουν ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις και ελπίδα.


Έχουμε καταλάβει ότι χρειαζόμαστε τόσο έμπνευση όσο και πληροφορία και ανταλλαγή και πάνω απ ‘όλα χρειαζόμαστε να βρεθούμε όλοι μαζί με ένα κοινό όραμα για φροντίδα, φιλία και συμπόνια.

Ευχαριστούμε όλους για τη συνεργασία και την υποστήριξή σας!

Στο όνομα του οικοχωριού Σκάλα

Άννα Φιλίππου


Της Ειρήνης Κουρδάκη


Αγαπητή Άννα Φιλίππου, Αννα Φιλίππου Ευχαριστώ πολύ για τον Απολογισμό και για την προώθηση της πληροφορίας παρακάτω στον κόσμο. Ήτανε μία πραγματική ευκαιρία μετά από 27 χρόνια συμπόρευσης στον ίδιο δρόμο να βάλουμε από κοινού την δύναμή μας για να δημιουργήσουμε ένα πεδίο έμπνευσης σε μία πολύ δύσκολη ιστορική στιγμή στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Είμαι ευγνώμων για την επιμονή, υπομονή και την υλική υποδομή που με τόσο κόπο εσύ και ο Νικηφόρος προσφέρατε, για να μπορεί σήμερα η Σκάλα να αποτελέσει σημείο αναφοράς και έμπνευσης με πολλαπλές δυνατότητες για τους ανθρώπους στην Ελλάδα αλλά και για το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών.

Η χαρά μου ήτανε μεγάλη όταν δέχθηκα από την Σκάλα την πρόσκληση για την διοργάνωση του Οpen Space, ένα εργαλείο που αγαπώ για τις δυνατότητες σύνθεσης και γέννησης νέων πρωτοβουλιών. Απόλαυσα όλο το 10ημερο και χάρηκα τους ανθρώπους, την συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση των swells και του biogaz, τη δουλειά με τα παιδιά, τις καλλιτεχνικές βραδιές, το ομοιοπαθητικό φαρμακείο και τις κυρίες ιατρούς, τη φύση, την φιλοξενία, την καλή καρδιά που λέμε στη Θράκη, το καλό φαγητό και βέβαια τους κύκλους, την συνεργασία με όλους για την πραγματοποίηση του Οpen Space . Συγχαρητήρια στην οργανωτική ομάδα της Σκάλα και εύχομαι όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί στην νιοστή. Καλή δύναμη για την συνέχεια και καλή μας αντάμωση στο επόμενο βήμα.

Ειρήνη Κουρδάκη

σε αυτόν τον δρόμο από το 1987

14/9/2015

από Αγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Στα μέσα Νοέμβρη το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 990 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ
δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξή του
ΕΛΛΑΔΑ
Στην Αυγή προσέφερε τις υπηρεσίες του και ως σύμβουλος έκδοσης. Διευθυντής Προγράμματος του Αθήνα 9.84. Καλός δάσκαλος της δημοσιογραφίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις προσήγαγαν στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών
ΕΛΛΑΔΑ
9 συλλήψεις γυναικών στο ΑΤ Συντάγματος επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με όλα τα μέτρα προστασίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!
ΕΛΛΑΔΑ
«Η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x