A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το φάντασμα της «Μετάβασης» πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Πόλεις σε «Μετάβαση»

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα της «Μετάβασης». Πράγματι τα κινήματα για μεταβατικές πόλεις (transition towns) δυναμώνουν και οι πρωτοβουλίες που το επικαλούνται πολλαπλασιάζονται ταχύτητα, ενώ παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην δυτική Ευρώπη και σε πολύ μικρότερο βαθμό στη βόρεια Αμερική.

Οι «πόλεις σε μετάβαση» (transition towns- ΤΤ) αποτελούν ένα κίνημα με στόχο μια διαφορετική οργάνωση των πόλεων αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας κοινότητας, όπου που θα διακινούνται τοπικά τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες. Η μετάβαση (transition) αποτελεί έναν βασικό όρο στο σύγχρονο οικολογικό κίνημα και στο κίνημα της από-ανάπτυξης που προσπαθεί να εκφράσει το πέρασμα σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. 

Στο θεωρητικό επίπεδο η προβληματική για τις ΤΤ γεννήθηκε από τη σκέψη του Rob Hopkins γύρω από δύο βασικά προβλήματα, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία ανθεκτικών/ ελαστικών (resilient) κοινωνικών σχέσεων στις σύγχρονες πόλεις. Με τον όρο ανθεκτικών/ ελαστικών (resilient) -πέρα από τη δυνατότητα να επιβιώνει των κρίσεων, διατηρώντας τη εύρυθμη λειτουργία ενός συστήματος- εννοούμε, επίσης, τη δυνατότητα επαν-οργάνωσης, ανανέωσης και ανάπτυξης, ζητημάτων που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα, αλλά παραμένουν απαραίτητα για τη βιωσιμότητα/ αειφορία. Με άλλα λόγια, πιστεύεται ότι σε ένα κοινωνικά και οικολογικά ανθεκτικό/ ελαστικό σύστημα, οι ανωμαλίες/ προβλήματα δημιουργούν τη δυναμική για καινοτομία. 

Στο πρακτικό επίπεδο το κίνημα των ΤΤ οδήγησε στη συγκρότηση μικρών ομάδων πολιτών, που ως στόχο έχουν την ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής τους μέσω της δημιουργίας νέων σχέσεων βασισμένων στην κοινότητα. Οι θεματολογία των ΤΤ ποικίλει και ξεκινά από ζητήματα αστικής γεωργίας- ο Rob Hopkins εξ άλλου υπήρξε πρωτοπόρος στην περμακουλτούρα/ αεικαλλιέργεια (permaculture)- και καλύπτει όλες της δραστηριότητες της ζωής- όπως τα τοπικά συστήματα ανταλλαγών (LETTS, SEL) και οι κοινοτικές εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, η διατροφή αποτελεί κεντρικό πεδίο δραστηριότητας στο βαθμό που η διατροφή παραμένει η βασικότερη των αναγκών.  Οι μικρές αυτές ομάδες, συνιστούν, ένα παγκόσμιο πλέον δίκτυο που επιχειρεί να εντάξει το σύνολο πρωτοβουλιών για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει η ιστοσελίδα του δικτύου ‘μετάβασης’ http://www.transitionnetwork.org/ (επίσκεψη 09.2012) στο οποίο υπάρχει παγκόσμιος χάρτης με της καταγεγραμμένες πρωτοβουλίες ΤΤ.

Ο όρος σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα αποκτά σταδιακά αναγνώριση, όμως έτσι κι αλλιώς οι πρακτικές στις οποίες αναφέρεται δεν είναι καθόλου καινούργιες- αλλά αποτελούν μάλλον μια νέα προσπάθεια διασύνδεσή και δικτύωσή τους στη βάση μιας καινούργιας αφήγησης. Παραπέμπουν έτσι κι αλλιώς στην πλήθος αυτό-οργανωμένων πρωτοβουλιών βάσης με στόχο τον εναλλακτική, αλληλέγγυα και αποκεντρωμένη στη μικρή κλίμακα οργάνωση της κοινωνίας και της ζωής που αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες που έτσι κι αλλιώς πληθαίνουν και στη χώρα μας

Ορέστης Κολοκουρης, Master Γεωγραφίας
(απόσπασμα από τα παραδοτέα του ερευνητικού προγράμματος: Αστική Γεωργία-Κοινωνική ένταξη και βιώσιμη πόλη, που υλοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου).

www.dro.org.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Το «Ψωμί που περιμένει», η προσπάθεια ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που υλοποιούν, εδώ και 4 χρόνια στην Κοζάνη, μετά από 4 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πόλη, έρχεται ακόμη πιο δυναμικά
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αρχιτέκτονες θέλουν να επισύρουν την προσοχή στην πιθανή εξαφάνιση του γκι λόγω έλλειψης γόνιμου εδάφους και μείωσης του αριθμού των πτηνών.
ΚΟΣΜΟΣ
Η συνείδηση του χρόνου έχει να κάνει και με την κατανόηση του χρόνου· σχετίζεται με την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης ως βίωμα εντός του χρόνου.
ΚΟΣΜΟΣ
Επιτυχημένη έξοδο σε ευρωπαϊκές αγορές και μάλιστα χωρίς ενδιάμεσους, έχει κάνει η ΚοινΣΕΠ Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 60% του συνολικού τζίρου
ΚΟΣΜΟΣ
Η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιένη, κατατάσσεται για δεύτερη συναπτή χρονιά, στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος
ΚΟΣΜΟΣ
Σήμερα η κοινωνία μας απαλλάσσεται απο μια ντροπή, μια φρίκη, ένα όνειδος.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x