A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Συρία: Ένας ακόμη βρώμικος πόλεμος συνεχίζεται

Συρία: Ένας ακόμη βρώμικος πόλεμος συνεχίζεται

Μία φάμπρικα εξόντωσης και εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης δουλεύει ασταμάτητα.

200.000 νεκροί, πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες

Αν είναι τυχεροί θα διασχίσουν τη Μεσόγειο και θα φτάσουν ζωντανοί στη στεριά. Θα στιβαχτούν στα λιμάνια, στους σταθμούς, στα τραίνα. Θα περπατήσουν διψασμένοι μέρες, θα συναντήσουν μίσος, αδιαφορία, εκμεταλλευτές, τα γκλόμπς της αστυνομίας, τους συνοριοφύλακες και τους ηλεκτροφόρους φράχτες. Και όλα αυτά είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στο θάνατο που σκορπά ο πόλεμος που μαίνεται στην πατρίδα τους.

 Ο πόλεμος με βαρέα όπλα που έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Έχει εξοντώσει πάνω από διακόσες χιλιάδες ανθρώπους . Πολλοί από αυτούς άμαχοι. Έχει μετατρέψει ευημερούσες και ιστορικές πόλεις σε ερείπια και  έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.  

Αλλά ποιός είναι αυτός ο πόλεμος; Ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2010 και εκτείνεται απ΄ την Αίγυπτο και τη Λιβύη μέχρι την Υεμένη και το Πακιστάν όταν τα εκεί καθεστώτα προσπάθησαν να πνίξουν τις κραυγές των λαών τους για αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Η Συρία ήταν από τις πρώτες χώρες της «αραβικής άνοιξης» Σήμερα στον πόλεμο της Συρίας συμμετέχουν μισθοφόροι από εξήντα διαφορετικές  χώρες. Η Ε.Ε ανέλαβε να εξοπλίσει τους «μετριοπαθείς» (???) αντάρτες μαζί με τις ΗΠΑ, ενώ οι ομάδες των ισλαμιστών βρέθηκαν με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και άφθονο χρήμα. Η Ρωσία και το Ιράν έγιναν οι εγγυητές της «ασφάλειας» του ντόπιου πληθυσμού δίνοντας όπλα και στήριξη στο καθεστώς του Άσσαντ. 

Ενώ το παγκόσμιο κεφάλαιο, έκανε εδώ και χρόνια ότι περνούσε από το χέρι του για να στερηθούν οι λαοί της περιοχής την αξιοπρέπεια στη ζωή τους, εκμεταλλεύτηκε κάθε φυσικό και ανθρώπινο πόρο,  εκκόλαψε,  περιέθαλψε, συνεργάστηκε  και χρηματοδότησε Αλ Κάιντα, Τζιχάντ και ΙΣΙΣ,  εμφανίζεται ως προστάτης της ανθρωπότητας από το τέρας του Ισλάμ. 

Εκτός από τα πετρέλαια  και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, που αποτελούν σταθερό διακύβευμα της «Δύσης» στην Μέση Ανατολή, ένας συνεχιζόμενος πόλεμος  φέρνει κέρδη στις πολεμικές βιομηχανίες και πλούτο σε αυτούς που κάνουν μπίζνες στην περιοχή και όχι μόνο. Και οι μπίζνες είναι πολλές! Δεν μας προκαλεί έκπληξη η είδηση ότι Έλληνες και Τούρκοι εφοπλιστές έχουν αναπτύξει «σχέσεις» με τους τζιχαντιστές προμηθεύοντας τους πετρέλαιο. Ούτε ότι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εμπορίου λευκής σαρκός αναπτύσσεται στη ζώνη αυτού του πολέμου καθώς ανθεί και κύκλωμα που εφοδιάζει τις συλλογές αρχαιοκάπηλων με όσους από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς είναι φορητοί.

Όμως μια από τις πιο κερδοφόρες «επιχειρήσεις» είναι η εκμετάλλευση των ξεριζωμένων από τον πόλεμο και τη φτώχια ανθρώπων. Απ’ αυτούς κερδοφορούν με τον πιο απεχθή τρόπο σειρά νόμιμων και παράνομων «δομών» .Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ξοδευτεί 16 δις ευρώ μόνο στους παράνομους διακινητές. Και αν οι λαθρέμποροι βάζουν στην τσέπη τους 1 δις το χρόνο από τον ανθρώπινο πόνο τα κράτη κερδίζουν πολλά περισσότερα! Επίσημα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τώρα οι 20 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στην Ε.Ε διασφάλισαν 22 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία της Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου!!! Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι «εάν δεν υπήρχε μετανάστευση τα επόμενα 20 χρόνια, θα χάνονταν 33 εκατομμύρια άτομα σε ηλικία εργασίας» τα οποία θα στελεχώσουν το εργατικό δυναμικό της ΕΕ. Έτσι γίνεται πιο εύκολα κατανοητό γιατί η  Άγγελα Μέρκελ ανοιγοκλείνοντας τα σύνορα δέχεται 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στη Γερμανία.. Προφανώς και δεν την συγκίνησε η εικόνα του νεκρού τρίχρονου παιδιού, του μικρού Αϊλάν αλλά η δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι  να χρησιμοποιηθούν ως φτηνό και πρόθυμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

Και εμείς τι κάνουμε; Με τον πόλεμο στη γειτονιά μας και τον ανθρώπινο πόνο στην πόρτα μας. Εμείς που έχουμε παππούδες πρόσφυγες και γονείς μετανάστες; Ευτυχώς θυμόμαστε!  Δεν θα αφήσουμε περιθώρια στην ξενοφοβία και το μίσος. Στο δηλητήριο του φασισμού. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να έχει ο κάθε πρόσφυγας ο κάθε μετανάστης ,ο κάθε Έλληνας, ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ δηλαδή, τα αυτονόητα: Ταυτότητα, στέγη, τροφή, περίθαλψη, ασφάλεια, αξιοπρέπεια. Απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα  και να γκρεμιστούν οι φράχτες. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού!  Να επιτραπεί στους πρόσφυγες ελεύθερη χρήση όλων των μέσων μεταφοράς.Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο και σε όλη την Μεσόγειο. Να δημιουργηθούν πραγματικά ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας και να αξιοποιηθούν όλα τα άδεια δημόσια και δημοτικά κτίρια για την αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων.

Γιατίο μικρός Αϊλάν είναι γιός μας και ο κάθε πρόσφυγας αδερφός. Δεν αντέχουμε άλλα νεκρά παιδιά από πνιγμούς και ασφυξία! Δεν αντέχουμε να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι σαν σκουπίδια.

 Ο μόνος τρόπος για να τελειώνει αυτή η φρίκη είναι να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Για μας η ζωή ΑΞΙΖΕΙ!

               

Θα μας βρείτε στη Μυτιλήνη, στην Ειδομένη, στο πεδίο του Άρεως. 

Δίπλα σε κάθε πρόσφυγα και ενάντια σε κάθε πόλεμο.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης


photo credit: Paolo Pellegrin NYT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ένα μικροσκοπικό καβούρι μήκους μόλις πέντε χιλιοστών, παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι προ περίπου 100 εκατομμυρίων ετών.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Τζινέθ Μπεντόγια Λίμα απήχθη, βιάστηκε και βασανίστηκε το 2000 από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Κόλιν Πάουελ πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
ΚΟΣΜΟΣ
Μεσίστια κυματίζει η βρετανική σημαία πάνω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ,
ΚΟΣΜΟΣ
Η Volkswagen εξετάζει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας προκειμένου να μειώσει τα κόστη...
ΚΟΣΜΟΣ
Το CBD, ουσία που εξάγεται από την κάνναβη, προκαλεί ζωηρές συζητήσεις, δυσανάλογες με τα αποτελέσματά του, που δεν έχουν αποδειχθεί.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x