A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το κίνημα των χαλαρών γονιών

Πόσο πρέπει να φορτώνουμε και να πιέζουμε τα παιδιά μας;

 

Η παιδική ηλικία στο μυαλό των σύγχρονων γονιών του δυτικού κόσμου είναι συνώνυμη με την ανεμελιά και τη χαρά.

 

Τουλάχιστον ήταν, μέχρι τη στιγμή που ένα νέο παγκόσμιο κίνημα γονιών έθεσε πιο συγκεκριμένα από ποτέ άλλοτε το ερώτημα: κατά πόσο η καθημερινότητα, το πιεστικό πρόγραμμα και οι προσδοκίες των γονιών, επιτρέπουν στα σημερινά παιδιά να απολαύσουν πραγματικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους;

 

Εμπνευστής του "slow parenting" ή αλλιώς του «κινήματος των χαλαρών γονιών» είναι ο Carl Honore.

 

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος συνειδητοποίησε μερικά χρόνια πριν, στην εύπορη γειτονιά του Λονδίνου όπου ζει, πως οι ταχύτατοι ρυθμοί της εποχής, εκτός από τον ίδιο, είχαν παρασύρει και τα δύο παιδιά του.

 

Ζούσαν ακολουθώντας ένα εξαντλητικό για την ηλικία τους πρόγραμμα, γεμάτο με μαθήματα του σχολείου και αμέτρητες οργανωμένες δραστηριότητες. Κάπου ανάμεσα στις ξένες γλώσσες, τα αθλήματα και τα μαθήματα χορού τα παιδιά »ξεχνούσαν» να χαλαρώσουν και να παίξουν.

 

Διαπίστωσε, πως η προσπάθεια των γονιών να αναπτύξουν στο έπακρο τις ικανότητες των παιδιών τους και η επιθυμία τους να τα δουν να αριστεύουν, σφυρηλατούσαν ένα νέο είδος παιδικής ηλικίας. Οι πρωταγωνιστές της, αγχωμένα, κουρασμένα και παραχαϊδεμένα παιδιά.

 

Το Slow Parenting ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως το: πόσο πρέπει να φορτώνουμε και να πιέζουμε τα παιδιά μας; Πόσο πολυάσχολα πρέπει να είναι; πόση τεχνολογία χρειάζονται; πόσο δύσκολο είναι να επιτρέψουμε τελικά στα παιδιά να παραμείνουν παιδιά;

 

Ο Honore μας καλεί να χαλαρώσουμε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας. Να τους δώσουμε το χώρο και τον ελεύθερο χρόνο να ανακαλύψουν πράγματα με τους δικούς τους ρυθμούς και με τα δικά τους μάτια.

 

Να επικεντρωθούμε στη δύναμη της μεταξύ μας σχέσης. Να τα βοηθήσουμε να ξαναβρούν τη φαντασία και την περιέργεια τους. Να τολμήσουμε να τα αφήσουμε να πάρουν μικρά ρίσκα.

 

«Slow Parenting δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση να τα κάνουμε όλα με ρυθμούς σαλιγκαριού, αντίθετα σημαίνει να τα κάνουμε σωστά και με μέτρο» διευκρινίζει ο Honore, που το τελευταίο του βιβλίο "Under Pressure" μεταφράστηκε σε 16 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό TIME, Βίβλος του «κινήματος των χαλαρών γονιών».

 

Το φιλοσοφία του Slow Parenting ακουμπά μεταξύ άλλων θέματα όπως, τα πρώιμα χρόνια των παιδιών, το σχολείο, την πειθαρχία, την επιλογή παιχνιδιών, τον καταναλωτισμό, το διάβασμα στο σπίτι. Στο επίκεντρο πάντα το παιδί, το οποίο αναμφισβήτητα πρέπει να προσπαθήσει και να κοπιάσει.

 

Πρωτίστως, όμως, σύμφωνα με τη θεωρία, πρέπει να απολαύσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του. «Κατά βάθος, οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως είναι παράλογο να διαχειριζόμαστε τα παιδιά μας με τόση υπερβολή.

 

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι παρασυρόμαστε πολύ εύκολα» αναφέρει ο Honore, προσκαλώντας μας να πάψουμε να βλέπουμε την ανατροφή των παιδιών μας σαν αγώνα ταχύτητας και να τη ζήσουμε μαζί τους σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι.

 

Το βιβλίο "Under Pressure" κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας», εκδόσεις Αερόστατο.


 

 

www.thessalonikiartsandculture.grΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο εγκλεισμό μας στο σπίτι εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το βασικότερο που πρέπει να ειπωθεί για τον Ιταλό Τζιοβάνι Βοκάκιο (Giovanni Boccaccio/εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος), που έζησε από το 1313 ως το 1375 μ.Χ στην Φλωρεντία, είναι ότι ήταν ένας πραγματικά μεγάλος ουμανιστής της εποχής του.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα φροντίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τα αξεσουάρ και έξυπνα κινητά τα οποία σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν πολλές φορές δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Honor.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020, στα Πρότυπα Σχολεία των Αναβρύτων (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων και Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων), στον χώρο του Άλσους Συγγρού, Μαρούσι, διεξήχθη το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Από το εργαστήριο σχολικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο «Μήνας Πράσινου Σχολείου» αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των “Κοινών υπό Κατοίκηση”. Απευθύνεται σε παιδιά και έξυπνους γονείς και θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τις 06 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2020.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ