A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Λούκα Κατσέλη: Έως το τέλος του έτους η άρση των capital controls

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο έως τις αρχές του 2016 θα έχουν αρθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls) εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

"Είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ", τόνισε η κα Κατσέλη.

"Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά. Η διοχέτευση, λοιπόν, αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο" είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες ενόψει της άσκησης ανακεφαλαιποίησης από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ.

Σημείωσε πως ο στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015, γιατί, όπως διευκρίνισε, υπάρχει δέσμευση στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Υπογράμμισε δε πως μέσα στη ανακεφαλαιοποίηση δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

Αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση (εκπόνηση βασικού σεναρίου για το ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες βάσει εκτιμήσεων σε βάθος τριετίας) και η τρίτη φάση που αφορά στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από ακραίες συνθήκες, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας για το 2016-2017, κατά την κα Κατσέλη, εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τις συνέργειες που θα υπάρξουν για βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του πτωχευτικού δίκαιου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η απλούστευση της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

- Απαιτείται σταθερότητα φορολογικού πλαισίου. Είναι δυσνόητο το σύστημα και ο επενδυτής δεν ξέρει τη φορολογική μεταχείριση που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, αλλά το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάζουμε συνέχεια το φορολογικό πλαίσιο.

- Για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, είπε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας πρέπει να επεκταθεί στην αδειοδότησή τους, στη λειτουργία τους και στην πτώχευσή τους. Η κα Κατσέλη πρότεινε να φτιαχτεί ένα σχέδιο νόμου από τους παραγωγικούς φορείς και να κατατεθεί σχεδόν έτοιμο.

- Να αναπτυχθεί ο θεσμός της επίλυσης διαφορών, εξωδικαστικά και στα δικαστήρια.

- Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει τα επιμελητήρια να δημιουργήσουν Παρατηρητήριο Υλοποίησης Πολιτικών για την επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζονται στην αγορά.

Η κα Κατσέλη απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξέφραζαν τον προβληματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το δυσμενές περιβάλλον που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Κατσέλη είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το "χάσμα" που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, "είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία".

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως "το  ζήτημα είναι όχι μόνο να υπάρχει ρευστότητα, αλλά να διοχετεύεται εκεί που πρέπει".

"Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και παραγωγικοί φορείς. Είναι μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων και του δημόσιου που μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο όλο πλαίσιο της οικονομίας μας" είπε η κα Κατσέλη.

"...Λέμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό η ελληνική οικονομία και να μπούμε σε άλλο μοντέλο με επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά, όταν ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με τις πιο μικρές να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται από "αλυσίδες αξίας". Αυτοί αγοράζουν από όλο τον κόσμο. Η λύση βρίσκεται λοιπόν στη δημιουργία συμπλεγμάτων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας", όπως είπε η κα Κατσέλη.

Κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε πως ένα στα δύο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει πρόβλεψη επαναφοράς των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που υπήρχε το 2010.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι τράπεζες αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μια συνολική στρατηγική που εκπονούν από κοινού ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ. Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων "θα αφεθούν στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της", ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση πολιτικής είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρηματικά και κοινοπρακτικά, σημείωσε πως χρειάζεται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και νομοθετικό πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των δανείων. Σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση και προετοιμασία σε σχέση με τον Αναπτυξιακό νόμο για την επαναφορά των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιό του. "Έχει σημασία πέρα από την αναδιάρθρωση δανείων να υπάρξει και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη" είπε.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων - που έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη- και για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξετάζει η κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάσημη για τα αναγεννησιακά τείχη της και τους μεσαιωνικούς πύργους της, η ιταλική πόλη Λούκα ελπίζει να δώσει περαιτέρω ώθηση στη σύγχρονη εικόνα της και να γίνει η πρώτη φιλική προς τα κατοικίδια «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που κατάργησε την αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ψηφίσθηκε πρόσφατα, ο Νόμος Κατσέλη (Ν.3869) καταργείται ολοκληρωτικά και δεν υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x