A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ζευγάρι καθηγητών βραβεύτηκε για την αφοσίωσή του στο περιβάλλον

Σε έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού εναρμονισμένο με το αστικό περιβάλλον απονεμήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιουνίου 2013 για ένατη συνεχή χρονιά τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013.


Η τελετή απονομής, που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ανέδειξε το όραμα των ανθρώπων του Οργανισμού ECOCITY για την ανατροπή των όσων μέχρι τώρα ήταν ανεκτά ή παραβλέπονταν και συνέβαλλαν στην υποβάθμιση κάθε φυσικού πόρου και τον ευτελισμό της ζωής των πολιτών.

Τα συνολικά 25 βραβεία που απονεμήθηκαν σε επιστήμονες, οργανισμούς, δήμους, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης χάρισαν στους παρευρισκομένους χαμόγελα αισιοδοξίας για το μέλλον του πλανήτη σε μια τελετή που συνέπεσε - όχι τυχαία - με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι βραβευθέντες παρέλαβαν τα 25 μοναδικά αγαλματίδια, που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τη βραδιά από τους φοιτητές του εργαστηρίου βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. 

Το κορυφαίο βραβείο για το Εργο Ζωής Αφιερωμένο στο Περιβάλλον απονεμήθηκε στον Δημήτρη και στη Γωγώ Φοίτου για τη Γενετική Ποικιλότητα της Ελληνικής Χλωρίδας. Ενα βραβείο που, όπως είπε η κυρία Χριστίνα Πειρασμάκη, μέλος του ECOCITY, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση, το Δημιουργό και τα δημιουργήματά του ανεξάρτητα από την επαγγελματική του διάσταση. 

«Η γνώση και η φρόνηση είναι η δύναμη που έχουμε για να συγκεράσουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας με την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε συγκινημένος ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δ. Φοίτος, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην παρατήρηση, στη μελέτη, στην καταγραφή και προστασία της ελληνικής χλωρίδας. Στα πλάι του τα 44 τελευταία χρόνια στέκεται η σύζυγος και πολύτιμη συνεργάτης του, ομότιμη καθηγήτρια και η ίδια, κυρία Γωγώ Καμάρη-Φοίτου. 

Την τελετή χαιρέτισε με μήνυμά της η ευρωβουλευτής κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξία της ένταξης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε κάθε διάσταση της καθημερινότητάς μας. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού στη μετακίνηση των ΑμεΑ μέσα από τη δημιουργία ενός φιλικού αστικού περιβάλλοντος. 

Η βραδιά άνοιξε με την μαγευτική ερμηνεία της μεσόφωνου Ινές Ζήκου, και του χορευτή Στέλιου Κατωπόδη, για να ακολουθήσει ένας πρωτότυπος τηλε-διάλογος της Κατερίνας Λάσπα, ως εισαγωγή στην τελετή, όπως τη σκηνοθέτησε ο Νίκος Β. Κροντηράς, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη για την εικόνα αλλά και κάθε οπτική αναφορά στην εκδήλωση, που στόχευε στην ανάδειξη των αξιών των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, με επίκεντρο τους βραβευόμενους και τις δράσεις για τις οποίες διακρίθηκαν.

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013

Ο θεσμός των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ εδραιώθηκε από τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον ECOCITY, με στόχο την επιβράβευση καλών ενεργειών, καθώς και την παρακίνηση για τη προστασία του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η υποδοχή και η ανάπτυξή του διαγωνισμού συνεχίζει να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού χώρου, των μέσων ενημέρωσης, αλλά και της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων.

Οι νικητές των εφετινών βραβείων, που ολοκληρώθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, έλαβαν αναλυτικά ανά κατηγορία:

Για έργο ζωής αφιερωμένο στο περιβάλλον:
Δημήτρης  Φοίτος και Γωγώ Καμάρη-Φοίτου για την αφοσίωσή τους στη βοτανολογία και στην επιστημονική τεκμηρίωση της γενετικής ποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας

Εργασία επιστημονικής ομάδας:
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, «Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Βελτιστοποίηση Υβριδικής Μονάδας Ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Τεχνολογιών Υδρογόνου» των Π. Ζέρβα,Ηλ. ΣαρίμβεηΓ. Παλυβού και Ν. Μαρκάτου

Εργο επιστήμονα:
Γιώργος Γιαννής, συγκοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ για την επιστημονική και διεθνή του δραστηριότητα συνολικά

Εργασία νέου επιστήμονα:
Κωνσταντίνα Κατσάνου, διδάκτωρ Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών «Περιβαλλοντική Υδρογεωλογική Ερευνα της Λεκάνης του Λούρου Ποταμού»

Διπλωματικής εργασίας για τον αέρα:
Παναγιώτα Νικολάου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, «Χημική Σύσταση Αιωρούμενων Σωματιδίων στην Κύπρο», επιβλέπων καθηγητής Νικόλαος Μιχαλόπουλος

Διπλωματικής εργασίας για το νερό:
προπτυχιακή εργασία, Τέττας Κωνσταντίνος, ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων Υδραυλικών & Θαλάσσιων Έργων , «Γηγενής Παρουσία Χρωμίου στα Υπόγεια Νερά της χώρας, με Έμφαση στη Λεκάνη του Ποταμού Ασωπού», επιβλέπων επίκουρος καθηγητής Δημήτριος Δερματάς.
Μεταπτυχιακή εργασία, Αγγελίτσα Βαρβάρα, ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών, Εργαστήριο Τεχν. Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, «Διερεύνηση Εδαφικών Υποχωρήσεων λόγω Υπεραντλήσεων Υπόγειων Νερών στον Δήμο Αμυνταίου», επιβλέπων αν. καθηγητής Δημήτρης Ρόζος

Διπλωματικής εργασίας για τον οικισμό:
Μαρία Αγγελίδου και Ειρήνη Φαραντάτου, ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, «Πείραμα Πολυκατοίκησης - Καλλιεργώντας το Αστικό Κέλυφος», επιβλέπων καθηγητής Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Διπλωματικής εργασίας για τη μετακίνηση:
Μάρκος Κλαδευτήρας, ΕΜΠ, Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, «Εκτίμηση Επιπτώσεων της Παραβατικότητας στη Στάθμευση με Χρήση Προσομοίωσης», επιβλέπων επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Αντωνίου

Βραβείο περιβαλλοντικού έργου οργανισμών & φορέων:
Ιδρυμα Ωνάση για την πρωτοβουλία «ReThink Athens»

Περιβαλλοντικής πολιτικής τοπικής αυτοδιοίκηση:
Δήμος Κοζάνης για την επιλογή και συστηματική εφαρμογή τεσσάρων περιβαλλοντικών αξόνων δράσης

Αστικής ανάπλασης:
Δήμος Τρικκαίων για τη μελέτη Περιβαλλοντικής Παρέμβασης Ευρύτερης Περιοχής Παλαιών Φυλακών - Σύνδεση με Ποταμό Ληθαίο

Βελτίωσης ποιότητας ζωής:
Δήμος Αγ. Δημητρίου για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους

Προγράμματος περιβαλλοντικής επένδυσης:
Δήμος Βύρωνα για το Βιοκλιματικό Σχολείο Καρέα

Περιβαλλοντικής Πολιτικής Επιχειρήσεων:
Interamerican για την πρωτοβουλία συμμετοχής ως ιδρυτικού μέλους στις «Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση» της UNEP FI

Ετήσιου προγράμματος για το περιβάλλον:
Coco Mat AE για τη μετακίνηση και μεταφορά με ποδήλατο

Περιβαλλοντικής επένδυσης:
ΔΕΠΑ ΑΕ, Αεριοκίνηση, η κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Επικοινωνιακού προγράμματος περιβαλλοντικού χαρακτήρα:
Γέφυρα ΑΕ για το «Πράσινο Καραβάνι: H δύναμη της Αειφόρου Συνέργειας»

Υποστήριξης ερευνητικού έργου:
Κορρές ΑΕ για τη συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην έρευνα για τη Μαύρη Πεύκη

Ειδικού τύπου:
«CSR Review» του εκδοτικού οργανισμού Direction ΑΕ, για τη συνεχή εκδοτική παρουσία αφιερωμένη στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Πράσινη Οικονομία

Ιστοτόπου:
www.naturanrg.gr για την πληρότητα και δημιουργικότητα στη διαδικτυακή ενημέρωση

Τηλεοπτικής Εκπομπής:
«Χωρίς Αυτοκίνητο» της ΕΤ3

Ραδιοφωνικής εκπομπής:
«Φωνή της Ελλάδας» Διεθνών Εκπομπών ΕΡΑ

Ενθετο εφημερίδας:
«Οιολογικά Ροδιακά» για την εβδομαδιαία συστηματική έκδοση της «Ροδιακής»

Δημοσιογραφικού Έργου:
Γιάννης Καλλίτσης για τις «Οικολογικές Σελίδες» της Φωνής της Ελλάδας ΕΡΑ

Πηγή: www.tovima.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Yποχρέωση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο.
ΕΛΛΑΔΑ
Την ένωσή του με τον σύντροφό του Γιώργο Μακρή -με σύμφωνο συμβίωσης-, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
ΕΛΛΑΔΑ
Η λοίμωξη του παιδιού αποτέλεσε αφορμή για να στηθεί μια ολόκληρη σκευωρία.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x